Pregled za keratokonus

Moderna opremljenost omoguću je nam da pomoću suvremenih uređaja npr. Pentacam možemo sa sigurnošću utvrditi i najraniji stadij.

Naručite se na pregled
pregled za keratokonus

pregled za keratokonus

Uobičajeno dijagnozu postavlja oftalmolog na detaljnom pregledu oka. Rano otkrivanje keratokonusa je teško, no pomoću suvremenih uređaja kao Pentacam možemo sa sigurnošću utvrditi i najraniji stadij.

 

Pregled za keratokonus uključuje

 

  • Provjeru vida (refrakcije) kojom će se utvrditi dioptrija i eventualno smanjenje vidne oštrine.
  • Pregled prednjeg segmenta oka koji uključuje pregled vjeđa, spojnica i suznog filma, mogućih promjena na rožnici koje su karakteristične za keratokonus (Vogtove strije, ožiljci, Fleischerov prsten i dr.) te drugih struktura dostupnih pregledu procjepnom svjetiljkom.
  • Pentacam analizu
  • Prednji OCT
  • AL scan
  • kornealnu topografiju
  • endotelnu mikroskopiju
  • mjerenje očnog tlaka

 

 

ATENSKI PROTOKOL

Moderni način liječenja keratokonusa – jedinstvena usluga

Keratokonus je degenerativna bolest rožnice čiji uzrok nije potpuno poznat i koji najčešće zahvaća mlađu populaciju. Kada pacijent primijeti znakove keratokonusa, bolest je obično uznapredovala, a rožnica je stanjena, oslabljena i nepravilne građe. Za zaustavljanje progresivnog keratokonusa ili post-LASIK ektazija rožnice potreban je često dodatni zahvat da bi se poboljšala vidna oštrina kod pacijenata. Jedna od najnovijih i najuspješnijih metoda liječenja je Atenski protokol.

Idejni začetnik je dr. A.J. Kanellopoulos, poznati refraktivni kirurg i profesor na newyorškom sveučilištu.

 

Što je to “Atenski protokol”?

Atenski protokolje terapeutski zahvat čiji je cilj normalizacija površine rožnice odnosno smanjenje dioptrije, iregularnih astigmatizama i time znatno poboljšanje oštrine vida, a posebno je efikasan za zaustavljanje progresije keratokonusa i ispravljanje posljedica te bolesti.

Atenski protokol za liječenje keratokonusa je osmišljen u Grčkoj Keratokonus se ovom metodom vrlo uspješno tretira. Prema istraživanjima Kanellopoulosa, Atenski protokol je smanjio potrebu za transplantacijom rožnice kod keratokonusa u Grčkoj za vrtoglavih 90%.

 

Kako izgleda zahvat?

Zahvat započinje početnim “ravnanjem” površine rožnice pomoću laserskog zahvata fototerapeutskom keratektomijom (PTK) kojom se uklanja epitel rožnice. Ona se zatim podvrgava tzv. “topo-guided”, topografski vođenoj ablaciji, tj. parcijalnoj PRK (TGP). Ovim zahvatom se velikom preciznošću smanjuju mikronepravilnosti površine oka do točke koja ne ugrožava sigurnost pacijenta. Excimer laserom se obrađuje samo sloj debljine do 50 mikrometara da bi se očuvala mehanička struktura rožnice, koja se dodatno pojača istodobnom aplikacijom kornealnog cross-linkinga (CXL).

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?