fbpx

Ablacija mrežnice

Postoje dva temeljna kirurška postupka, a primjenit će se onaj koji u datim okolnostima nudi potencijalno najbolji ishod uz korištenje najmanje kirurške traume.

Naručite se na pregled
ablacija mreznice

ABLACIJA MREŽNICE

Što je ablacija (odvajanje) mrežnice?

Ablacija mrežnice je hitno stanje kod kojeg se mrežnica (živčano tkivo na stražnjem dijelu oka) odvaja od svoje podloge gubeći tako prehranu. Mrežnica je živčano tkivo koje svjetlosne podražaje pretvara u električni signal koji vidnim živcem dalje odlazi u mozak gdje doživljavamo sliku.

 

Postoje tri različita oblika odvajanja mrežnice:

Regmatogena ablacija

Ova vrsta odvajanja retine je najčešća. Uzrokovana je rupom ili poderotinom mrežnice koja omogućuje tekućini da prođe i nakuplja se ispod mrežnice, čime je odvaja od podloge. Odvojeno područje na taj način ostaje bez prehrane i gubi funkciju što rezultira gubitkom vida.

Najčešći uzrok regmatogenog odvajanja je starenje. Starenjem staklovina (želatinozna tvar koja ispunjava oko i daje mu volumen) mijenja svojstva i razrjeđuje se. Obično se staklovina odvaja od površine mrežnice bez ikakvih komplikacija – pojavom koja se naziva posteriorno odvajanje staklastog tijela (PVD). Jedna od komplikacija ovakvog odvajanja je poderotina mrežnice.

Trakcijska ablacija

Ovaj oblik javlja se kada na površini mrežnice raste ožiljno tkivo, koje povlači mrežnicu i odvaja je od podloge. Obično se javlja kod ljudi koji imaju loše kontrolirani dijabetes ili slična stanja.

Eksudativna ablacija

Kod ovog oblika tekućina se nakuplja ispod mrežnice, ali u mrežnici nema rupa ili poderotina. Eksudativnu ablaciju može uzrokovati senilna makularna degeneracija, ozljeda oka, tumor ili upalni poremećaji.

 

Ablacija mrežnice – faktori rizika

 

Sljedeći čimbenici povećavaju rizik od odvajanja mrežnice:

 • Starenje – odvajanje retine češće je u osoba starijih od 50 godina
 • Prethodno odvajanje mrežnice na jednom oku
 • Ablacija mrežnice kod članova obitelji
 • Visoka kratkovidost (miopija)
 • Prethodna operacija oka, kao što je uklanjanje katarakte (sive mrene)
 • Prethodna teška ozljeda oka
 • Prethodna druga bolest ili poremećaj oka, uključujući retinoshizu, uveitis ili stanjenje periferne mrežnice (“lattice” degeneracija)

    

Ablacija mrežnice – simptomi

Odvajanje retine je bezbolno, no određeni znakovi upozorenja gotovo su uvijek prisutni:

 • Iznenadna pojava brojnih tamnih “točkica” – sićušnih čestica koje kao da prolaze kroz vaše vidno polje
 • Bljeskanje svjetla u jednom ili oba oka (fotopsija)
 • Zamagljen vid
 • Postupno smanjen periferni vid
 • Sjena poput zavjese nad vašim vidnim poljem

 

Ablacija mrežnice – Pregled u Poliklinici Knezović

Kompletan oftalmološki pregled gdje liječnik oftalmolog detaljno pregleda Vaše oko. Zjenice se trebaju proširiti kako bi pregled očne pozadine (fundusa) bio bolji i kako bi se mogla pregledati i periferija očne pozadine. Na pregledu se mogu indicirati i neke druge pretrage, kao što je ultrazvuk oka ili OCT.

 

Ablacija mrežnice- liječenje

Osim u najranijoj fazi bolesti, kad se eventualni defekt mrežnice može popraviti laserskim “pečatima” oko lezije, gotovo je uvijek potrebno kirurško liječenje da bi se sanirala rupa, poderotina ili odvajanje mrežnice. Postoji više različitih operativnih tehnika.

 

Poderotine mrežnice

Kada rupa mrežnice još nije uznapredovala u odvajanje, oftalmolog može predložiti jedan od sljedećih postupaka kako bi se spriječilo odvajanje mrežnice i očuvao vid.

Laserska kirurgija (fotokoagulacija)

Kirurg usmjerava lasersku zraku u oko kroz zjenicu. Laser stvara “pečate” oko defekta mrežnice, stvarajući ožiljke koji obično “zavaruju” mrežnicu za podležeće tkivo.

Zamrzavanje (kriopeksija)

Nakon što se primjeni lokalni anestetik, kirurg aplicira sondu za smrzavanje na vanjsku površinu oka izravno na mjestu defekta. Zamrzavanje stvara ožiljak koji pomaže u učvršćivanju mrežnice za stijenku oka.

 

Oba zahvata se izvode ambulantno i potrebno je neko vrijeme izbjegavati fizičke aktivnosti  – kao što je trčanje – na par tjedana ili više.

 

Odvajanje mrežnice

Ako se mrežnica u potpunosti odvojila – potrebna je operacija da se stanje sanira, po mogućnosti u roku od nekoliko dana od postavljanja dijagnoze. Vrsta operacije koju će vitreoretinalni kirurg preporučiti ovisit će o više čimbenika, u prvome redu o težini ablacije.

Ubrizgavanje zraka ili plina u oko

Kod ovakvog zahvata, koji se naziva pneumatska retinopeksija, vitreoretinalni kirurg ubrizgava mjehur zraka ili plina u središnji dio oka. Pravilno pozicioniran, mjehurić gura područje mrežnice s defektom uz stijenku oka, zaustavljajući daljnji prodor tekućine u subretinalni prostor. Kirurg zatim koristi kriopeksiju (zamrzavanje) za popravak defekta mrežnice.

Tekućina koja se skupila ispod mrežnice sama se apsorbira, a mrežnica se tada može vratiti na svoje prirodno mjesto, dakle uz stijenku oka. Pacijent obično nakon operacije mora držati glavu u određenom položaju i do nekoliko dana kako bi se mjehurić zadržao u potrebnom položaju. Mjehurić se nakon nekoliko dana resorbira.

Identacija površine oka

Kod ovog zahvata kirurg postavlja silikonsku plombu preko zahvaćenog područja čime poništava silu kojom staklasto tijelo povlači mrežnicu.

Ukoliko pacijent ima nekoliko rupa ili defekata, kirurg može postaviti skleralnu kopču koja okružuje cijelo oko poput pojasa. Kopča je postavljena na način da ne smeta vid i obično ostaje trajno.

Kod ovog zahvata, kirurg uklanja staklasto tijelo zajedno s bilo kojim tkivom koja povlači mrežnicu. Zatim se na mjesto staklastog tijela ubrizga zrak, plin ili silikonsko ulje kako bi poravnalo mrežnicu.

Na kraju će se zrak, plin ili tekućina resorbirati, a prostor staklovine će se ponovno napuniti tjelesnom tekućinom. Ako se koristi silikonsko ulje, može se kirurški odstraniti mjesecima kasnije.

Vitrektomija se može kombinirati sa zahvatom postavljanja silikonske plombe.

Nakon operacije može proći i nekoliko mjeseci do poboljšanja vida. Ponekad je potrebna i druga operacija za uspješno liječenje. Uspjeh operacije ovisi o tome koliko je tkivo mrežnice preživjelo prekid dotoka krvi i prehrane.

 

Prije operacije

Obzirom da je vrijeme uz težinu same ablacije ključan faktor, bitno je po pojavi simptoma što prije doći na očni pregled.

Tijek operacije

Operacija oka se radi u lokalnoj anesteziji sa sedacijom. To znači da pacijent dobije lokalni anestetik pokraj oka te lijekove za smirenje. Sama operacija je bezbolna i traje u prosjeku od sat vremena do nekoliko sati. Nakon operacije pacijent ide kući.

Nakon operacije

Daljnji kontrolni pregledi zakazuju se dan nakon pregleda. Oko je obično nekoliko dana nakon operacije crveno, a pacijent kapa prepisane kapi i mast.

 

Zašto operirati ablaciju retine u Poliklinici Knezović?

Poliklinika Knezović ima višegodišnje iskustvo s raznim modalitetima u praćenju i terapiji ablacije mrežnice i vrhunski tim stručnjaka koji se bave tim područjem. Među prvima u regiji uveli smo slojevito slikanje očne pozadine (SOCT), kao preduvjet za dijagnostiku i praćenje terapije kod ablacije mrežnice. Opremljeni smo vrhunskim laserima za fotokoagulaciju mrežnice kao i modernim vitrektomomima za izvođenje ovih zahtjevnih operacija. Do danas učinjeno je više tisuća zahvata na stražnjem očnom segmentu, s izvrsnim rezultatima.

Ablacija mrežnice -CIJENE  pogledajte u važećem cjeniku poliklinike.

 

Dr. Šarić – subspecijalist retinolog i vitreoretinalni kirurg

Prim.dr.sc Borna Šarić spada među vrhunske vitreoretinalne kirurge s dugogodišnjim iskustvom u dijagnostici i liječenju bolesti stražnjeg očnog segmenta. Redoviti je predavač na domaćim i inozemnim stručnim skupovima te pionir u izvođenju najkompliciranijih operacija na prednjem i stražnjem očnom segmentu.

 

Ablacija mrežnice – prognoza za osobe koje su oboljele od ove bolesti

Prognoza bolesti i kvaliteta vida nakon učinjenog operativnog zahvata uvelike ovise o težini bolesti, lokaciji odignuća mrežnice kao i vremenu u kojem se javite Vašem oftalmologu.

Ablacija mrežnice – što ako se ne liječi

Ako se ne liječi, ablacija mrežnice se obično širi i zahvaća veći dio oka. Posljedično, dolazi do gubitka vidne oštrine kojeg je teško sanirati ako prođe duži vremenski period.

 

Naručite se na pregled

 

 • DD slash MM slash YYYY
 • DD slash MM slash YYYY
 • Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajem privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?