Glaukom

Poliklinika Knezović slijedi svjetske trendove u liječenju bolesti oka te trenutno izvodimo liječenje glaukoma OPTO SLT laserom

Naručite se na pregled
glaukom lijecenje

Glaukom-lasersko liječenje

TRAJNO LIJEČENJE GLAUKOMA SLT LASEROM

Glaukom – liječenje kapima

Glaukom je drugi vodeći uzrok sljepoće u svijetu prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Smatra se “podmuklim kradljivcem vida” jer nepovratno oštećuje vidni živac i sloj retinalnih nervnih niti što postupno smanjuje vid bez izraženih simptoma.Javlja se u svim dobnim skupinama, najčešće se povezuje s povišenim očnim tlakom iako je etiologija multifaktorijalna.

Oboljeli često nemaju nikakvih subjektivnih simptoma koji bi upućivali na glaukom pa je redovit oftalmološki pregled (mjerenje vidne oštrine i intraokularnog tlaka,pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu) od izrazite važnosti.

glaukom

Poliklinika Knezović slijedi svjetske trendove u liječenju bolesti oka te u svom asortimanu ponosno predstavlja najnoviji uređaj za neinvazivno i trajno liječenje glaukoma –OPTO-SLT laser koji se koristi u najboljim europskim i američkim očnim klinikama.

Tretman OPTO-SLT laserom u Poliklinici Knezović

Liječnici iz Poliklinike Knezović žele ukazati na važnost OPTO-SLT lasera koji spada u najnovija tehnološka dostignuća u trajnom i neinvazivnom liječenju glaukoma.

Ovaj uređaj predstavlja laser u sustavu biomikroskopa s procjepnom svjetiljkom i koriste se za neinvazivno liječenje glaukoma i nekih drugih bolesti oka:

Selektivna laserska trabekuloplastika – najmoderniji pristup u liječenju glaukoma otvorenog kuta
Periferna laserska iridotomija – liječenje glaukoma zatvorenog kuta
Laser kapsulotomija – liječenje zamućenja stražnje kapsule leće (sekundarne katarakte) nakon operacije mrene

SLT-najsigurniji pristup liječenju glaukoma otvorenog kuta

Selektivna trabekuloplastika – zahvat za glaukom Glaukom može biti otvorenog i zatvorenog kuta , o čemu ovisi i vrsta tretmana. Selektivna laserska trabekuloplastika( SLT) je najnoviji pristup u svijetu za neinvazivno liječenje glaukoma otvorenog kuta ( kut u kojem se nalazi drenažni sustav za otjecanje očne vodice je otvoren).

SLT zahvat

Tretman je indiciran kad medikamentna antiglaukomska terapija ne snižava intraokularni tlak na željene vrijednosti ili uzrokuje ozbiljnje nuspojave, no može se koristiti i kao inicijalni tretman.

Zahvat liječenja glaukoma na SLT laseru

Uređaj koristi laser koji djeluje selektivno na određene stanice u području trabekuluma očnog kuta koje sadrže pigment melanin. Opto-SLT laser koristi posebnu pulsnu tehniku primjene laserskih zraka male energije u vrlo kratkiLeća za trabekuloplastikum vremenskim razmacima. Na taj način laser za selektivnu trabekuloplastiku djeluje iskuljučivo na pigmentne stanice trabekuluma koji je smješten u prednjem dijelu oka tzv. sobičnom kutu i koji je odgovoran za otjecanje očne vodice, a da pritom ne oštećuje okolne stanice. Time se postiže bolji učinak, a smanjuje termalno oštećenje trabekuluma koje uzrokuju drugi neselektivni laseri poput Argon lasera.Razlika prije i poslije nakon zahvata

Zašto se odlučiti za liječenje glaukoma SLT laserom?

Glaukom zatvorenog kutaSLT laser pokazuje trenutno najbolje rezultate u kliničkim ispitivanjima u neinvazivnom liječenju glaukoma otvorenog kuta (vidljivo elektronskim mikroskopom). Učinak lasera traje između 1 i 5 godina, ponekad i duže, može se ponavljati bez štetnih posljedica na oko. Ponekad je potrebno 1-3 mjeseca do konačnog učinka. Postoperativna upala je česta, ali blaga te se zbrinjava nesteroidnim protuupalnim kapima. Postoji vjerovatnost od 5% za porast intraokularnog tlaka nakon zahvata, što se snižava antiglaukomskim medikamentima kroz 24h.

Korišten kao prva terapija izbora snižava intraokularni tlak za 30% , a takvo sniženje očnog tlaka je vrlo teško postići čak i višestrukom terapijom kapima. U slučaju da izostane učinak SLT lasera na sniženje intraokularnog tlaka, Trabekuloplastika za liječenje glaukomaglaukom se može tretirati drugim metodama poput medikamentne terapije i filtracijskih operativnih zahvata. Kod nekih bolesnika se ciljni intraokularni tlak može postići samo laserskim tretmanom, u slučaju da je prije zahvata bolesnik bio liječen kombinacijom više antiglaukomskih medikamenata potreba za učestalim ukapavanjem lijekova se može smanjiti na jednom dnevno što uvelike poboljšava kvalitetu života samog pacijenta.

Lasersko liječenje glaukoma zatvorenog kuta

Otvor šarenice nakon LPI iridotomije – zahvata za liječenje glaukomaLaserska periferna iridotomija ( LPI) je postupak kojim se selektivno pravi mikroskopski otvor u šarenici blizu njegove baze. Postupak se izvodi pomoću lasera, koristi se za neinvazivno liječenje glaukoma zatvorenog kuta. Postupak se može ponavljati nekoliko puta.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?