Ugradnja intraokularne leće

Ugradnja intraokularne leće za dioptrije od -20 do +10. Doživotno rješenje za osobe kojima lasersko skidanje dioiptrije nije opcija.

Naručite se na pregled
ugradnja leca

Ugradnja intraokularne leće

Ugradnja intraokularne leće kako bi se skinula dioptrija dosegla je visoki stupanj te postaje rutinska operacija u poliklinici Knezović.
Laserska refraktivna kirurgija rožnice (Pallikaris procedura ,iLASIK…) ponekad nije preporučljiv zahvat za trajno uklanjanje dioptrije.

 

Kontraindikacije za laserske refraktivne zahvate su :

 • visoka kratkovidnost (obično više od -10,00 dioptrija)
 • pretanka rožnica, rožnica nepravilnih oblika
 • očne bolesti i sindromi kao što su keratokonus ili kronična suhoća oka

 

Za osobe kod kojih postoje neke od navedenih kontraindikacija ugradnja fakične intraokularne leće ( phakic IOL) može biti idealno rješenje.

Jedna medicinska studija iz 2010, godine je pokazala da za dioptrije između -6,00 i -10,00 , LASIK i ugradnja fakične IOL daju identične vjerojatnosti postizanja 100% vidne oštrine. Studija je također pokazala da su pacijenti koji su obavili zahvat ugradnje fakične IOL imali bolju kontrastnu osjetljivost i bili zadovoljniji ishodom zahvata od onih koji su se podvrgnuli LASIK-u. Nijedna vrsta zahvata nije imala značajne komplikacije koje su trajno utjecale na vid.

Fakične intraokularne leće

Fakične intraokularne leće (fakične IOL) su alternativa LASIK i PRK laserskim zahvatima za korekciju umjerenih do visokih kratkovidnosti (miopija), dalekovidnosti i astigmatizma, a u nekim slučajevima daju bolje i predvidljivije rezultate od laserskih korekcija.

Fakične IOL su prozirne leće koje se kirurškim putem postavljaju između rožnice i šarenice ili odmah iza šarenice , bez uklanjanja prirodne očne leće. Time se pacijentu omogućuje prirodna akomodacija oka na kratke udaljenosti gledanja , uz potpunu korekciju vidne oštrine za daljinu jer fakične leće omogućavaju ispravno fokusiranje svjetla na pozadinu oka i gledanje bez naočala.

Ugradnja fakične IOL korigira vid na sličan način kao obična kontaktna leća s tom razlikom što se fakična IOL ugrađuje u oko umjesto da se postavlja na oko.Zato se još nazivaju i implantabilne kontaktne leće (ICL). Druga bitna razlika je što nakon ugradnje fakične očne leće , pacijent nema osjećaj da ima nešto u oku i nema nikakve potrebe za održavanjem takve leće.

Takva leća se lako skida ukoliko se pokaže potreba za zamjenom, dakle zahvat je reverzibilan i time idealan za pacijente koje ne mogu korigirati dioptriju na nijedan drugi način.

U našoj poliklinici ugrađujemo moderne leće najboljih svjetskih proizvođača (Verisyse, Veriflex i Visian ICL)

Verisyse fakična intraokularna leća

IOL Verisyse je fakična očna leća koja je ugrađuje u prednju očnu sobicu, ispred šarenice. Koristi se za korekciju kratkovidnosti od -5.00 to -20.00 dioptrija. Verisyse je tvrda leća sačinjena od plastične mase pogodne za medicinske svrhe (polimetilmetakrilata ili PMMA). U principu nije uočljiva u oku nakon ugradnje iako se može vidjeti prilikom detaljnijeg pregleda iz blizine (npr. u zrcalu)

Veriflex leća

je fakična IOL koja je načinjena od flexibilnog materijala što omogućuje još manji rez prilikom postavljanja te time i bolji i brži oporavak nakon zahvata.

 

ugradnja intraokularne lece

Visian fakična intraokularna leća IOL

Vrhunska leća sačinjena od patentiranog Collamer materijala, potpuno biokompatibilnog.
Koristi se za dioptrije:

 • kratkovidnost od -1 do -20
 • dalekovidnost od +1 do +10
 • astigmatizam do 6 dioptrija

 

Prednosti Visian ICL leće:

 • vrhunska UV zaštita
 • ne uzrokuje sindrom suhog oka
 • zahvat je reverzibilan i može se kombinirati s različitim operacijama u budućnosti
 • veliko kliničko iskustvo – preko 250.000 leća implantirano od 1997. godine
 • brz postoperativni oporavak
 • leća je nevidljiva u oku i estetski idealno rješenje

 

Zahvat je kratkotrajan, izvodi se u lokalnoj anesteziji kapljicama a oporavak je brz. Neposredno nakon operacije nije preporučljivo upravljati motornim vozilom. Za svega nekoliko dana vidna oštrina postiže maksimalne vrijednosti.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?