fbpx

Staračka dalekovidnost i uklanjanje dioptrije

staračka dalekovidnost dioptrija

Staračka dalekovidnost Dioptrija – Proces primarno vezan uz starosne promjene očne leće.

Staračka dalekovidnost Dioptrija

Prezbiopija ili staračka dalekovidnost je proces primarno vezan uz starosne promjene očne leće – prirodne prozirne leće u ljudskom oku. Funkcija očne leće je fokusiranje bliskih predmeta (baš kao i kod leće u objektivu foto aparata), koje zahtijeva intenzivno stezanje i rastezanje očne leće (tzv. akomodacija oka), kao i mišića i ligamenata u oku vezanih uz leću. S vremenom očna leća postaje sve deblja i nefleksibilnija, a očni mišići slabe što se manifestira sve težim gledanjem na blizinu, odnosno dalekovidnošću.

Može li se spriječiti nastanak staračke dalekovidnosti?

Lijek za staračku dalekovidnost ne postoji. Moguće je zdravom prehranom i načinom života paziti na zdravlje oka, ali ne i spriječiti nastanak staračke dalekovidnosti. Jedino se mogu otkloniti posljedice tog stanja. Loš vid na blizinu se obično uspješno korigira naočalama ili kontaktnim lećama. Kako očna leća vremenom postaje sve manje elastična, tako se povećava i iznos dioptrije potrebne za korekciju vida, koja se kreće od cca +0.50 za početne prezbiope pa sve do blizu +3.00 za osobe sa preko 60 godina starosti.

Kako omogućiti dobar vid na svim udaljenostima?

Nastupom staračke dalekovidnosti liječnik specijalist oftalmolog propisuje uz postojeću dioptriju za daljinu i dodatnu dioptriju za čitanje. Obično su naočale za čitanje sa jednom dioptrijom dovoljne za većinu poslova na blizinu, ali su nepraktične jer zahtijevaju stalno stavljanje i skidanje. Osim toga, omogućuju čist vid samo na udaljenosti pogodnima za čitanje (cca 40cm) dok je vid na udaljenostima od 1-2 metra još uvijek zamućen.

Često se zbog toga pribjegava drugim metodama poput kupnje bifokalnih (dvije dioptrije u jednim naočalama) ili progresivnih naočala (više dioptrija u jednim naočalama).

UGRADNJA MULTIFOKALNE LEĆE U OKO – TRAJNO RJEŠAVANJE DIOPTRIJE NA SVIM UDALJENOSTIMA

Što je intraokularna leća ( IOL)?

Intraokularna leća je implantat od mekanog polimera – silikona ili akrila tehnološki dotjeran do savršenstva koji se ugrađuje u oko radi poboljšanja vida.

Kada se ugrađuje u oko?

Prilikom operacije mrene iz oka se odstranjuje prirodna zamućena leća i ugrađuje umjetna intraokularna leća ( AFAKIČNA LEĆA) koja omogućuje jasan vid na daljinu.

Vrste intraokularnih leća

Monofokalne leće

Tradicionalna monofokalna ( jednojakosna) IOL fokusira zraku svjetla u jednu točku u daljini, što omogućuje odličan vid na daljinu. Nakon ugradnje takve leće potrebno je nošenje naočala prilikom gledanja na blizinu zbog nemogućnosti akomodacije umjetne leće ( iznimka monovision – ugradnja monofokalne IOL za jasan vid za daljinu na dominantnom oku i monofokalne IOL za jasan vid za blizinu na nedominantnom oku.). Dizajn leće može biti sferičan ili asferičan.

Torične monofokalne IOL su nova generacija cilindričnih intraokularnih leća koje, osim uobičajene sferne dioptrije, mogu ispraviti i astigmatizam čime se postiže veća kvaliteta vida kod pacijenata s astigmatizmom.

Multifokalne leće

Multifokalna leća je posebno dizajnirana da stvara više fokusa u različitim točkama. Da oponaša prirodnu akomodaciju, tj. jasan vid na daljinu i blizinu što čini pacijenta neovisnim o naočalama i kontaktnim lećama.

Za uspješnu ugradnju multifokalne intraokularne leće nužno je precizno mjerenje jakosti IOL prije zahvata. Takozvana optička biometrija i točan središnji smještaj IOL tijekom zahvata. Naša poliklinika dugi niz godina obavlja takve operativne zahvate i kontinuiranom edukacijom svojih operatera prati trendove u svjetskoj kirurgiji oka.

Staračka dalekovidnost Dioptrija

Dr. Igor Knezović – kirurg

dr knezovic kirurg

Dr. Knezović je kao očni doktor educiran u više centara izvrsnosti za ultrazvučnu operaciju mrene, kao npr. Munchen, SAD, Columbia, Indija (osobno ga je trenirao dr. Agarwal, jedan od najpoznatijih operatera  u svijetu).

U RH je uveo „karate chop“ tehniku, koja se odlikuje iznimno preciznom tehnikom loma leće. Na taj način se dodatno smanjuje potreba za korištenjem ultrazvuka što je posebno bitno kod tvrđih i kompliciranih mrena. U Poliklinici Knezović osobno izvodi sve operacije katarakte / sive mrene, te sve laserske korekcije vida.

Kao očni doktor, Dr. Knezović je uveo ultrazvučnu operaciju mrene u KB Dubrava gdje je radio 5 godina, operirao je više tisuća pacijenata i  obučavao je druge kolege o ovoj naprednoj tehnici. Bitno je naglasiti da osim operacija mrene i ugradnje multifokalnih leća, dr. Knezović uspješno laserski operira i dioptrije, što može biti važno ako se nakon operacije pojavi neka dioptrija.

Pročitajte više o dr. Igoru Knezoviću

Koje su cijene zahvata?

Na našem cjeniku možete pogledati sve cijene zahvata, međutim obzirom da postoji više različitih metoda i različitih vrsta leća koje se ugrađuju obzirom na rezultate vašeg specijalističkog pregleda, najbolje je naručiti se i posavjetovati sa specijalistom.

Staračka dalekovidnost Dioptrija