Liječenje Keratokonusa

Liječenje keratokonusa u specijaliziranoj poliklinici. Obavite kompletnu dijagnostiku te savjetovanje uz operaciju Atenskim protokolom

Naručite se na pregled
keratokonus - nove metode

Liječenje keratokonusa – Nove metode u Poliklinici Knezović

Liječenje keratokonusa u poliklinici Knezović – nove metode liječenja

Keratokonus je degenerativna bolest rožnice čiji uzrok nije potpuno poznat i koji najčešće zahvaća mlađu populaciju. Kada pacijent primijeti znakove keratokonusa, bolest je obično uznapredovala, a rožnica je stanjena, oslabljena i nepravilne građe. Za zaustavljanje progresivnog keratokonusa ili post-LASIK ektazija rožnice potreban je često dodatni zahvat da bi se poboljšala vidna oštrina kod pacijenata. Jedna od najnovijih i najuspješnijih metoda liječenja je Atenski protokol.

Idejni začetnik je dr. A.J. Kanellopoulos, poznati refraktivni kirurg i profesor na newyorškom sveučilištu

.

Što je to “Atenski protokol”?

Atenski protokolje terapeutski zahvat čiji je cilj normalizacija površine rožnice odnosno smanjenje dioptrije, iregularnih astigmatizama i time znatno poboljšanje oštrine vida, a posebno je efikasan za zaustavljanje progresije keratokonusa i ispravljanje posljedica te bolesti.

Atenski protokol za liječenje keratokonusa je osmišljen u Grčkoj Keratokonus se ovom metodom vrlo uspješno tretira. Prema istraživanjima Kanellopoulosa, Atenski protokol je smanjio potrebu za transplantacijom rožnice kod keratokonusa u Grčkoj za vrtoglavih 90%.

 

Kako izgleda zahvat?

Zahvat započinje početnim “ravnanjem” površine rožnice pomoću laserskog zahvata fototerapeutskom keratektomijom (PTK)kojom se uklanja epitel rožnice. Ona se zatim podvrgava tzv.”topo-guided”, topografski vođenoj ablaciji, tj. parcijalnoj PRK (TGP). Ovim zahvatom se velikom preciznošću smanjuju mikronepravilnosti površine oka do točke koja ne ugrožava sigurnost pacijenta.Excimer laserom se obrađuje samo sloj debljine do 50 mikrometara da bi se očuvala mehanička struktura rožnice, koja se dodatno pojača istodobnom aplikacijom kornealnog cross-linkinga (CXL).

Zahvat kombinira TGP i CXL u isto vrijeme, time ostvarujući sinergijski efekt koji ta dva zahvata, izvedena u različitim vremenima ne postižu.TGP zahvat sam po sebi omogućuje efektivnu normalizaciju površine rožnice što direktno poboljšava funkcionalan vid. Ako se TGP izvodi poslije CXL, TGP zahvat jednim dijelom poništava efikasnost CXL. Međutim, ako je TGP obavljen istodobno tj.neposredno prije CXL-a kao u Atenskom protokolu, onda omogućuje dublje prodiranje riboflavina (i UVA zraka) u rožnicu čime se postiže veće moduliranje kovalentnih veze u kolagenu te se znatno pojačava čvrstoća rožnice zbog pojačanog cross-linkinga kolagenskih vlakana duboko u stromi rožnice. Osim toga, kombiniranjem ta dva zahvata se znatno smanjuje postoperativno vrijeme oporavka i pacijentovo izostajanje s posla.

Laserska platforma Allegretto Eye Q – preduvjet za uspješnost zahvata je moderna laserska tehnologija i “tajni recept” – nomogramska baza podataka prof. Kanellopoulosa

 

Jeli zahvat siguran za pacijenta?

Svi koraci se provode pod posebnom kontrolom vrhunskog topografa, tzv. Scheimpflug kamere koji ne dozvoljava preveliku ablaciju i gubitak tkiva, što bi moglo naštetiti pacijentu.Laser koji radi Atenski protokol je izvrstan i za wavefront optimizirane tretmane kratkovidnosti (do-10), dalekovidnosti (do +6) i astigmatizma (do 5 dioptrija).

Pentacam aparat – krucijalan dijagnostički instrument za keratokonus
Oculyzer – Pentacam. Cijeli zahvat je pod budnom kontrolom Scheimpflug kamere, kako bi remodeliranje tkiva ostalo isključivo u granicama dopuštenih vrijednosti

 

Što se postiže zahvatom?

Nakon ovog zahvata rožnica dobiva pravilnije konture, smanjuje se dioptrija, poboljšava vidna oštrina te omogućuje lakša prilagodba na kontaktne leće ako budu potrebne.

 

Jeli zahvat bolan?

Cijeli zahvat je potpuno bezbolan, radi se u lokalnoj anesteziji (kapljicama, bez injekcije) i sa pripremom pacijenta je gotov za cca 2 sata.

 

Rezultati nakon Atenskog protokola:

Kao medicinska ustanova koja ima najveće iskustvu u regiji u izvođenju ovakvih i sličnih (topografski – vođenih) zahvata, možemo se pohvaliti izvrsnim rezultatima nakon Atenskog protokola.

Naša izlaganja na međunarodnom kongresu (ESCRS – European Society of Cataract and Refractive Surgeons) u Londonu 2014.

Topography-guided excimer laser procedure: treatment of corneal irregularity and stromal scar
Combined excimer laser treatment of corneal epithelial basement membrane dystrophy (EBMD) with phototherapeutic keratectomy (PTK 90 microns and ‘wet PTK’) and wavefront-optimized photorefractive keratectomy (PRK)
First Author: : I.Knezovic

Većina naših pacijenata značajno bolje vidi nakon Atenskog protokola, neki od njih čak toliko da više ne trebaju naočale ili kontaktne leće. To je impresivno, jer je većina njih bila osuđena na daljnje propadanje vidne oštrine, predlagano im je nošenje polutvrdih kontaktnih leća (koje u fazi progresije mogu pogoršati stanje) ili im je predložen samo kornealni cross linking (epi off metoda), nakon kojeg se vid značajno ne popravlja.

Naniže su topografske slike nekih od naših pacijenata. Lijeva slika prikazuje površinu rožnice prije zahvata, srednja slika poslije zahvata (značajno pravilniji oblik!), a desna slika prikazuje ablacijski profil, odnosno laserski tretman ispravljanja / regularizacije. Ovi rezultati su prikazani na više stručnih kongresa u Hrvatskoj i inozemstvu, a objavljeni su i u obliku izvornog znanstvenog rada u časopisu Acta Clinica Croatica.

 

PACIJENT 1.

 

Keratokonus - nove metode

 

PACIJENT 2. 

 

Keratokonus - nove metode

 

PACIJENT 3. 

 

Keratokonus - nove metode

Reference o Atenskom protokolu (za one koji žele znati više):

1. J Refract Surg. 2014 Feb;30(2):88-93. doi: 10.3928/1081597X-20140120-03.

Keratoconus management: long-term stability of topography-guided normalization combined with high-fluence CXL stabilization (the Athens Protocol). Kanellopoulos AJ, Asimellis G.

2. J Refract Surg.2011 May;27(5):323-31. doi: 10.3928/1081597X-20101105-01. Epub 2010 Nov 5.

Management of corneal ectasia after LASIK with combined, same-day, topography-guided partial transepithelial PRK and collagen cross-linking: the athens protocol. Kanellopoulos AJ1, Binder PS.

3. J Cataract Refract Surg.2014 Oct;40(10):1597-602. doi: 10.1016/j.jcrs.2014.02.036. Epub 2014 Aug 28.

Epithelial remodeling after partial topography-guided normalization and high-fluence short-duration crosslinking (Athens protocol): results up to 1 year. Kanellopoulos AJ1, Asimellis G2

 

Jeli Atenski protokol moguće obaviti u Hrvatskoj?

Prof. Kanellopoulus – inovator za liječenje keratokonusa Zahvaljujući uznapredovaloj laserskoj tehnologiji kojom je moguće pravilno učiniti zahvat, specijalnim nomogramima koji su konstruirani višegodišnjim radom Kanellopoulusa te osobnom prijateljstvu i suradnji dr.Knezovića i prof.Kanellopoulusa više nema potrebe ići u Ameriku ili Atenu. Dovoljno je prijaviti se i doći na pregled u našu polikliniku.

Podatke svakog pacijenta osobno analizira Kanellopoulos te se u dogovoru s dr. Knezovićem precizno definira optimalni operativni zahvat.

Međunarodna specijalistička suradnja na području liječenja keratokonusa i laserske korekcije vida. Na slici prof. A.J.Kanellopoulos (desno) i sc. Igor Knezović (lijevo)

 

Tko je dobar kandidat za takav pregled?

Ukoliko imate problem s nereguliranom ili nestabilnom dioptrijom, keratokonusom ili netko u vašoj obitelji ima slične probleme, dobar ste kandidat za ovu vrstu specijalističkog pregleda.

Višegodišnje iskustvo i najmodernija tehnologija dostupni su Vam u Zagrebu u poliklinici Knezović Vision Group, Ulica grada Vukovara 269f, tel. 01/66 77 222.

Kornealni cross linking

Oko s keratokonusomCross-linking je postao standardna metoda za zaustavljanje keratokonusa i raznih ektazija rožnice, bilo da se izvodi samostalno ili u sklopu Atenskog protokola.

Osim navedenog, prednost ove metode, svakako “leži” i u tome što je pokazao dobre učinke u liječenju infekcijskih ulkusa i drugih bolesti rožnice otpornih na neke od standardnih metoda liječenja.

Cilj zahvata je povećanje stupnja umrežavanja kolagena u rožnici kako bi se ponovno uspostavila zadovoljavajuća mehanička stabilnost. Trenutačno se svuda u svijetu primjenjuje ekspozicija od 5,4 mJ/cm2, i to s različitim iradijacijama, od 3-30 mW/cm2. Dakle, što je iradijacija veća, trajanje zahvata se skraćuje. To naravno ima i svoje limite, jer kornealni cross linking je ovisan i o kisiku, čija je ugradnja nužna tijekom samog procesa, a to opet zahtijeva određeno vrijeme. Upravo zbog toga, jako je bitno koju UVA lampu i koju vrstu riboflavina koristi liječnik koji Vam izvodi zahvat.

U Poliklinici Knezović koristimo polivalentnu UVA lampu VEGA, kako bismo se prilagodili svakom pacijentu individualno. Ovisno o procjeni liječnika, vrijeme provedeno ispod UVA-svjetlosti iznosi između 10 i 30 minuta.

 

Prije zahvata se obično skida vanjski dio rožnice (epitel) – EPI OFF metoda, i to na nekoliko načina:

 • alkoholom (vrlo rijetko)
 • laserom (Crete protocol)
 • Pallikarisovom mikročetkicom

 

Ukoliko se epitel ne skida, onda je riječ o EPI ON metodi – izvodi se kod posebnih slučajeva i u kombinaciji s drugim metodama.

Kod ekstra tankih rožnica, koristimo tzv. Contact lens assisted CXL – metodu cross linkinga s kontaktnom lećom koja je natopljena riboflavinom (posebna vrsta i leće i riboflavina), te na taj način omogućava izvođenje metode u jako tankih rožnica. Kao zanimljivost navodimo da smo prva poliklinika u Europi koja je izvela taj zahvat.

Budući da je kornealni cross linking različit za svakog pacijenta, posebno ako se izvodi u sklopu Atenskog protokola, potrebno je osigurati više vrsta riboflavina kako bi tijekom iradijacije imali s jedne strane odgovarajuću “natopljenost” rožnice, a s druge strane dostatnu debljinu i sačuvali dublje dijelove oka od nepoželjnih učinaka zračenja.

Prag fotokemijskog oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima za endotelne stanice iznosi 0,35 mW/cm2. Kod svih naših zahvata cilj je spomenutu iradijaciju držati na duplo manjoj vrijednosti, tako da je zahvat potpuno siguran za pacijenta.

Vrste riboflavina (vitamin B2) koje koristimo u poliklinici Knezović:

 • izotoni
 • hipotoni
 • transepitelni
 • se dekstranom
 • bez dekstrana
 • za imbibiciju kontaktne leće

 

Naše izlaganje na međunarodnom kongresu (ESCRS – European Society of Cataract and Refractive Surgeons) u Istanbulu 2015.

 

Tijekom izvođenja zahvata, monitorira se debljina rožnice i po potrebi mijenja protokol ukapavanja / iradijacije, ovisno u individualnim odstupanjima. Prije zahvata UV lampa se redoviti “baždari” pomoći UV metra. Zračenje za liječenje keratokonusa MORA biti strogo kontrolirano i homogeno, bez “hot spotova”, jer to može dovesti do nuspojava.

Iz svega gore navedenog, razvidno je da kornealni cross linking, bilo da se izvodi samostalno ili u sklopu Atenskog protokola, nije “one for all” procedura, nego individualiziran i algoritamski prilagođen zahvat svakom pacijentu zasebno. Samo takvim pristupom možemo pacijentu osigurati maksimalan učinak nakon zahvata, što je danas može provjeriti stupnjem umrežavanja kolagenskih fibrila u samoj rožnici.

Demarkacijske linije na prednjem OCT-u nakon Cross linkinga / Atenskog protokola, kao pokazatelj uspješnosti zahvata

 • Zahvat je u potpunosti bezbolan i ugodan za pacijenta.
 • Nakon zahvata stavlja se terapeutska kontaktna leća kroz 3-4 dana i terapija antibioticima i protuupalnim lijekovima, u obliku kapljica.
 • Dužina terapije ovisi o dijagnozi.
 • Prema istraživanjima, rožnica nakon Atenskog protokola / cross linkinga postaje 380% čvršća, a progresija bolesti se smanjuje za 97%.
 • Zahvat se skoro nikad ne ponavlja.

 

Reference o cross-linkingu (za one koji žele znati više):

1. Raiskup-Wolf F, Hoyer A, Spoerl E, Pillunat LE. Collagen crosslinking with riboflavin and ultraviolet-A light in keratoconus: long-term results.J Cataract Refract Surg 2008;34(5):796-801.

2. Caporossi A, Mazzotta C, Baiocchi S, Caporossi T. Long-term results of riboflavin ultraviolet a corneal collagen cross-linking for keratoconus in Italy: the Siena eye cross study. Am J Ophthalmol 2010;149(4):585-593.

3. Wittig-Silva C, Whiting M, Lamoureux E, Lindsay RG, Sullivan LJ, Snibson GR. A randomized controlled trial of corneal collagen cross-linking in progressive keratoconus: preliminary results. J Refract Surg2008;24(7):S720-725.

4. Hersh PS, Greenstein SA, Fry KL. Corneal collagen crosslinking for keratoconus and corneal ectasia: One-year results. J Cataract Refract Surg 2011;37(1):149-160.

Poliklinika Knezović poziva sve osobe koje imaju problema sa keratokonusom ili nekom drugom ektazijom rožnice da nas svakako kontaktiraju ili posjete, kako bi spriječili širenje bolesti.

 

Intrakornealni ringovi

Intrakornealni prstenovi za liječenje keratokonusaIntrakornealni ringovi , prsteni su mali uređaji koji se implantiraju u rožnicu kako bi se promijenila dioptrija ili se koriste u liječenju keratokonusa.
Imaju polukrižni oblik i ugrađuju se kirurškim putem. Djeluju na način da izravnavaju tj. smanjuju zakrivljenost rožnice.
Prednost ugradnje intrakornealnih prstena nad PRK ili LASIK metodama je u tome što se mogu izvaditi, tj. zahvat je reverzibilan.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?