Liječenje keratokonusa

Keratokonus bolest koja zahtjeva brzu intervenciju radi što većeg očuvanja vašeg vida. Ako sumnjate na keratokonus obratite nam se.

Naručite se na pregled
pregled za keratokonus

Liječenje keratokonusa – Što je Keratokonus?

Keratokonus je degenerativna bolest rožnice čiji uzrok nije potpuno poznat i koji najčešće zahvaća mlađu populaciju. Kada pacijent primijeti znakove keratokonusa, bolest je obično uznapredovala, a rožnica je stanjena, oslabljena i nepravilne građe te je potrebno liječenje keratokonusa. Za zaustavljanje progresivnog keratokonusa ili post-LASIK ektazija rožnice potreban je često dodatni zahvat da bi se poboljšala vidna oštrina kod pacijenata. Jedna od najnovijih i najuspješnijih metoda liječenja je Atenski protokol.

Idejni začetnik je dr. A.J. Kanellopoulos, poznati refraktivni kirurg i profesor na newyorškom sveučilištu.

 

ATENSKI PROTOKOL

Liječenje keratokonusa u našoj poliklinici obavlja se potpuno novom metodom

Što je to “Atenski protokol”?

Atenski protokolje terapeutski zahvat čiji je cilj normalizacija površine rožnice odnosno smanjenje dioptrije, iregularnih astigmatizama i time znatno poboljšanje oštrine vida, a posebno je efikasan za zaustavljanje progresije keratokonusa i ispravljanje posljedica te bolesti.

Atenski protokol za liječenje keratokonusa je osmišljen u Grčkoj Keratokonus se ovom metodom vrlo uspješno tretira. Prema istraživanjima Kanellopoulosa, Atenski protokol je smanjio potrebu za transplantacijom rožnice kod keratokonusa u Grčkoj za vrtoglavih 90%.

Kako izgleda zahvat?

Zahvat započinje početnim “ravnanjem” površine rožnice pomoću laserskog zahvata fototerapeutskom keratektomijom (PTK)kojom se uklanja epitel rožnice. Ona se zatim podvrgava tzv.”topo-guided”, topografski vođenoj ablaciji, tj. parcijalnoj PRK (TGP). Ovim zahvatom se velikom preciznošću smanjuju mikronepravilnosti površine oka do točke koja ne ugrožava sigurnost pacijenta.Excimer laserom se obrađuje samo sloj debljine do 50 mikrometara da bi se očuvala mehanička struktura rožnice, koja se dodatno pojača istodobnom aplikacijom kornealnog cross-linkinga (CXL).

Zahvat kombinira TGP i CXL u isto vrijeme, time ostvarujući sinergijski efekt koji ta dva zahvata, izvedena u različitim vremenima ne postižu.TGP zahvat sam po sebi omogućuje efektivnu normalizaciju površine rožnice što direktno poboljšava funkcionalan vid. Ako se TGP izvodi poslije CXL, TGP zahvat jednim dijelom poništava efikasnost CXL. Međutim, ako je TGP obavljen istodobno tj.neposredno prije CXL-a kao u Atenskom protokolu, onda omogućuje dublje prodiranje riboflavina (i UVA zraka) u rožnicu čime se postiže veće moduliranje kovalentnih veze u kolagenu te se znatno pojačava čvrstoća rožnice zbog pojačanog cross-linkinga kolagenskih vlakana duboko u stromi rožnice. Osim toga, kombiniranjem ta dva zahvata se znatno smanjuje postoperativno vrijeme oporavka i pacijentovo izostajanje s posla.

Laserska platforma Allegretto Eye Q – preduvjet za uspješnost zahvata je moderna laserska tehnologija i “tajni recept” – nomogramska baza podataka prof. Kanellopoulosa

Jeli zahvat siguran za pacijenta?

Svi koraci se provode pod posebnom kontrolom vrhunskog topografa, tzv. Scheimpflug kamere koji ne dozvoljava preveliku ablaciju i gubitak tkiva, što bi moglo naštetiti pacijentu.Laser koji radi Atenski protokol je izvrstan i za wavefront optimizirane tretmane kratkovidnosti (do-10), dalekovidnosti (do +6) i astigmatizma (do 5 dioptrija).

Pentacam aparat – krucijalan dijagnostički instrument za keratokonus
Oculyzer – Pentacam. Cijeli zahvat je pod budnom kontrolom Scheimpflug kamere, kako bi remodeliranje tkiva ostalo isključivo u granicama dopuštenih vrijednosti

Što se postiže zahvatom?

Nakon ovog zahvata rožnica dobiva pravilnije konture, smanjuje se dioptrija, poboljšava vidna oštrina te omogućuje lakša prilagodba na kontaktne leće ako budu potrebne.

Da li je zahvat bolan?

Cijeli zahvat je potpuno bezbolan, radi se u lokalnoj anesteziji (kapljicama, bez injekcije) i sa pripremom pacijenta je gotov za cca 2 sata.

Rezultati nakon Atenskog protokola:

Kao medicinska ustanova koja ima najveće iskustvu u regiji u izvođenju ovakvih i sličnih (topografski – vođenih) zahvata, možemo se pohvaliti izvrsnim rezultatima nakon Atenskog protokola.

Naša izlaganja na međunarodnom kongresu (ESCRS – European Society of Cataract and Refractive Surgeons) u Londonu 2014.

Topography-guided excimer laser procedure: treatment of corneal irregularity and stromal scar
Combined excimer laser treatment of corneal epithelial basement membrane dystrophy (EBMD) with phototherapeutic keratectomy (PTK 90 microns and ‘wet PTK’) and wavefront-optimized photorefractive keratectomy (PRK)
First Author: : I.Knezovic

Većina naših pacijenata značajno bolje vidi nakon Atenskog protokola, neki od njih čak toliko da više ne trebaju naočale ili kontaktne leće. To je impresivno, jer je većina njih bila osuđena na daljnje propadanje vidne oštrine, predlagano im je nošenje polutvrdih kontaktnih leća (koje u fazi progresije mogu pogoršati stanje) ili im je predložen samo kornealni cross linking (epi off metoda), nakon kojeg se vid značajno ne popravlja.

Naniže su topografske slike nekih od naših pacijenata. Lijeva slika prikazuje površinu rožnice prije zahvata, srednja slika poslije zahvata (značajno pravilniji oblik!), a desna slika prikazuje ablacijski profil, odnosno laserski tretman ispravljanja / regularizacije. Ovi rezultati su prikazani na više stručnih kongresa u Hrvatskoj i inozemstvu, a objavljeni su i u obliku izvornog znanstvenog rada u časopisu Acta Clinica Croatica.

Pacijent P.G.

liječenje keratokonusa

Pacijent J.G.

liječenje keratokonusa

Pacijent B.A.

liječenje keratokonusa

 

Da li je Atenski protokol moguće obaviti u Hrvatskoj?

Prof. Kanellopoulus – inovator u liječenju keratokonusaZahvaljujući uznapredovaloj laserskoj tehnologiji kojom je moguće pravilno učiniti zahvat, specijalnim nomogramima koji su konstruirani višegodišnjim radom Kanellopoulusa te osobnom prijateljstvu i suradnji dr.Knezovića i prof.Kanellopoulusa više nema potrebe ići u Ameriku ili Atenu. Dovoljno je prijaviti se i doći na pregled u našu polikliniku.

Podatke svakog pacijenta osobno analizira Kanellopoulos te se u dogovoru s dr. Knezovićem precizno definira optimalni operativni zahvat.

Tko je dobar kandidat za takav pregled?

Ukoliko imate problem s nereguliranom ili nestabilnom dioptrijom, keratokonusom ili netko u vašoj obitelji ima slične probleme, dobar ste kandidat za ovu vrstu specijalističkog pregleda.

Višegodišnje iskustvo i najmodernija tehnologija dostupni su Vam u Poliklinici Knezović.

 

Pregled za keratokonus uključuje

 

 • Provjeru vida (refrakcije) kojom će se utvrditi dioptrija i eventualno smanjenje vidne oštrine
 • Pregled prednjeg segmenta;
 • Pregled vjeđa 
 • Pregled spojnica i suznog filma
 • Pregled mogućih promjena na rožnici koje su karakteristične za keratokonus (Vogtove strije, ožiljci, Fleischerov   prsten i dr.)
 • Pregled drugih struktura dostupnih pregledu procjepnom svjetiljkom.
 • Pentacam analizu
 • Prednji OCT
 • AL scan
 • Kornealnu topografiju
 • Endotelnu mikroskopiju
 • Mjerenje očnog tlaka

 

 

DaNe

Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajete privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?