fbpx

Glaukom

Poliklinika Knezović slijedi svjetske trendove u liječenju bolesti oka te trenutno izvodimo liječenje glaukoma OPTO SLT laserom

Naručite se na pregled
glaukom lijecenje

Glaukom – sve što trebate znati

Glaukom ili očna bolest kod povišenog očnog tlaka je

multifaktorijalna bolest koja rezultira oštećenjem vidnog polja, gubitkom i oštećenjem živčanih vlakana te vidnog živca. Glaukom je kao uzrok sljepoće na drugom mjestu u svijetu

Vidni živac odgovoran je za osjet vida, jer šalje podražaje u centar za vid koji se nalazi na mozgu. Očna vodica se nalazi unutar oka i služi za prehranu struktura i odstranjenje metaboličkih produkata te regulaciju očnog (intraokularnog) tlaka.

Kod glaukoma dolazi do povišenja očnog tlaka, koji mehaničkim pritiskom dovodi do oštećenja živčanih vlakana vidnog živca.

 

FAKTORI RIZIKA za glaukom

Glaukom dobna skupina 

Faktori rizika za nastanak glaukoma ovise o vrsti glaukoma. Kod glaukoma otvorenog kuta koji je najčešći oblik glaukoma prevalencija se značajno povećava s dobi, dokazano je kroz mnogobrojne studije. U ranim fazama ne pokazuje nikakve simptome, te je zbog toga važan probir u populaciji iznad četrdeset godina.

Glaukom pojavnost M/Ž 

Vezano uz faktore rizika spol ne predstavlja statistički značajnu razliku.

Glaukom uzroci

Faktori rizika za nastanak glaukoma su povišene vrijednosti očnog tlaka, starija dob, rasa, genetika, kardiovaskularne bolesti, miopija, oscilacije krvnog tlaka, sleep apneje i nizak krvni tlak.

 

Kako otkriti glaukom

Glaukom se najčešće otkrije na oftalmološkom pregledu slučajno. Razlog tome je što u početnoj fazi nema jasnih simptoma. Kada pacijent primijeti propadanje vida i ispade u vidnom polju, bolest je uzela maha i najčešće traje godinama..

 

Glaukom simptomi

Simptomi glaukoma otvorenog kuta su

 • postupno propadanje vidne oštrine tijekom progresije bolesti, te
 • tzv tunelski vid u poodmakloj fazi bolesti.

 

Kod glaukoma zatvorenog kuta simptomi su:

 • nagla bol oka,
 • crvenilo,
 • zamagljen vid te
 • mučnina i
 • povraćanje.

Pregled za glaukom uključuje

Obzirom da je glaukom multifaktorijalna bolest pregled uključuje

 • određivanje vidne oštrine,
 • pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka
 • mjerenje očnog tlaka aplanacijskom tonometrijom.

 

Osim osnovnih pretraga potrebno je napraviti dodatne dijagnostičke pretrage:

 • pahimetriju,
 • gonioskopiju,
 • vidno polje te
 • OCT vidnog živca.

 

Normalan očni tlak | Nizak očni tlak |  visok očni tlak

Vrijednosti očnog tlaka u općoj populaciji kreću se od 11 do 21 milimetara žive (mmHg). Normalne dnevne vrijednosti tijekom dana osciliraju između tri do pet mmHg. Najviše vrijednosti su tijekom jutarnjih sati. Kod glaukoma te oscilacije mogu biti izraženije. Visok očni tlak najvažniji je čimbenik rizika za razvoj i progresiju glaukoma.

 

Visok Očni tlak i glavobolja

Glavobolja se kao simptom rijetko javlja kod glaukoma otvorenog kuta (najčešći oblik). Glavobolja ne mora biti izravno povezana uz povišen očni tlak te je često povezana uz upale sinusa ili migrene. Glavobolje uz mučninu i povraćanje mogu se kao simptom javiti kod visokih vrijednosti očnog tlaka kod glaukoma zatvorenog kuta.

 

Kako se mjeri očni tlak

Očni tlaka najčešće se mjeri Goldmannovim aplanacijskim tonometrom instaliranim na biomikroskopu. Ova metoda se smatra zlatnim standardom u mjerenju očnog tlaka. Osim zlatnog standarda postoje mnogi drugi mjerači očnog tlaka – nekontaktni, analizatori očnog odgovora, tono pen, Ocuton S i mnogi drugi. U Poliklinici Knezović ekskluzivno koristima najprecizniji mjerač očnog tlaka na svijetu – DCT Pascal.

 

Postoje li metode za prirodno liječenje glaukoma?

Glaukom je idiopatska bolest, što znači da se najčešće ne zna točan uzrok. Zbog toga ne postoje jasne smjernice kako prirodno spriječiti ili liječiti glaukom.

 

Postoje li kapi za očni tlak?

Prva metoda liječenja glaukoma su kapi za oči koje smanjuju očni tlak. Kapi se najčešće doživotno koriste. Kod pacijenata koji su na terapiji kapima važni su kontinuirani kontrolni pregledi, kako bi se vrijednosti očnog tlaka držale pod kontrolom, te se po potrebi terapija korigirala.

 

Progresija glaukoma

Glaukom je podmukla bolest, koja se najčešće pojavljuje bez vidljivih simptoma u svojim počecima. Kod glaukoma je važno rano otkrivanje te kontinuirano praćenje progresije. Uz pravilno korištenje antiglaukomske terapije progresija se značajno smanjuje.

 

Kakva je prognoza za osobe koje boluju od glaukoma

Glaukom je bolest koja je progresivna i zahtijeva doživotno praćenje i liječenje. Povišen očni tlak, ako se ne regulira, oštećuje živčane niti vidnog živca, sužava vidno polje i utječe na gubitak vida.

 

Koje su vrste glaukoma

Glaukom dijelimo na kongenitalni i stečeni glaukom. Vrste stečenog glaukoma su glaukom otvorenog kuta (daleko najčešći, preko 90% svih glaukoma), normotenzivni glaukom, okularna hipertenzija, te glaukom zatvorenog kuta. U sekundarne glaukome, koji nastaju kao komplikacija drugih bolesti oka ubrajamo:neovaskularni glaukom, pigmentni glaukom, pseudoeksfolijativni glaukom, fakogeni, kortikosteroidni, upalni, posttraumatski, te glaukom uzrokovan intraokularnim tumorom.

 

Kako još liječiti glaukom

Liječenje glaukoma se dijeli na

 • medikamentoznu,
 • lasersku i
 • kiruršku terapiju.

 

U medikamentoznu terapiju ubrajamo antiglaukomske lijekove u koje spadaju beta blokatori, alfa-2 agonisti, miotici, hiperosmotici i drugi.

Laserskom terapijom stvaraju se novi otvori u odvodnom sustavu oka kako bi se otjecanje očne vodice poboljšalo. Od lasera izdvajamo diodni laser (starija generacija), selektivnu lasersku trabekuloplastiku (SLT – noviji laser), YAG laser i ciklofotokoagulaciju.

Operativni zahvati kod glaukoma su trabekulektomija i implanti za drenažu.

Glaukom kod djece

Glaukom kod djece naziva se kongenitalni glaukom. Smanjeno otjecanje očne vodice kod ove vrste glaukoma, nastaje zbog trabekulodisgeneze, odnosno malformacije iridokornealnog kuta. Karakteristika kongenitalnog glaukoma je zamućena rožnica, epifora, fotofobija, blefarospazam, buphophtalmus (veliko oko).

Liječenje je kirurško goniotomijom ii trabekulektomijom.

 

Glaukom operacija

Operacija glaukoma uključuje stvaranje dodatnih puteva za otjecanje očne vodice. Kirurški zahvati koji se najčešće izvode su trabekulektomije i implanti za drenažu. Trabekulektomija je omogućavanje protoka očne vodice iz prednje sobice u subkonjuktivalni prostor pomoću otvora na bjeloočnici i korijenu šarenice. Implanti za drenažu pomoću cjevčice ili perifernog spremnika koji se fiksira na bjeloočnicu, te očnu vodicu odvodi iz prednje sobice u subtenonski prostor.

 

Dr. Igor Knezović – operater

glaukom

 

Dr. Knezović je izveo više stotina trabekulektomija, koristeći specijalne instrumente za formiranje otvora za istjecanje očne vodice. Danas se te operacije rijetko izvode iz razloga što se puno ranije djeluje na bolest laserima.

Poliklinika Knezović je opremljena najmodernijim dvojnim laserom za liječenje glaukom (YAG / SLT laser). SLT laser predstavlja izvjesnu revoluciju u liječenju najčešćeg oblika glaukoma – glaukoma otvorenog kuta.

Velika prednost ovog lasera naspram drugih je što ne dovodi do termalnih oštećenja tkiva i stvaranja priraslica koje mogu dovesti do neželjenih komplikacija. SLT laserska zraka nježno obasja područje trabekuluma (drenažni sustav oka) i djeluje metabolički na stanice koje se tu nalaze – melanocite. Pod utjecajem lasera melanociti kroz par tjedana promijene svoj oblik i tako pojačavaju propusnost kroz kanal. Ovaj laser djeluje u preko 80 % tretiranih pacijenta.

Zahvat je ugodan, bezbolan i bez nuspojava. Dr. Knezović je izveo više stotina ovih zahvata i pionir je u SLT  laserskoj kirurgiji glaukoma u hrvatskoj. 

 

Zašto izabrati Polikliniku Knezović za liječenje glaukoma?

Poliklinika Knezović je opremljena najmodernijim uređajima za ranu detekciju glaukoma.

Mjerač očnog tlaka DCT Pascal je jedini uređaj koji mjeri očni tlak neovisno o parametrima rožnice (debljina i histereza). To znači da daje najpreciznije izračune što je posebno bitno kod pacijenta koji su laserski operirali dioptriju.

Nadalje, koristimo visoko analitično vidno polje Octopus 900, renomiranog švicarskog proizvođača Haag-Streit. Na ovom uređaju možemo otkriti najmanja funkcionalna oštećenja vida, godinama prije nego pacijent sam primijeti promjene.

Posjedujemo i OCT uređaj novije generacije na kojem mjerimo debljinu živčanih niti vidnog živca. Ukoliko primijetimo stanjenje, imamo velikog razloga posumnjati na razvoj bolesti u budućnosti i spriječiti propadanje vida. Riječ je o tzv. preperimetrijskoj dijagnostici, kojom možemo čak do 5 godina ranije krenuti s terapijom i u potpunosti izbjeći bili kakvu posljedicu ove opake bolesti.

Laseri za liječenje glaukoma u Poliklinici Knezović su najnovije generacije u rangu sa svjetskim centrima izvrsnosti. Odlikuju se visokom djelotvornošću i odsustvom neželjenih oštećenja tkiva tijekom i nakon zahvata.

Pogledajte sve cijene pregleda i liječenja u važećem cjeniku poliklinike–>

 

Naručite se na pregled već danas

 • DD slash MM slash YYYY
 • DD slash MM slash YYYY
 • Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajem privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

 

 

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?