Mjerenje očnog tlaka

Dijagnostika je iznimno bitna prije postavljanja stvarne dijagnoze pacijenta. iz tog razloga prednjačimo u svjetskim tehnološkim trendovima.

Naručite se na pregled
mjerenje-ocnog-tlaka

Mjerenje očnog tlaka

Mjerenje očnog tlaka u Poliklinici  Knezović – najčešća pitanja

Što je to očni tlak?

Očni tlak je tlak koji na očnu jabučicu proizvodi tekućina kojom je jabučica ispunjena. Očni tlak se regulira tvorbom i drenažom očne vodice za koju su odgovorni organi u oku kao što su cilijarno nastavci , trabekularna mrežica kao i ostali dijelovi drenažnog sustava.

Očna vodica ( lat. aqueous humour) je prozirna tekuća otopina koja ispunjava prostor između leće i rožnice. Ima ključnu ulogu u dostavi nutrijenata i ostalih stvari (aminokiselina, glukoze, minerala, enzima…) prozirnim očnim strukturama koje ne sadrže krvne žile (rožnica, leća i staklovina). Druga važna funkcija očne vodice je regulacija očnog tlaka koji je odgovoran za tonus i oblik oka.

Očna vodica
Protok očne vodice

Kako se održava očni tlak?

Očnu vodicu filtriranjem iz plazme prozvodi cilijarno tijelo. Vodica se izlučuje u stražnju očnu sobicu te prolazi kroz rascjep između leće i stražnjeg dijela šarenice da bi se prelijevala kroz zjenicu u prednju očnu sobicu. Tamo se preko trabekula drenira u limbusu u Schlemmov kanal i izlazi iz oka u krvne vene. Slabiji način izlučivanja očne vodice je uveoskleralna drenaže, koja ne ovisi o intraokularnom tlaku.

Delikatnom ravnotežom količine izlučene i drenirane očne vodice se regulira intraokularni tlak (IOT).

Normalni očni tlak iznosi oko 16mmHg, a kreće se u rasponu od 10-21 mmHg.

Smanjenje produkcije očne vodice može dovesti do hipotonije oka i poremećaja metabolizma jabučice. Povećanje produkcije ili loša drenaža očne vodice može dovesti do povećanja intraokularnog tlaka što može dovesti do glaukoma i njime povezanog oštećenja vidnog živca. Međutim, povećan IOT ne mora biti nužan faktor u razvoj glaukoma, ali je faktor rizika.

Zbog prevencije glaukoma kao i za dijagnozu drugih očnih bolesti vrlo je važno precizno izmjeriti očni tlak.U Poliklinici Knezović Vision group očni tlak mjerimo pomoću nekoliko uređaja slijedećim metodama:

 

Beskontaktno mjerenje očnog tlaka tonometrom Canon
Kontaktno mjerenje očnog tlaka tonometrom DCT Pascal

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?