Avastin injekcije

najčešće za liječenje makularnog edema kod dijabetičke retinopatije, okluzija vena mrežnice, upalnih bolesti i liječenje vlažnog oblika senilne makularne degeneracije.

Naručite se na pregled
avastin injekcije

Avastin – Injekcije u oko koje spašavaju vid

Avastin Intravitrealna (intraokularna) injekcija predstavlja primjenu lijeka direktno u oko na mjesto gdje je omogućena najveća koncentracija i najjača učinkovitost lijeka. Koristimo ih za liječenje brojnih bolesti oka, a najčešće za liječenje makularnog edema kod dijabetičke retinopatije, okluzija vena mrežnice, upalnih bolesti i liječenje vlažnog oblika senilne makularne degeneracije.

Zahvat je praktički bezbolan, jer se koristi vrlo tanka i mala igla, a oko se prethodno anestezira kapima anestetika. Zahvat se izvodi u operacijskoj sali radi potpune sterilnosti. Pacijent prvih nekoliko dana, ovisno o vrsti lijeka koji se korisiti, iza zahvata može vidjeti mutnine koje “plutaju” pred okom. Radi se o lijeku u staklovini oka koji se ubrzo slegne na dno očne jabučice i ne predstavlja daljnje teškoće. Kroz određeno vrijeme obično 1-3 mj. (ovisno o vrsti lijeka), lijek se postupno otapa.
Injekcije u oko – primjena AvastinaIntravitrealnom injekcijom primjenjuju se najnoviji lijekovi za liječenje vlažnog oblika senilne makularne degeneracije koji spriječavaju rast novih krvnih žilica u oku (anti VEGF) i kortikosteroidi (triamcinolon acetonid i sl.) kojima se djeluje na edem i upalne promjene na mrežnici.

Među anti VEGF lijekovima najčešći su:

Avastin® (bevacizumab)koji neselektivno blokira endotelijalne faktore rasta krvnih žila u oku (VEGF). To je lijek koji se primarno koristi u liječenju karcinoma debelnog crijeva gdje isto tako blokiranjem rasta novih krvnih žila zaustavlja i rast tumora. Avastin se zadnjih nekoliko godina u cijelom svijetu uvelike primjenjuje za liječenje vlažnog oblika makularne degeneracije a otvaraju se i nove indikacije poput dijabetičke retinopatije. Njegova primjena u oku predstavlja tzv. “off label use” (upotreba izvan preporučene indikacije) i pacijent prije zahvata mora se u potpunosti upoznati sa rizicima takve primjene i potpisati pisani pristanak za zahvat.

Macugen®

(pegaptanib) je isto tako lijek iz skupine anti VEGF lijekova, koji selektivno blokira endotelijalne faktore rasta krvnih žila u oku. Njegova primarna indikacija je vlažna forma senilne makularne degeneracije i odobren je od američke agencije FDA za tu indikaciju. Njegovo selektivno djelovanje pruža daleko veću sigurnost primjene kod bolesnika s povećnim rizikom za kardiovaskularne bolesti.

Lucentis Lucentis®

(ranibizumab) također je neselektivni anti VEGF lijek odobren od FDA za liječenje vlažnog oblika makularne degeneracije (ARMD).
Kenalog® (triamcinolon acetonid) je kortikosteroid kojeg dajemo intravitrealno u cilju smanjenja makularnog edema kod dijabetičke retinopatije, vaskularnih okluzija, kod vlažnog oblika degeneracije žute pjege vezane za dob u kombinaciji s antiVEGF lijekovima ili PDT terapijom, nekih uplanih bolesti oka i durgih rjeđih stanja.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?