fbpx

Zamagljen vid – 10 razloga zašto ga možete doživjeti

zamagljen vid

Zamagljen vid – 10 razloga zašto ga možete doživjeti

Zapravo, zamagljen vid jedno je od najčešćih stanja s kojim se ljudi susreću diljem svijeta.

Zateknete li se često kako trepćete, škiljite ili trljate oči kako biste dobili jasniji pogled? Ukoliko imate zamagljen vid, mogli biste to pripisati starosti ili potrebi za novim naočalama.

Ali to može biti i znak drugih zdravstvenih problema.

I upamtite, da nagle promjene vida nisu normalne i uobičajne, pa ako se i dogode, odmah posjetite oftalmologa.

Što je zamagljen vid?

Zamagljen vid je kada vašem vidu nedostaje oštrina, iskrivljen je i ne možete vidjeti fine detalje.

Može se pojaviti na jednom oku ili na oba, a osobito je česta kod osoba s kratkovidnošću, dalekovidnošću, prezbiopijom ili astigmatizmom.

Često je povezan s glavoboljama, osjetljivošću na svjetlo i nadraženim očima.

10 razloga zašto možete doživjeti zamagljen vid

Ovdje su neki od najčešćih uzroka zamagljenog vida.

1. Konjunktivitis

Konjunktivitis je stanje oka uzrokovano adenovirusima – istim virusima koji uzrokuju prehladu, bronhitis i upalu grla. Karakteriziraju ga crvene, goruće oči koje mogu svrbjeti i osjećati se kao pijesak.

Zbog upale koju uzrokuje u rožnici, konjunktivitis također može uzrokovati zamagljen vid. Međutim, ovo ne bi trebalo dugo trajati i obično će se povući za jedan do dva tjedna samo od sebe. Hladni oblozi i kapi za oči bez recepta mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Ako zamagljen vid potraje dulje od tog razdoblja, trebali biste razgovarati s optometristom za stručne upute.

2. Naprezanje očiju

Naprezanje očiju je uobičajeno stanje oka koje se javlja kada vaše oči gledaju i fokusiraju se na nešto dulje vrijeme. Kako nastavljamo povećavati našu svakodnevnu upotrebu pametnih telefona i tableta, digitalno naprezanje očiju postaje sve češći problem.

Uobičajeni uzroci uključuju vožnju na duge udaljenosti, čitanje, gledanje televizije i buljenje u zaslon računala ili telefona bez uzimanja stanke.

Ako ste napregli oči, mogli biste osjetiti glavobolju, umor, mučninu i – pogađate – zamagljen vid.

Ključ za rješavanje zamućenog vida uzrokovanog naprezanjem očiju je odmoriti oči što je više moguće i napraviti pauze kada se fokusirate na nešto.

3. Infekcije oka

Konjunktivitis nije jedina infekcija oka koja može uzrokovati zamagljen vid.

Ostali zarazni uzroci uključuju:

  • Herpes keratitis: kada vam se rožnica inficira ako imate herpes
  • Endoftalmitis: teška upala unutarnje strane oka koja je posljedica bakterijske ili gljivične infekcije
  • Blefaritis: upala očnih kapaka, uzrokovana začepljenjem lojnih žlijezda u dnu vaših trepavica
  • Čvičnjak: kvržica nalik prištiću koja se razvija na kapcima, uzrokovana začepljenjem lojnih žlijezda

 

U akutnim slučajevima svaka od ovih infekcija može uzrokovati zamućeniji vid, iako bi to trebalo nestati nakon što se infekcija liječi.

Jedan od načina da smanjite mogućnost dobivanja infekcije oka je da dobro čuvate svoje kontaktne leće, ako ih nosite. Skidanjem noću i čišćenjem možete spriječiti da bakterije uđu u vaše oko i izazovu infekciju.

4. Sindrom suhog oka

Sindrom suhog oka je kada su vam oči kronično suhe. Suhe oči mogu svrbjeti, biti bolne, hrapave, više suzne nego inače, osjetljive na svjetlost i uzrokovati zamagljen vid.

Veća je vjerojatnost da će suhe oči doživjeti zamagljen vid jer će rožnica postati nadražena bez pravilno oblikovanog suznog filma. To dovodi do raspršivanja svjetlosti dok ulazi u oko, što može uzrokovati zamagljen vid.

Najčešći uzrok sindroma suhog oka je nedovoljna proizvodnja suza.

Crvenilo, umor, zamagljen vid i grebanje očiju prvi su znakovi nelagode u očima. Tijekom vremena mogu se pojaviti mnogi drugi simptomi i ozbiljne komplikacije, poput neugodnih promjena u udobnosti vida i infekcija.

Naš poseban tretman za suhe oči ne utječe izravno na meibomske žlijezde. Njegovo djelovanje je neizravno. Područja “bljeskanja” (buborbitalna i zigomatska regija) su područja gdje prolazi parasimpatički živac.

Kako funkcionira?

Tretman suhog oka traje samo nekoliko minuta. Oči pacijenta prekrivene su zaštitnim okularima. Hidrogel se nanosi na donji kapak. Izvodi se niz svjetlosnih impulsa oko donjeg oka, nježnih i neinvazivnih. Serija se ponavlja na isti način za oba oka. Liječenjem se vraća normalna aktivnost meibomske žlijezde.

Rezultati

Kao rezultat toga, suhi lipidni sloj dobiva prirodno povećanje lipida, što smanjuje isparavanje suzne tekućine i sprječava isušivanje oka. Osim toga, poboljšava se kvaliteta žljezdanog sekreta i stabilizira lipidni sloj suznog filma.

Saznajte više Suhe oči – Liječenje NOVIM I BOLJIM uređajem – Dry Eye Protokol

5. Starosna makularna degeneracija

Kako starite, vjerojatno ćete doživjeti makularnu degeneraciju povezanu sa starenjem (AMD) – osobito nakon 60. godine. Ovo je uobičajeno stanje koje utječe na središte mrežnice koje vam pomaže da vidite detalje iz velike blizine i predmete izravno ispred od tebe.

Ako imate AMD, zamagljen vid je česta nuspojava. Nažalost, ne postoji liječenje za to stanje, ali pomagala za vid mogu pomoći u upravljanju nuspojavama, uključujući zamagljen vid.

Rizik od dobivanja AMD-a možete smanjiti vježbanjem, održavanjem krvnog tlaka i kolesterola na zdravim razinama, nepušenjem i zdravom prehranom bogatom proteinima.

6. Glaukom

Glaukom je uobičajeno stanje oka uzrokovano dodatnim pritiskom i nakupljanjem tekućine u oku. To oštećuje vidni živac, koji povezuje oko s mozgom. To je stanje povezano sa starošću i posebno je izraženo kod osoba starijih od 70 godina.

Netko s glaukomom vjerojatno će doživjeti: mučninu, gubitak vida, bol u očima, glavobolju, osjetljivost na svjetlo i zamagljen vid.

Postoji nekoliko dostupnih tretmana za glaukom, kao što su kapi za oči i laserska operacija oka. Oni će spriječiti pogoršanje vida i trebali bi poboljšati zamagljen vid, iako neće moći poništiti već nastalu štetu.

7. Katarakta / Siva mrena

Katarakta je kada leća – mali prozirni disk u vašem oku – razvije mutne mrlje. S vremenom ti dijelovi postaju sve veći i mogu uzrokovati zamagljen vid, pa čak i sljepoću.

Zamislite leću kao stakleni prozor. Kad ste mladi, potpuno je proziran, ali kako starite, magli se. To je ono što može uzrokovati zamagljen vid.

Srećom, katarakta se može prilično lako riješiti kirurškim zahvatom koji zamjenjuje oštećenu leću prozirnom plastičnom. Ovo je bezbolna operacija i uklanja nuspojave katarakte, uključujući zamagljen vid.

8. Migrene

Migrena je umjerena ili jaka glavobolja koja obično uzrokuje pulsirajuću bol na jednoj strani glave.

Osobito očne migrene mogu uzrokovati zamagljen vid, kao i mučninu i osjetljivost na svjetlo i zvuk. Međutim, ne javljaju se sve očne migrene s glavoboljom, što može otežati njihovo točno određivanje.

Očna migrena obično je uzrokovana sužavanjem krvnih žila koje ograničavaju dotok krvi u oko. To može uzrokovati zamagljen vid, kao i druge simptome.

Migrene – ili ono što ih uzrokuje – mogu biti potaknuti širokim rasponom čimbenika, uključujući stres, prehranu, spavanje i okoliš. Ako vaše migrene stalno uzrokuju zamagljen vid, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom o koracima koje trebate poduzeti da biste ih kontrolirali.

9. Šećerna bolest

Ukoliko se ne dijagnosticira ili ne kontrolira, dijabetes tipa 1 i tip 2 mogu uzrokovati dijabetičku retinopatiju. Tada oštećene krvne žile u stražnjem dijelu oka počnu krvariti zbog visoke razine šećera u krvi.

Dijabetička retinopatija može uzrokovati zamagljen vid, pa čak i sljepoću ako se ne liječi. Zato je, ako ste dijabetičar, važno barem jednom godišnje posjetiti oftalmologa. Stanje je obično bez simptoma sve dok ne dođe do nepopravljivog oštećenja.

Međutim, ako je rano uhvatite, dijabetička retinopatija može se liječiti laserskom operacijom oka, koja će spriječiti rizik od sljepoće i zaustaviti zamagljen vid uzrokovan njom.

10. Moždani udar

Moždani udar – što se događa kada se prekine dotok krvi u dio mozga – može uzrokovati nekoliko simptoma, uključujući:

  • Spušteno lice s jedne strane
  • Slabost na jednoj strani tijela
  • Nerazgovjetan govor
  • Zbunjenost

 

Mutan ili izgubljen vid na oba oka također se može pojaviti ako imate moždani udar koji prekida dotok krvi u dio vašeg mozga koji kontrolira vid.

Ako ikada osjetite simptome moždanog udara, morate odmah nazvati hitnu pomoć – čak i ako vaši simptomi brzo nestanu. Ako se ne liječi, moždani udar može biti koban ili uzrokovati trajno oštećenje mozga.

Dr. Igor Knezović – kirurg

dr knezovic kirurg

Pročitajte više o dr. Igoru Knezoviću

 

Facebook