Zdrava prehrana za vaše oči

Briga za oko veoma je kompleksna, a dio tog mozaika čini raznovrsna i pravilna hrana za zdravlje oka. Taj utjecaj dijelimo na očuvanje zdravlja oka i smanjenje rizika od nastanka bolesti.

 

“Što jesti?” pitanje je koje mnogi postavljaju.

Mrkva

• najpoznatija namirnica kada je riječ o utjecaju hrane na zdravlje oka. Utjecaj Obiluje vitaminom A koji ima pozitivan utjecaj na mrežnicu- dio oka koji sadrži fotoreceptore koji prenose signale do mozga.

Brokula
• povrće bogato antioksidansima i vitaminima. Obiluje vitaminima A, E i C koji se zajedno tvore idealnu kombinaciju za bolji pogled.

Špinat
• služi kao zaštita protiv makularne degeneracije- jednog od vodećih uzroka gubitka centralne vidne oštrine u starijoj životnoj dobi, te noćnog sljepila.

Jaja
• sadrže vitamin A pridonose boljem zdravlju mrežnice te je hrana za zdravlje oka. Također, nevjerojatan izvor antioksidansa za koje je dokazano da smanjuju rizik od bolesti oka možemo pronaći u jagodama, borovnicama i malinama.

Orašasti plodovi
• bogati su vitaminom E koji smanjuju progresiju razvoja katarakte i makularne degeneracije.

Peršin
• prirodni je tonik za “čišćenje” oka. U peršinu pronalazimo lutein i zeaksantin koji imaju sinergijski učinak i u kombinaciji štite oko od štetnogUV zračenja.

Tamna čokolada
• sadrži flavonoide koji pomažu u zaštiti krvnih žila očiju jačajući rožnicu i očnu leću. Kako bi bila učinkovita mora sadržavati najmanje 60% ekstrakta kakaa da se od nje postigne nmaksimalan stupanj korisnosti.

Češnjak i luk
• bogati su sumporom koji ima povoljan utjecaj na zdravlje oka. Sumpor jača očnu leću i čini ju otpornijom.

Magnezij
• važan kod provođenja živaca kao i kod proširenja krvnih žila te kod održavanja protoka krvi do očiju i mozga, posebice kod starijih osoba s makularnom degeneracijom ili dijabetesom.
Jako je važno često jesti ribu kako bi se održao zdrav vid zbog činjenice da riba sadrži bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Redovitom konzumacijom omega-3 masnih kiselina štitimo male krvne žile koje se nalaze u oku. Najbolje je konzumirati losos i srdele.

Zdrava prehranaDruga hrana koja je korisna kako bi svoje oči održali zdravima:

• bundeva
• rajčia
• avokado
• papaja
• marelica
• limun
• naranča
• kelj
• zelena jabuka
• zeleni čaj

Simptomi suhog oka- rješenje u Poliklinici Knezović

Simptomi suhog oka specifični su i individualni kod svakog pacijenta.

Najčešće se opisuje kao osjećaj suhoće, peckanja ili žarenja. Pacijent navodi često osjećaj pijeska, odnosno stranog tijela u očima. Suho oko može dovesti do osjećaja umora i neugode zbog nadraženosti. Ovisno o stupnju suhoće, simptomi suhog oka mogu biti bol i osjetljivost na svjetlost.

Rješenje za problem SUHOG OKA- ekskluzivno u Poliklinici Knezović!
Što je suho oko?

Sindrom suhog oka je kronično i najčešće progresivno stanje koje se očituje kao nedostatak suza ili promjena njihove kvalitete. Rezultat tih promjena je nedostatna vlažnost oka. Ovisno o uzroku i težini, taj se uzrok ne može u potpunosti ukloniti, no Poliklinika Knezović ima rješenje za liječenje suhog oka.

Simptomi suhog oka mogu se pojaviti u bilo kojoj dobnoj skupini. Uvjeti suvremenog načina života koji uključuje: rad na zaslonima računala, automobili, umjetna svjetla, nošenje kontaktnih leća i klimatizacija povećavaju mogućnost nastanka sindroma suhog oka.

Općenito govoreći, stanje suhog oka je rezultat problema bilo zbog nedovoljne količine suza ili njihova prekomjerna isparavanja.

Poznato je da su velika većina slučajeva uzrokovana oblikom prekomjernog isparavanja suza, uglavnom zbog nedostatka vanjskog lipidnog sloja suznog filma koji luče Meibomove žlijezde.

Iako sindrom suhog oka može nastati u bilo kojoj dobi, rizik je ipak veći kod osoba iznad 60 godina, osobito kod žena, što je povezano s hormonalnim promjenama u postmenopauzi.

Dijagnostika sindroma suhog oka

Dijagnostika je u potpunosti bezbolna i kompletno se može obaviti u samo jednom dolasku u Poliklinici Knezović u svega 30 minuta.Simptomi suhog oka

neinvazivni TBUT test
meibomografija
Schirmer test 1
TBUT
Lissamine green score

Liječenje sindroma suhog oka
Budući da simptomi suhog oka mogu biti mnogobrojni, kao i uzroci, koriste se različiti pristupi liječenja.

Standardne metode liječenja sindroma suhog oka

umjetne suze
topli oblozi i masaža vjeđa
antibakterijske kapi
omega 3 masne kiseline kao suplementi
punktalni plagovi
sondiranje Meibomovih žlijezda

E-Eye
Simptomi suhog oka

novo rješenje za milijune ljudi koji pate od sindroma suhog oka u Poliklinici Knezović!

Učinkovit, jednostavan i bezbolan, E-Eye uređaj je prvi i jedini tretman pomoću Intense pulsirajućeg svjetla (IPL) tehnologiju donosi dugoročne rezultate

Certificirana kvaliteta: Tvornica ISO 9001 i ISO 13485. Proizvedeno u Francuskoj

Rezultati vidljivi nakon prvog tretmana

Ukoliko imate neki od simptoma suhog oka obratite nam se putem maila, telefona ili nas kontaktirajte na našoj facebook stranici Poliklinika Knezović – https://www.facebook.com/knezovicpoliklinika/

Dugogodišnje iskustvo djelatnika Poliklinike Knezović kao najčešće pitanje kod pregleda za korekciju dioptrije navode:

Vraća li se dioptrija nakon laserske korekcije vida?

Laser se u suvremenoj medicini koristi gotovo u svim granama. Laserska svjetlost kada dotakne organsko tkivo izaziva ablaciju. To je proces u kojem ozračeno tkivo zbog frekvencije apsorbira energiju te ono isparava ili sublimira, tj. nestaje. Izuzetno je važan u oftalmologiji zbog veličine oka i njegovih dijelova koji se obrađuju.

Oporavak nakon laserskog skidanja dioptrije brz je i bezbolan. Pacijentu se nakon zahvata usmeno objasni primjena terapije kao i pravila i upute (koje dobiva i napismeno). Potrebno je pridržavati se istih kako bi se smanjila mogućnost rijetkih postoperativnih komplikacija, koje su manje od o,01%. Primarni ciljevi Poliklinike Knezović su održavanje visoke kvalitete, uz primjenu najmodernijih tehnologija i metoda u skladu sa svjetskim trendovima, kako bi svaki pacijent bio 100% zadovoljan. Zahvaljujući vrhunskoj opremljenosti, i modernim uređajima u Poliklinici Knezović uspijevamo držati najviše standarde i u potpunosti biti u skladu sa svjetskim medicinskim trendovima.

NO CUT metoda najnovija je tehnika koja u potpunosti mjenja način pristupanja vašim očima.

Suvremene oftalmološke klinike koje se bave refraktivnom kirurgijom nude nekoliko metoda laserske korekcije dioptrije. Metode se individualno prilagode pacijentu i značajkama njegovoga oka. Na temelju preoperativnog pregledu, anamneze i konzultacija liječnika i pacijenta odlučuje se metoda izbora za lasersku korekciju vida.

Laser uklanja dioptriju korigiranjem rožnice pomoću excimer lasera. Da bi se taj postupak mogao obavit potrebno je ukloniti epitelni sloj koji je jedini dio oka koji ima mogućnost regeneracije. U PRK metodi epitelni sloj uklanja se pomoću 20% etanola, koji može djelovati traumatizirajuće za oko.

Inovacija u refraktivnoj kirurgiji upravo je NO CUT metoda koja u potpunosti poštedno djeluje na vaše oko. Koristeći pritom Pallikarisove mikročetkice koje precizno izvode uklanjanje epitela. NO CUT znači – bez reza na rožnici i bez negativnih učinaka na vaše oko.

Od 15.06. do 18.06.2017. održan je 6.kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara pod vodstvom predsjednice Tanje Lupieri mag.med.techn., u Opatiji pod nazivom “Sestrinstvo bez granica II”.

Bogatstvo rada HUMS-a ogledalo se u sudjelovanju 28 stručnih društava HUMS-a, koji su aktivno sudjelovali organizacijom simpozija u okviru Kongresa.

Velikim izborom stručnih simpozija cilj kongresa bio je upoznati sudionike s tradicijom i bogatim stručnim radom društava i ponuditi izbor svima da odaberu stručne teme od osobnog interesa, obogate znanje, aktivno sudjelovati, razmjenu iskustva, obnovu i nova poznanstva.

Kao jedno od 28 stručnih društava svoja predavanja organizirali su i članovi društava oftalmoloških medicinskih sestara/tehničara na kojem su prisustvovale i naše sestre Matilda Gegović i Lukrecija Levak.

Keratokonus liječenje dostupno najmodernijom metodom jedino u Poliklinici Knezović. 

Što je keratokonus?

Keratokonus je degenerativna bolest koja zahvaća prednji dio oka koji se naziva rožnica.  Najčešće se javlja među mlađom populacijom. Uzrok bolesti još je uvijek nepoznat. Utvrđena je genetska predispozicija kod pojedinaca koji imaju dijagnosticiran keratokonus u obitelji.

Keratokonus dijagnostika

Bolest se obično dijagnosticira kada je keratokonus uznapredovao, rožnica je stanjena, nepravilna i oslabljena.  Kako prvi simptomi najčešće odraze na vidnu oštrinu, prvi korak kod dijagnostike je pregled vidne oštrine kako bi se usporedilo stanje sa prijašnjim.

Keratokonus se dijagnosticira naprednom kornealnim topografima koji su napreciznija metoda za praćenje progresije keratokonusa.

 

Keratokonus liječenje

Atenski protokol je zahvat čiji je cilj normalizacija površine rožnice odnosno smanjenje dioptrije. Osim toga ispravlja se iregularni astigmatizam i dolazi do znatnog poboljšanja oštrine vida, te zaustavljanje progresije keratokonusa i posljedica te bolesti. Kerakotonus liječenje ovom metodom ekskluzivno se obavlja u našoj poliklinici.

Zahvat započinje početnim “ravnanjem” površine rožnice pomoću laserskog zahvata fototerapeutskom keratektomijom kojom se uklanja epitel rožnice.

Ona se zatim podvrgava tzv.”topo-guided”, topografski vođenoj ablaciji. Ovim zahvatom se velikom preciznošću smanjuju mikronepravilnosti površine oka do točke koja ne ugrožava sigurnost pacijenta. Keratokonus liječenje garantira stabilniju rožnicu.

Excimer laserom se obrađuje samo sloj debljine do 50 mikrometara da bi se očuvala mehanička struktura rožnice, koja se dodatno pojača istodobnom aplikacijom kornealnog cross-linkinga (CXL).

Kombinirani zahvat ostvaruje sinergijski efekt koji se postiže. TGP zahvat sam po sebi omogućuje efektivnu normalizaciju površine rožnice što direktno poboljšava funkcionalan vid. Ako se TGP izvodi poslije CXL, TGP zahvat jednim dijelom poništava efikasnost CXL. Međutim, ako je TGP obavljen istodobno tj.neposredno prije CXL-a kao u Atenskom protokolu, onda omogućuje dublje prodiranje riboflavina (i UVA zraka) u rožnicu. Time se postiže veće moduliranje kovalentnih veze u kolagenu te se znatno pojačava čvrstoća rožnice zbog pojačanog cross-linkinga kolagenskih vlakana duboko u stromi rožnice. Osim toga, kombiniranjem ta dva zahvata se znatno smanjuje postoperativno vrijeme oporavka i pacijentovo izostajanje s posla.

Keratokonus se ovom metodom vrlo uspješno tretira. Prema istraživanjima  KanellopoulosaAtenski protokol je smanjio potrebu za transplantacijom rožnice kod keratokonusa u Grčkoj za vrtoglavih 90%.

Svi koraci se provode pod posebnom kontrolom vrhunskog topografa. Nakon ovog zahvata rožnica dobiva pravilnije konture, smanjuje se dioptrija. Dolazi do poboljšanja vidne oštrine te omogućuje lakša prilagodba na kontaktne leće ako budu potrebne.

Cijeli zahvat je potpuno bezbolan, radi se u lokalnoj anesteziji (kapljicama, bez injekcije) i sa pripremom pacijenta je gotov za cca 2 sata.

 

Rezultati nakon Atenskog protokola

Kao medicinska ustanova koja ima najveće iskustvu u regiji u izvođenju ovakvih i sličnih (topografski – vođenih) zahvata, možemo se pohvaliti izvrsnim rezultatima nakon Atenskog protokola.

Kertokonus liječenje najmodernijom tehnologijom u našoj poliklinici!

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?