fbpx

Dijabetička retinopatija

Grupom vaskularnih bolesti svojim značajem dominira dijabetička retinopatija, vodeći uzrok sljepoće u Svijetu.

Naručite se na pregled
dijabeticka retinopatija

DIJABETIČKA RETINOPATIJA

Što je dijabetička retinopatija?

Dijabetička retinopatija je komplikacija šećerne bolesti koja zahvaća stražnji dio oka – mrežnicu (retinu). Dijabetes je bolest koja oštećuje male krvne žile pa je mrežnica kao tkivo s posebno malim krvnim žilicama, a vrlo važnom funkcijom,  posebno pogođena. Iz takvih malih oštećenih krvnih žila dolazi do istjecanja tekućine koja posljedično narušava vidnu oštrinu.

 

Koji su oblici dijabetičke retinopatije?

 

Neproliferativna (rana) dijabetička retinopatija.

To je češći oblik kod kojega nema rasta novih krvnih žila, a karakterizira ga slabljenje stijenki krvnih žila u mrežnici koje ponekad propuštaju tekućinu i krv u mrežnicu. Živčana vlakna u mrežnici mogu na taj način početi oticati. Ako se proces događa u središnjem dijelu mrežnice (makula) nastaje – makularni edem, stanje koje zahtijeva liječenje.

 

Proliferativna dijabetička retinopatija. 

Dijabetička retinopatija može napredovati do težeg oblika, poznatog kao proliferativna dijabetička retinopatija. U ovom tipu retinopatije oštećene krvne žile postaju potpuno disfunkcionalne, što dovodi do rasta novih, abnormalnih krvnih žila u mrežnici koje su loše kvalitete i mogu prodrijeti i u staklovinu (želatinastu tvar koja ispunjava središte oka). Na kraju, ožiljkasto tkivo potaknuto rastom novih krvnih žila može uzrokovati odvajanje mrežnice od stražnjeg dijela oka.

 

Koji su faktori rizika?

Svatko tko ima dijabetes može razviti dijabetičku retinopatiju. Rizik se povećava s:

 • Trajanjem dijabetesa – što duže imate dijabetes, veći je rizik od razvoja dijabetičke retinopatije
 • Loša kontrola razine šećera u krvi
 • Visoki krvni tlak
 • Visok kolesterol
 • Trudnoća
 • Pušenje

 

Dijabetička retinopatija – uzroci

Visoka razina šećera u krvi kroz vrijeme dovodi do oštećenja malih krvnih žila, oštećenja stijenke krvnih žila te do njihovog začepljenja ili curenja tekućine iz njih. Kao posljedica svega navedenog tkiva su slabije opskrbljena kisikom pa dolazi do otpuštanja faktora koji stimuliraju rast novih krvnih žila koje su lošije kvalitete i a priori sklone propuštanju.

 

Dijabetička retinopatija – simptomi

 

U ranoj fazi bolest može biti bez simptoma. Kako stanje napreduje mogu se javiti sljedeći simptomi :

 • crne točke ili niti koje plutaju u vidnom polju
 • zamućen vid
 • prolazna zamućenja vida
 • poremećaj u percepciji boja
 • gubitak vida ili „zamračenje” u dijelu vidnog polja

 

Dijabetička retinopatija – pregled

Provodi se kompletan oftalmološki pregled sa širenjem zjenica, te se prema procjeni retinologa indicira provođenje daljnjih potrebnih pretraga kao što su fluoresceinska angiografija (FAG), okularna koherentna tomografija (OCT) i ispitivanje vidnog polja.

 

Dijabetička retinopatija – liječenje

Liječenje prvenstveno ovisi o obliku retinopatije i njenoj uznapredovalosti te je usmjereno na zaustavljanje ili usporavanje stanja.

 

Rana dijabetička retinopatija

Ako imate blagu ili umjerenu ne-proliferativnu dijabetičku retinopatiju, liječenje vam možda neće biti potrebno odmah. Međutim, vaš će oftalmolog pomno pratiti vaše oči kako bi utvrdio kada treba početi s liječenjem.

Potrebna je dobra suradnja s dijabetologom kako bi se utvrdilo postoji li način bolje kontrole samog dijabetesa. U slučajevima kada je dijabetička retinopatija blaga ili umjerena, dobra kontrola šećera u krvi obično može usporiti napredovanje retinopatije.

Uznapredovala dijabetička retinopatija

Ako imate proliferativnu dijabetičku retinopatiju ili makularni edem, trebat ćete brzo liječenje.

Ovisno o specifičnosti problema, mogući su sljedeći modaliteti liječenja:

Fotokoagulacija

Ovaj laserski tretman, poznat i kao fokalni laserski tretman, može zaustaviti ili usporiti curenje krvi i tekućine u tkivo mrežnice. Tijekom postupka curenje iz abnormalnih krvnih žila liječi se primjenom tzv. laserskih pečata.

Fokalni laserski tretman obično se obavlja ambulantno. Ako je vid bio nejasan radi makularnog edema prije samog zahvata, ovaj tretman vam možda neće vratiti normalan vid, ali će smanjiti vjerojatnost pogoršanja makularnog edema.

 

Panretinalna fotokoagulacija

Ovaj laserski tretman, poznat i kao raspršeni laserski tretman, smanjuje broj abnormalnih krvnih žila. Tijekom postupka, područja mrežnice udaljena od makule (žuta pjega, točka jasnog vida) tretiraju se raspršenim laserskim “pečatima”.

Tretman se obično provodi ambulantno u dva ili više navrata. Vid je obično mutan dan nakon zahvata. Moguć je i gubitak perifernog vida ili slabiji noćni vid nakon zahvata.

Ovim kirurškim zahvatom se kroz mali rez uklanja krv iz staklastog tijela, kao i ožiljno tkivo koje povlači mrežnicu. Zahvat se može raditi u lokalnoj ili općoj anesteziji.

 

Injekcije lijeka u oko

Vaš oftalmolog može predložiti injekcije lijeka u staklasto tijelo (prozirni gel koji ispunjava oko i daje volumen očnoj jabučici). Ovi “pametni” lijekovi, nazvani inhibitori vaskularnog endotelnog faktora rasta (VEGF), mogu pomoći u zaustavljanju rasta novih nekvalitetnih krvnih žila. (link na anti-VEGF)

Vaš liječnik može preporučiti ove lijekove, koji se nazivaju i anti-VEGF terapija, kao samostalno liječenje ili u kombinaciji s panretinalnom fotokoagulacijom.

Ovi modaliteti liječenja usporavaju ili zaustavljaju napredovanje dijabetičke retinopatije, ali ne mogu je izliječiti, obzirom da je dijabetes doživotno stanje potrebno je trajno praćenje dijabetičkog bolesnika.

 

 

Zašto pratiti i liječiti dijabetičku retinopatiju u Poliklinici Knezović?

soct

Poliklinika Knezović ima višegodišnje iskustvo s raznim modalitetima u praćenju i terapiji dijabetičke retinopatije i vrhunski tim stručnjaka koji se bave tim područjem.

Među prvima u regiji uveli smo slojevito slikanje očne pozadine (SOCT), kao preduvjet za dijagnostiku i praćenje terapije kod bolesti žute pjege.  Do danas učinjeno je više tisuća zahvata na stražnjem očnom segmentu, s izvrsnim rezultatima.

 

Cijena raznih vrsta tretmana dijabetičke retinopatije u Poliklinici Knezović – Pogledajte sve cijene u važećem CJENIKU 

 

Dr. Šarić – subspecijalist retinolog i vitreoretinalni kirurg

 

Prim.dr.sc Borna Šarić spada među vrhunske vitreoretinalne kirurge s dugogodišnjim iskustvom u dijagnostici i liječenju bolesti stražnjeg očnog segmenta. Redoviti je predavač na domaćim i inozemnim stručnim skupovima te pionir u izvođenju najkompliciranijih operacija na prednjem i stražnjem očnom segmentu.

 

Dijabetička retinopatija – prognoza?

Prognoza dijabetičke retinopatije najviše ovisi o stadiju retinopatije, kao i o pravovremenom tretmanu. Što je retinopatija dalje uznapredovala – oštećenja vida su veća, prognoza lošija, a rizik od sljepoće veći.

 

Dijabetička retinopatija – što ako se ne liječi?

Ukoliko se promjene na mrežnici pravovremeno ne tretiraju velika je vjerojatnost krvarenja u oku i posljedičnog smanjenja vidne oštrine.

 

Naručite se na pregled već danas

 • DD slash MM slash YYYY
 • DD slash MM slash YYYY
 • Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajem privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?