fbpx

Keratokonus liječenje

pentacam-analiza

Keratokonus liječenje dostupno najmodernijom metodom jedino u Poliklinici Knezović. 

Što je keratokonus?

Keratokonus je degenerativna bolest koja zahvaća prednji dio oka koji se naziva rožnica.  Najčešće se javlja među mlađom populacijom. Uzrok bolesti još je uvijek nepoznat. Utvrđena je genetska predispozicija kod pojedinaca koji imaju dijagnosticiran keratokonus u obitelji.

Keratokonus dijagnostika

Bolest se obično dijagnosticira kada je keratokonus uznapredovao, rožnica je stanjena, nepravilna i oslabljena.  Kako prvi simptomi najčešće odraze na vidnu oštrinu, prvi korak kod dijagnostike je pregled vidne oštrine kako bi se usporedilo stanje sa prijašnjim.

Keratokonus se dijagnosticira naprednom kornealnim topografima koji su napreciznija metoda za praćenje progresije keratokonusa.

 

Keratokonus liječenje

Atenski protokol je zahvat čiji je cilj normalizacija površine rožnice odnosno smanjenje dioptrije. Osim toga ispravlja se iregularni astigmatizam i dolazi do znatnog poboljšanja oštrine vida, te zaustavljanje progresije keratokonusa i posljedica te bolesti. Kerakotonus liječenje ovom metodom ekskluzivno se obavlja u našoj poliklinici.

Zahvat započinje početnim “ravnanjem” površine rožnice pomoću laserskog zahvata fototerapeutskom keratektomijom kojom se uklanja epitel rožnice.

Ona se zatim podvrgava tzv.”topo-guided”, topografski vođenoj ablaciji. Ovim zahvatom se velikom preciznošću smanjuju mikronepravilnosti površine oka do točke koja ne ugrožava sigurnost pacijenta. Keratokonus liječenje garantira stabilniju rožnicu.

Excimer laserom se obrađuje samo sloj debljine do 50 mikrometara da bi se očuvala mehanička struktura rožnice, koja se dodatno pojača istodobnom aplikacijom kornealnog cross-linkinga (CXL).

Kombinirani zahvat ostvaruje sinergijski efekt koji se postiže. TGP zahvat sam po sebi omogućuje efektivnu normalizaciju površine rožnice što direktno poboljšava funkcionalan vid. Ako se TGP izvodi poslije CXL, TGP zahvat jednim dijelom poništava efikasnost CXL. Međutim, ako je TGP obavljen istodobno tj.neposredno prije CXL-a kao u Atenskom protokolu, onda omogućuje dublje prodiranje riboflavina (i UVA zraka) u rožnicu. Time se postiže veće moduliranje kovalentnih veze u kolagenu te se znatno pojačava čvrstoća rožnice zbog pojačanog cross-linkinga kolagenskih vlakana duboko u stromi rožnice. Osim toga, kombiniranjem ta dva zahvata se znatno smanjuje postoperativno vrijeme oporavka i pacijentovo izostajanje s posla.

Keratokonus se ovom metodom vrlo uspješno tretira. Prema istraživanjima  KanellopoulosaAtenski protokol je smanjio potrebu za transplantacijom rožnice kod keratokonusa u Grčkoj za vrtoglavih 90%.

Svi koraci se provode pod posebnom kontrolom vrhunskog topografa. Nakon ovog zahvata rožnica dobiva pravilnije konture, smanjuje se dioptrija. Dolazi do poboljšanja vidne oštrine te omogućuje lakša prilagodba na kontaktne leće ako budu potrebne.

Cijeli zahvat je potpuno bezbolan, radi se u lokalnoj anesteziji (kapljicama, bez injekcije) i sa pripremom pacijenta je gotov za cca 2 sata.

 

Rezultati nakon Atenskog protokola

Kao medicinska ustanova koja ima najveće iskustvu u regiji u izvođenju ovakvih i sličnih (topografski – vođenih) zahvata, možemo se pohvaliti izvrsnim rezultatima nakon Atenskog protokola.

Kertokonus liječenje najmodernijom tehnologijom u našoj poliklinici!