Staračka dalekovidnost

Staračka dalekovidnost jedan je od učestalih problema koji se javlja u 40tim godinama života. Kvalitetno riješavamo problem dalekovidnosti doživotno.

Naručite se na pregled
vraća li se dioprija

Staračka dalekovidnost ili staračka dioptrija  – moguća rješenja

 

Staračka dalekovidnost može stvarati brojne probleme i otežavati život i rad. Zaboravili ste naočale na poslu? Ne možete pročitati omiljeni časopis? Našminkati se? Ne možete pročitati SMS poruku? Deklaraciju proizvoda u kupovini? Zamislite život bez naočala za čitanje…

 

Što je prezbiopija ili staračka dalekovidnost?

U određenim godinama života poslovi koji zahtijevaju oštar vid na blizinu postaju otežani tako da i obično čitanje izaziva napor. Slova su zamućena,  za ugodno čitanje potrebno je štivo udaljiti sve više i više dok ruke ne postanu “prekratke”. Baš kao bore na licu ili sijede vlasi na glavi, jedan od prvih znakova starenja je i početak slabljenja vida na blizinu – ono što se stručno naziva staračka dalekovidnost ili prezbiopija.

Kad se pojavljuje?

Obično se javlja nakon 40-te godine života. Prosječna starost stanovništva u Hrvatskoj je 41 godinu pa je prezbiopija problem koji zahvaća većinu populacije Hrvatske. Preko milijarda ljudi na svijetu ima prezbiopiju.

Prvi simptomi:

 

 • nemogućnost čitanja sitnog tiska, osobito u uvjetima smanjenog svjetla
 • umaranje očiju kod dužeg čitanja
 • nejasan vid na blizinu ili trenutna zamagljenost kod promjena različitih udaljenosti gledanja (osjećaj da su ruke prekretke).

 

Što uzrokuje prezbiopiju?

Prezbiopija ili staračka dalekovidnost je proces primarno vezan uz starosne promjene očne leće – prirodne prozirne leće u ljudskom oku. Funkcija očne leće je fokusiranje bliskih predmeta (baš kao i kod leće u objektivu foto aparata). To zahtijeva intenzivno stezanje i rastezanje očne leće (tzv. akomodacija oka), kao i mišića i ligamenata u oku vezanih uz leću. S vremenom očna leća postaje sve deblja i nefleksibilnija, a očni mišići slabe.  To se manifestira sve težim gledanjem na blizinu, odnosno dalekovidnošću.

 

Može li se spriječiti nastanak prezbiopije?

 

Lijek za staračku dalekovidnost ne postoji. Moguće je zdravom prehranom i načinom života paziti na zdravlje oka, ali ne i spriječiti nastanak prezbiopije. Jedino se mogu otkloniti posljedice tog stanja. Loš vid na blizinu se obično uspješno korigira naočalama ili kontaktnim lećama. Očna leća vremenom postaje sve manje elastična.  Povećava i iznos dioptrije potrebne za korekciju vida, koja se kreće od cca +0.50 za početne prezbiope pa sve do blizu +3.00 za osobe sa preko 60 godina starosti.

Kako omogućiti dobar vid na svim udaljenostima?

Nastupom staračke dalekovidnosti  liječnik specijalist oftalmolog propisuje uz postojeću dioptriju za daljinu i dodatnu dioptriju za čitanje. Obično su naočale za čitanje sa jednom dioptrijom dovoljne za većinu poslova na blizinu, ali su nepraktične  jer zahtijevaju stalno stavljanje i skidanje. Osim toga, omogućuju čist vid samo na udaljenosti pogodnima za čitanje (cca 40cm) dok je vid na  udaljenostima od 1-2 metra  još uvijek zamućen.

 

Često se zbog toga pribjegava drugim metodama  poput kupnje bifokalnih (dvije dioptrije u jednim naočalama) ili progresivnih naočala (više dioptrija u jednim naočalama) kako bi riješili problem vida na različitim udaljenostima. Oni kojima nošenje naočala nije praktično mogu se odlučiti za korištenje bifokalnih ili multifokalnih  kontaktnih leća kao i laserskim korekcijama vida.

 

1. Monovision laserska korekcija vida

iFS laser – rješenje za staračku dalekovidnost

Moderni ablacijski laseri u očnoj kirurgiji mogu vrlo precizno oblikovati rožnicu (tanki, prozirni prednji dio oka). Time omogućuju djelomično ili potpuno uklanjanje refraktivnih pogrešaka oka kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam.

 

Moguće je na taj način riješiti i problem prezbiopije koristeći metodu monovizije. To je metoda korekcije vida dioptrijom na blizinu za jedno oko, a dioptrijom na daljinu za drugo oko. Time se mozak natjera da naizmjenično koristi jedno i drugo oko ovisno o tome da li gledamo na blizinu ili daljinu. Ukoliko je pacijent uspješno priviknut na monoviziju tijekom nošenja kontaktnih leća, mogu se laserski modelirati rožnice na potrebne dioptrije čime se trajno izbjegne potreba nošenja kontaktnih leća.

 

 

2. Kirurška korekcija staračke dalekovidnosti pomoću umetaka (inlays)

Umetci su minimalno invazivan i za pacijenta vrlo komotan način uklanjanja staračke dalekovidnosti –   presbiopije.

Presbyopia nastaje iza 40. godine radi gubitka elastičnosti prirodnog mehanizma „zooma“ u oku, pa nam bliski objekti (najčešće slova) postaju „zamućeni“.

Trenutno su najpopularnije tri vrste umetaka i to su :

 

 • Kamra inlay – rješenje staračke dalekovidnosti. Radi se o malom prstenu promjera 3.8 mm i debljine svega 5 mikrona koji se ugrađuje u laserom učinjen „džep“ u rožnici i omogućava jasan vid na blizu i na međudistanci (monitor)

 

 • Raindrop – umetak promjera 2mm i debljine 32 mikrona sačinjen od hidrogela koji poput ugradive kontaktne leće omogućava jasan vid

 

 • Flexivue Microlens – mikroleća načinjena od hidrofilnog polimera promjera 3 mm i debljine 15 mikrona na rubovima

 

 

3. Ugradnja multifokalne leće u oko – rješavanje dioptrije na svim udaljenostima

staračka dalekovidnost

Što je intraokularna leća ( IOL)?

Intraokularna leća je je implantat od mekanog polimera – silikona ili akrila tehnološki dotjeran do savršenstva koji se ugrađuje u oko radi poboljšanja vida.

Kada se ugrađuje u oko?

Prilikom operacije mrene iz oka se odstranjuje prirodna zamućena leća i ugrađuje umjetna intraokularna leća ( AFAKIČNA LEĆA) koja omogućuje jasan vid na daljinu.

Za uspješnu ugradnju intraokularne leće nužno je precizno mjerenje jakosti IOL prije zahvata tzv. biometrija i konzultacija s operaterom o odabiru najbolje leće ovisno o potrebama i željama pacijenta.

 

Vrste intraokularnih leća

Monofokalne leće

 • Tradicionalna monofokalna ( jednojakosna) IOL fokusira zraku svjetla u jednu točku u daljini, što omogućuje odličan vid na daljinu. Nakon ugradnje takve leće potrebno je nošenje naočala prilikom gledanja na blizinu zbog nemogućnosti akomodacije umjetne leće ( iznimka monovision). Dizajn leće može biti sferičan ili asferičan. Trenutno su na tržištu najkvalitetnije leće sadrže UV filter i filter za plavo svjetlo i time štite žutu pjegu od degenerativnih promjena i propadanja vida.
 • Torične monofokalne IOL su nova generacija cilindričnih intraokularnih leća koje, osim uobičajene sferne dioptrije, mogu ispraviti i astigmatizam čime se postiže veća kvaliteta vida kod pacijenata s astigmatizmom.

Multifokalne leće

Multifokalna leća je posebno dizajnirana da stvara više fokusa u različitim točkama te oponaša prirodnu akomodaciju, tj. jasan vid na daljinu i blizinu što čini pacijenta neovisnim o naočalama i kontaktnim lećama.

Za uspješnu ugradnju multifokalne intraokularne leće nužno je precizno mjerenje jakosti IOL prije zahvata tzv. optička biometrija i točan središnji smještaj IOL tijekom zahvata. Naša poliklinika obavlja takve operativne zahvate i kontinuiranom edukacijom svojih operatera prati trendove u svjetskoj kirurgiji oka.

Postoji nekoliko vrsta multifokalnih intraokularnih leća:

 

 1. REFRAKTIVNE intraokularne leće djeluju na sličnom principu kao i multifokalne kontaktne ili naočalne (progresivne) leće, s tri zone koje istovremeno omogućuju vid na blizinu, srednju udaljenost i na daljinu.

 

Prednosti i nedostaci refraktivne multifokalne leće. Refraktivna multifokalna IOL pruža izvrsnu oštrinu vida na srednju i veću udaljenost. Vidna oštrina na blizinu je odgovarajuća , ali ne može biti dovoljna za čitanje jako sitnih slova što se u slučaju izrazite potrebe može korigirati naočalama za blizinu. Prema dosadašnjim istraživanjima oko 25% pacijenata s ugrađenom refraktivnom multifokalnom IOL u početku primjećuje blaži odsjaj i haloe oko svjetla. To može izazvati blaže smetnje prilikom noćne vožnje. Većina pacijenata se s vremenom navikava na ovaj fenomen odsjaja koji postaje nezamijetan. Važno je napomenuti da 7-8% pacijenata s ugrađenom standardnom monofokalnom lećom također primjećuje odsjaj i haloe.

 

 1. DIFRAKTIVNE intraokularne leće predstavljaju najveće tehnološko dostignuće među intraokularnim lećama zbog dobre vidne oštrine na blizinu i daljinu. Leće mogu biti BIFOKALNE i TRIFOKALNE, ovisno koliko fokusa jasnog vida osiguravaju nakon implantacije.

 

 1. SYMFONY INTRAOKULARNA LEĆA najnoviji je proizvod tvrtke Abott Medical Optics sa tzv. proširenim rasponom vida. Ovom tehnologijom uspjeli su se smanjiti na minimum svi nedostatci klasičnih multifokalnih leća, kao što su zablještenja, haloi, teže privikavanje i osjećaj slabijeg kontrasta.

 

Alternativa multifokalne leće

Primarna alternativa implantacije multifokalnih leća je monofokalna leća.

*Postoji mogućnost ugradnje monofokalne IOL za jasan vid za daljinu na dominantnom oku i monofokalne IOL za jasan vid za blizinu na nedominantnom oku. Takva kombinacija monofokalnih IOL poznata kao MONOVISION omogućava kvalitetan vid na daljinu i blizinu. Preporučljiva je pacijentima koji su prethodno isprobali tu mogućnost korekcije vida pomoću kontaktnih leća i naviknuli se na takvu vrstu korekcije.

*AKOMODATIVNE MONOFOKALNE IOL dizajnirane se tako da se pomiču naprijed pri akciji zrakastog i staklastog tijela – tijekom fokusiranja. Iskustva pokazuju da pacijenti s ugrađenom akomodativnom lećom mogu postići svega 1,0 – 2,5 dipotriju akomodacije, što im ne omogućava idealno jasan vid na blizu.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?