fbpx

DISC PROTOKOL u Poliklinici Knezović

disc protokol

DISC PROTOKOL u Poliklinici Knezović

DISC Protokol – Posljednjih 15 godina dr.Knezović se specijalizirao za suvremenu lasersku terapiju keratokonusa. U sklopu edukacije boravio je u mnogim centrima izvrsnosti za liječenje keratokonusa (Atena, Kolumbija, London, Indija, Berlin i dr.).

U svojoj klinici operirao je brojne pacijente različitim i do tada najboljim kirurškim zahvatima za keratokonus, kao što su: Athens protocol, Cretan protocol, Cross Linking, Contact Lens Assist Cross Linking, Vet PTK procedure itd.

Na temelju velikog iskustva i deseci tisuća zadovoljnih, operiranih pacijenata, dr. Knezović je kontinuirano istraživao i poboljšavao postojeće operativne protokole. Kao krunu dugogodišnjeg rada i velikog iskustva patentirao je svoju kiruršku metodu liječenja pacijenata oboljelih od keratokonusa – DISC protokol (Decentrered Individualized Spherocyndrical Protocol).

 

DISC protokol sastoji se od:

DISC protokol sastoji se od dva laserska zahvata i individualno prilagođenog Cross Linkinga za svakog pacijenta. Prednosti ove metode su što je dubina prodiranja lasera u tkivo rožnice manja, rezultati zahvata su predvidljiviji te je zračenje svakog oka u sklopu Cross – Linking postupka pažljivo izračunato i prilagođeno pojedinac. Prema dosadašnjim iskustvima, DISC Protokol kod nekih pacijenata daje iznenađujuće dobre rezultate i visok postotak vraćanja vida.

Dr. Knezović predstavio je rezultate svoje prestižne i novopatentirane metode na međunarodnom oftalmološkom kongresu u Vodicama 5. svibnja 2022., napisao znanstveni rad koji je prošao stroge međunarodne recenzije i uspješno objavljen u međunarodnom časopisu – Decentrered Individualized Sphero-Cylindrical (DISC) Ablacija i umrežavanje rožnice u bolesnika s progresivnim keratokonusom.

U usavršavanju metode dr. Knezović je surađivao sa stručnjacima Instituta za fiziku u Zagrebu i razvio softver i prediktivne algoritme za laserske zahvate koristeći inovativne tehnologije za izvođenje operativnih zahvata u suradnji s tvrtkom proizvođačem softverskih rješenja iz Praga, Češka.

Hrvatska zajednica inovatora dala je službenu ocjenu operacije DISC Protokol kao inovacije, te ju je prema stupnju novosti svrstala u radikalnu inovaciju, a prema ciljnom tržištu kao inovaciju za globalno tržište.

Kada se javlja keratokonus?

Za razliku od većine ostalih bolesti oka keratokonus zahvaća mlađu populaciju. Često se dijagnosticira kod adolescenata u 20-tim godinama.

Mlađe dobne skupine su najugroženije kada je riječ o napredovanju bolesti, a ukoliko se keratokonus ne liječi progresivno može napredovati do 30.-te, 40.-te godine života ili duže od toga. Javlja se podjednako kod oba spola.

 

Keratokonus – Kako prepoznati simptome?

Keratokonus je u ranom stadiju jako teško prepoznati bez odgovarajuće opreme na oftalmološkom pregledu (Pentacam analiza).

Najčešći simptomi koje sam pacijent može prepoznati su dvoslike, povećana osjetljivost na svjetlost te zablještenje. Većina oboljelih ima potrebu za trljanjem oka zbog alergija i osjećaja suhoće oka te stiskanjem kako bi izoštrili sliku što je strogo zabranjeno jer može dovesti do progresije same bolesti.

Keratokonus možemo prepoznati i po tome što nakon nekog vremena u poboljšanju vidne oštrine ne pomažu više naočale.

 

Facebook