fbpx

Ugradnja leće u oko

Ugradnja intraokularne leće za dioptrije od -20 do +10. Doživotno rješenje za osobe kojima lasersko skidanje dioiptrije nije opcija.

Naručite se na pregled
ugradnja leca

Ugradnja leće u oko (druge metode korekcije dioptrije)

 

Što je ugradnja leće u oko u čemu se razlikuje od laserske korekcije vida?

Ove leće se još nazivaju i fakične intraokularne leće (fakične IOL) jer dolaze na prirodnu leću (fakos = leća). One su alternativa LASIK i PRK laserskim zahvatima za korekciju umjerenih do visokih kratkovidnosti (miopija), dalekovidnosti i astigmatizma, a u nekim slučajevima daju bolje i predvidljivije rezultate od laserskih korekcija.

ugradnja lece u oko

Kada se radi ugradnja leće umjesto laserske korekcije?

Ugradnja leće može se raditi kod osoba mlađih od 45 godina koje imaju visoke dioptrije, a nisu kandidati za lasersko skidanje dioptrije iz niza razloga (pretanka rožnica, suho oko, abnormalnosti rožnice i sl.). Lasersko skidanje dioptrije odvija se na rožnici, dakle na površini oka, za razliku od ugradnje leće koja se ugrađuje u oko na prirodnu leću.

 

Fakične IOL su prozirne leće koje se kirurškim putem postavljaju između rožnice i šarenice ili odmah iza šarenice , bez uklanjanja prirodne očne leće. Time se pacijentu omogućuje prirodna akomodacija oka na kratke udaljenosti gledanja , uz potpunu korekciju vidne oštrine za daljinu jer fakične leće omogućavaju ispravno fokusiranje svjetla na pozadinu oka i gledanje bez naočala.

 

Koja je razlika između običnih kontaktnih leća i leća koje se ugrađuju u oko?

Ugradnja fakične IOL korigira vid na sličan način kao obična kontaktna leća s tom razlikom što se fakična IOL ugrađuje u oko umjesto da se postavlja na oko. Zato se još nazivaju i implantabilne kontaktne leće (ICL). Druga bitna razlika je što nakon ugradnje fakične očne leće , pacijent nema osjećaj da ima nešto u oku i nema nikakve potrebe za održavanjem takve leće.

 

Takva leća se lako skida ukoliko se pokaže potreba za zamjenom, dakle zahvat je reverzibilan i time idealan za pacijente koje ne mogu korigirati dioptriju na nijedan drugi način.

 

Jeli isto ugradnja ICL za osobe ispod 45 godina i zamjena leće multifokalnim lećama kod osoba starijih od 45?

Ne. Kod zamjene leća se prirodna leća odstranjuje iz oka i na njeno mjesto se ugrađuje umjetna intraokularna leća, dok se ICL (intrakameralna leća) ugrađuje u stražnju očnu sobicu, a prirodna očna leća ostaje na svome mjestu.

 

Što ako imam dioptriju veću od -10 ili +5 ?

U tom slučaju ICL može biti opcija za Vas, naravno pod uvjetom da sama građa i konfiguracija oka koju mjerimo na nizu visokosofisticiranih aparata dozvoljava ugradnju takve leće.

 

Tko je dobar kandidat za ugradnju IOL– ICL leće?

Dobar kandidat za ugradnju ICL je osoba mlađa od 45 godina s visokom dioptrijom kod koje je lasersko skidanje dioptrije kontraindicirano, a građa oka dozvoljava ugradnju intrakameralne leće.

 

Ugradnja  IOL preko HZZO ili ugradnja IOL privatno?

HZZO u bolnicama pokriva samo ugradnju monofokalnih leća nakon operacije sive mrene (leće koje daju dobar vid na daljinu, a za blizinu pacijenti trebaju naočale), dok se multifokalne (leće koje omogućavaju oštar vid na različitim udaljenostima) i ICL leće ugrađuju samo u privatnim poliklinikama te njih nemate mogućnost ugraditi putem HZZO.

 

Kako izgleda pregled za ugradnju intraokularne leće?

Radi se kompletan oftalmološki pregled (određivanje vidne oštrine i dioptrije, biomikroskopija, mjerenje očnog tlaka i pregled očne pozadine)  mjerenjem dioptrijske jačine intraokularne leće koja se namjerava ugraditi.

Pregled traje od 30-60 minuta. Prije većine očnih pregleda je poželjno da pacijent neko vrijeme bude bez kontaktnih leće (koliko dugo – najbolje je dogovoriti s liječnikom). Zjenice su nakon pregleda proširene 1-2 sata pa će, ovisno o dioptriji, nekim pacijentima biti teže voziti nakon pregleda i preporučuje se da ne voze nekoliko sati.

Pogledajte više detalja o samom pregledu

 

Kako izgleda operacija ugradnje IOL?

Operacija se izvodi u tzv. topikalnoj anesteziji (koriste se samo kapi, nema injekcija), pacijent je čitavo vrijeme pri svijesti i surađuje s kirurgom. Zahvat s pripremom (kapanje kapi, dezinfekcija operacijskog područja, prekrivanje sterilnim folijama) traje približno 40-60 minuta. Sljedeći dan pacijent dolazi na kontrolu, a daljnje kontrole se dogovaraju s liječnikom.

 

Prije operacije – priprema za zahvat

Pacijent dolazi u polikliniku i kapaju se oči kapima za širenje zjenice. Mjeri se krvni i očni tlak. Oko se detaljno pregleda na biomikroskopu. Nakon otprilike sat vremena (ovisno o brzini širenja zjenice) pacijent je, nakon presvlačenja i stavljanja sterilne kape i nazuvaka, spreman za odlazak u operacijsku salu i zahvat. U operacijskoj sali pacijenta udobno smjestimo na operacijski stol, koji je mekan i pomičan u više smjerova kako bi se ergonomski prilagodio svakom pacijentu.

Medicinske sestre dezinficiraju kožu oko očiju, stavljaju sterilnu prekrivku preko pacijenta i postavljaju držač za vjeđa koji pomaže pacijentu da ne trepće. Oko je anestezirano kapljicama te nema potrebe za potpunom anestezijom. Injekcija se ne daje i zahvat je u potpunosti bezbolan.

 

Tijek operacije – Na dan operacije

Operacija traje 10ak minuta. Pacijent gleda u izvor svjetlosti i cijelo vrijeme je budan i komunicira s operaterom. Budući da je operacija bezbolna i brza, većina pacijenata se iznenadi kako je sve prošlo brzo i jednostavno te da je sav strah kojeg ljudi obično imaju prije zahvata bio neosnovan. Operacija se radi na mali rez od svega 2-3 mm, bez postavljanja šavova ili davanja bilo kakvih injekcija. Na kraju zahvata se implantira leća u oko, koja također ulazi u oko na mali rez te se u oku otvara na za to predviđeno mjesto (stražnja očna sobica). Po završetku operacije na oko se stavlja sterilni tupfer i pacijent se uz pomoć medicinskog  osoblja ustaje s kreveta i napušta operacijsku salu.

 

Nakon operacije – Koliko traje oporavak i kontrole?

Nakon operacije u oko se stavljaju kapi i mast te se oko zatvori sterilnim tupferom. Ukoliko kirurg ocijeni da je potrebno – pacijent dobije tabletu koja snižava očni tlak (Diamox).

 

Odmah nakon operacije

Odmah po operaciji oko je zatvoreno sterilnim tupferom koji se skida na kontroli sljedećeg dana ili nakon nekoliko sati ako tako odluči kirurg.

1-2 dana nakon operacije

Kvaliteta vida i njegov oporavak ovise o težini samog zahvata i oporavlja se tim prije što je operacija lakša i manje traumatizirajuća za pacijentovo oko. Već sutradan većina pacijenata vidi dobro bez pomagala.

Tjedan dana nakon operacije

Tjedan dana nakon operacije kvaliteta vida kod najvećeg broja pacijenata poprima finalnu vidnu oštrinu koja takvom ostaje i dalje.

Mjesec dana nakon operacije

Nakon mjesec dana vidna oštrina je odlična. Ne očekujemo daljnje promjene il i slabljenje vida na daljinu. Nakon 45-te godine života pojavljuje se dodatna plus dioptrija za čitanje.

 

Ugradnja  leće u oko moguće  komplikacije?

Kao i kod svakog drugog zahvata u medicini, kod ugradnje intrakameralne leće moguće su komplikacije.

To su kod ICL – svjetlosni fenomeni kao npr. zablještenje, ostatna dioptrija, sekundarni glaukom, infekcija, upala, katarakta, ablacija retine. Učestalost većine komplikacija ovisi o kvalitetnoj preoperativnoj obradi i iskustvu kirurga.

U Poliklinici Knezović dugi niz godina izvodimo ovu vrstu zahvata i ugrađujemo samo najkvalitetnije leće. Do danas nismo nikada imali komplikaciju nakon ugradnje ICL leće u oko.

 

Može li se jednom odstranjena dioptrija ugradnjom leće ponovo pojaviti?

Načelna da, zato je bitno da je dioptrija stabilna posljednjih godinu dana. To se u praksi rijetko događa i većina pacijenata nakon zahvata dugi niz godina ima odličan vid.

 

Mogu li u istom danu obaviti pregled i operaciju oba oka?

Prvo je potrebno obaviti specijalistički pregled u Poliklinici, nakon kojega se rade izmjere parametara vašeg oka. Leća za svakog pacijenta razlikuje se obzirom na parametre te se ista naručuje direktno kod proizvođača.

Kada leća stigne (u roku od 2 tjedna od prvog pregleda) tada se radi operacija.

Operira se jedno oko, te nakon druge kontrole koja je mjesec dana od operacije, može se vršiti operacija drugog oka.

 

Imate dodatnih pitanja a potreban vam je stručniji odgovor za vaš problem slobodno nam se obratite!

Pitajte naše specijaliste, ili pošaljite nalaze na uvid i zatražite drugo mišljenje

 

ugradnja lece u oko

 

Ugradnja leće u oko – cijena i kako izgleda zahvat u Poliklinici Knezović

 

Koje leće ugrađujemo?

U našoj poliklinici ugrađujemo moderne leće najboljih svjetskih proizvođača (Verisyse, Veriflex i Visian ICL). Zbog najmanjih potencijalnih komplikacija i najboljih rezultata, velikoj većini naših pacijenata ugrađujemo Visian ICL leće.

 

Verisyse fakična intraokularna leća

IOL Verisyse je fakična očna leća koja je ugrađuje u prednju očnu sobicu, ispred šarenice. Koristi se za korekciju kratkovidnosti od -5.00 to -20.00 dioptrija. Verisyse je tvrda leća sačinjena od plastične mase pogodne za medicinske svrhe (polimetilmetakrilata ili PMMA). U principu nije uočljiva u oku nakon ugradnje iako se može vidjeti prilikom detaljnijeg pregleda iz blizine (npr. u zrcalu)

 

Veriflex leća

je fakična IOL koja je načinjena od fleksibilnog materijala što omogućuje još manji rez prilikom postavljanja te time i bolji i brži oporavak nakon zahvata.

 

Visian ICL leća

je vrhunska leća sačinjena od patentiranog Collamer materijala, potpuno biokompatibilnog za oko. Proizvod je renomirane švicarske tvrtke Staar Surgical.

 

Koristi se za dioptrije:

 • kratkovidnost od -1 do -20
 • dalekovidnost od +1 do +10
 • astigmatizam do 6 dioptrija

 

Prednosti Visian ICL leće:

 • vrhunska UV zaštita
 • ne uzrokuje sindrom suhog oka
 • zahvat je reverzibilan i može se kombinirati s različitim operacijama u budućnosti
 • veliko kliničko iskustvo – preko 250.000 leća implantirano od 1997. godine
 • brz postoperativni oporavak
 • leća je nevidljiva u oku i estetski idealno rješenje

 

Ovisno o vrsti leće koja je namijenjena individualno za vas razlikuje se i cijena zahvata;

Provjerite sve tekuće cijene i akcije u našem cjeniku

Dr. Knezović – kirurg

dr knezovic poliklinika

Dr. Knezović je očni doktor koji je među prvima ugradio ICL leću u Hrvatskoj. Rezultate i kiruršku tehniku prikazao je 2015. godine na godišnjem kongresu Hrvatskog oftalmološkog društva.

Dr. Knezović je prošao specijalne obuke i radionice za ovu vrstu kirurgije (London, Beč, Minhen..) i licenciran je za obavljanje ovih zahvata. Osim ICL leća s običnom (sfernom) dioptrijom, dr. Knezović je obučen i za ugradnju toričnih ICL leća koje rješavaju visoke dioptrije i astigmatizam u jednom aktu. Do danas je obavio veliki broj ovih operacija te stekao značajno iskustvo u ovim preciznim kirurškim zahvatima.

 

Naručite se na pregled već danas!

 • DD slash MM slash YYYY
 • DD slash MM slash YYYY
 • Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajem privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?