Mali zahvati (ječmenac, hordeolum, bradavice)

Ječmenac se može pojaviti češće kod ljudi sa smanjenim imunitetom. Javite se na pregled i riješite vaš problem

Naručite se na pregled
jecmenac

ječmenac, hordeolum, bradavice – Mali zahvati

Ječmenac, hordeolum, bradavice – Pod malim operativnim zahvatima podrazumijevamo odstranjivanje ječmenaca, virusnih bradavica, atreoma, epilacija trepavica…

HORDEOLUM I HALACION

Hordeolum je akutna gnojna upala žlijezda vjeđa uz korijen trepavica. Ako su zahvaćene Zeisove žlijezde nastaje vanjski hordeolum (ječmenac), a ako su zahvaćene Meibomove žlijezde nastaje unutrašnji hordeolum.

Češće se pojavljuje u dijabetičara, u osoba sa smanjenim imunitetom, kod kroničnog blefaritisa i loše higijene.

Na vjeđi se pojavljuje bolni čvorić s gnojnim vrhom uz okolnu oteklinu kapka.

Liječi se masažom vjeđe suhim toplim oblogom uz lokalnu primjenu antibiotskih kapi i masti.

Hordeolum se obično sam, kao i svaki čir, spontano otvori te gnoj iscuri i upala se smiri. Ako se pojave znakovi stvaranja gnojnog apscesa potrebno je stanje operativno liječiti.

Halacion je kronična upala Meibomovih žlijezda koja nastaje kao posljedica začepljenja odvodnog kanala žlijezde, najčešce veličine zrna graška, a koža iznad njega je obično nepromijenjena.

Sekret Meibomovih žlijezda podmazuje rub kapka, pa se oni elegantno zatvaraju jedan na drugi, a isto tako učestvuje u izgradnji suznog filma (njegove lipidne komponente).

Stvrdnut i začepljen ekskret predstavlja prepreku daljem otjecanju (loja) pa se on skuplja iza začepljenog mjesta i formira masnu tvrdu tvorevinu u vidu male loptice, koja se ograniči kapsulom.

Halacion je za razliku od hordeoluma bezbolan, a pacijent se javlja na pregled zbog estetskog izgleda.

Halacion se teško resorbira bez kirurške intervencije. Pokušava se s toplim oblozima razmekšati masni sadržaj. Obično se ipak mora uraditi mala operacija kojom se odstrani masni sadržaj skupa sa kapsulom. Ako zaostane fibrozna kapsula onda se na istom mjestu može ponovo pojaviti.

U slučaju recidiva na istom mjestu treba kod operacije poslati materijal na patološku analizu, jer se veoma rijetko može patološki dijagnosticirati maligni tumor stanica lojnih žlijezda (adenocarcinoma sebaceum).

Chalazion se operira sa unutrašnje strane kapka, tako da ne ostaje nikakav ožiljak Topli vlažni oblozi i antibiotska mast za oči pomažu ozdravljenje. Pojava chalaziona se rijetko povezuje s nekom općom tjelesnom bolesti.

Operacije se vrše u lokalnoj anesteziji, po završetku se okokratkotrajno zatvara povezom uz lokalnu antibiotsku terapiju.

 

VIRUSNA BRADAVICA

Virusna bradavica (verruca vulgaris) je papilomatozna tvorba na koži i rubovima vjeđa uzrokovana humanim papiloma virusom. Liječi se uništavanjem termokauterom ili krioterapijom . Veće tvorbe se odstranjuju operativno.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?