Pterigij

pterigij

PTERIGIJ (VANJSKA MRENA)

Pterigij – vanjska mrena -nemojte čekati

Jedna od učestalih bolesti koja može ugroziti vid je pterigij ili vanjska mrena. Radi se o vaskulariziranoj duplikaturi spojnice najčešće u unutrašnjem (medijalnom) dijelu oka koja prelazi na rožnicu i svojim rastom može zakloniti vidnu os.

Javlja se najčešće u srednjoj i starijoj životnoj dobi, a glavni rizični faktor je izloženost UV zračenju pa je tako pterigij učestaliji u osoba koje radno vrijeme provode na suncu (npr. građevinari, poljoprivrednici).

Osnovni poremećaj je mutacija u vezivnom tkivu spojnice (matrix metaloproteinaza) uz insuficijenciju tj. nedostatnost limbalnih stanica rožnice što vodi u nekontrolirano bujanje tkiva. Ima sklonost vraćanju tj. ponovnom rastu ako nije stručno operiran.

vanjska mrena pterigij

Simptomi:

  • Vaskularizirana tvorba u nazalnom očnom kutu koja izgleda poput krila s bazom prema nosu i vrhom na rožnici koja   često izaziva iritaciju i kozmetički problem
  • Pterigij svojim rastom može povlačiti rožnicu i izazvati iregularni astigmatizam tj. dioptriju koju pacijent prije nije imao
  • Grebanje, suzenje, osjećaj stranog tijela u oku
  • Ako u potpunosti preraste centar rožnice može uzrokovati nepovratno oštećenje vida

 

Liječenje pterigija je operativno.

OPERACIJA PTERIGIJA UZ PRIMJENU ROTACIJSKOG REŽNJA SPOJNICE

Ova metoda je „zlatni standard“ u operaciji primarnog pterigija iako se u mnogim centrima još ne primjenjuje.

Uz operativno liječenje se mogu primijeniti posebni lijekovi (antimetaboliti – Mitomicin C, 5 fluorouracil) koji stopu recidiva smanjuju na minimum.

 

Uspješan postoperativni nalaz nakon primjene rotacijskog režnja spojnice

 

PTERIGIJ OPERACIJA TRANSPLANTACIJOM LIMBALNIH STANICA (LCAT)

Ova operativna metoda je posebno učinkovita kod operacije recidivirajućih pterigija tj. onih koji su nakon standardne operacije ponovno počeli rasti. Uz operativno uklanjanje pterigija se uzima zdravo tkivo limbalnih stanica rožnice te se transplantira na mjesto uklonjenog pterigija da stvara prirodnu barijeru ponovnom rastu. Ova svjetski poznata i učinkovita metoda zahtijeva veliko iskustvo i stručnost operatera te se uspješno primijenjuje u Poliklinici Knezović.

Pterigij operacija vanjske mrene – poslije zahvata. Uspješan postoperativni nalaz nakon operacije pterigija sa LCAT

TRANSPLANTACIJA AMNIJSKE MEMBRANE

Transplantacija amnijske membrane predstavlja efikasno alternativno liječenje teških oboljenja prednjeg očnog segmenta kao što su oči s perzistentnim ulkusima rožnice, buloznom keratopatijom ili kod opsežnijeg odstranjenja pterigija.

Amnijska membrana je tkivo koje se dobiva od najdubljeg sloja ljudske posteljice, obiluje tvarima koje olakšavaju cijeljenje tkiva, a koristi se za zamjenu i liječenje mukozne površine, primjerice, za rekonstrukciju očne površine.

Koristi se kao kirurški materijal od 1940-ih i pokazalo se da ima snažan anti-adhezivan efekt. Nakon transplantacije amnijske membrane, transplant potiče epitelizaciju, ima protuupalni učinak i pomlađuje površinske slojeve. Transplantat amnijske membrane se može fiksirati pomoću šavova ili ljepila. Primjenom posebnog tkivnog ljepila i mitomicinom-C dao je odlične kozmetičke rezultate na površinama bez crvenila, šavova ili „zakrpa“.

 

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?