fbpx

Liječenje suhog oka

Liječenje suhog oka te samog uzroka nastanka suhog oka u Poliklinici Knezović podignuto je na viši nivo uz najmoderniji Dry Eye protokol

Naručite se na pregled
edukacije i inovacije

Liječenje suhog oka

Što je suho oko?

Suho oko ili Sindrom suhog oka je kronično i najčešće progresivno stanje koje se očituje kao nedostatak suza ili promjena njihove kvalitete. Rezultat tih promjena je nedostatna vlažnost oka. Ovisno o uzroku i težini, taj se uzrok najčešće ne može u potpunosti ukloniti standardnim metodama liječenja.

Iako sindrom suhog oka može nastati u bilo kojoj dobi, rizik je ipak veći kod osoba iznad 50 godina starosti, osobito kod žena, što je povezano s hormonalnim promjenama.

 

Suho oko – FAKTORI RIZIKA

DOB

Iako sindrom suhog oka može nastati u bilo kojoj dobi, rizik je ipak veći kod osoba starijih 50 godina.

SPOL

Veći rizik imaju pripadnice ljepšeg spola, dakle žene. Razlog tomu su hormonalne oscilacije i promjene, posebno u pedesetim godinama života i kasnije.

LIFESTYLE

Način života uveliko doprinosi razvoju sindroma suhog oka. Jedan od najčešćih uzroka su prekomjeran rad za računalom i klimatizirani prostori. Naime, tijekom rada za računalom trepćemo do čak 5 puta rjeđe, što dovodi do smanjenog izlučivanja loja iz žlijezda lojnica koje se nalaze na vjeđama. Upravo je loj, kao neizostavan dio suza, zaslužan za kvalitetu i stabilnost suznog filma. Klimatizirani prostori dodatno utječu na pojačano isparavanje suza, što smanjuje količinu vodenog sloja u suznom filmu.

Suho oko – UZROCI

Kao što smo već spomenuli, osim dobi i spola, uvjeti suvremenog načina života kao što su: rad na zaslonima računala, umjetna svjetla, nošenje kontaktnih leća i klimatizacija povećavaju mogućnost nastanka sindroma suhog oka.

Općenito govoreći, stanje suhog oka je rezultat problema bilo zbog nedovoljne količine suza (hiposekrecijski oblik) ili njihova prekomjerna isparavanja (hiperevaporativni oblik).

Poznato je da je velika većina slučajeva uzrokovana upravo oblikom prekomjernog isparavanja suza, uglavnom zbog nedostatka vanjskog lipidnog sloja suznog filma koji luče Meibomove žlijezde. Liječenje suhog oka postaje lakše uvođenjem novog Dry Eye protokola

 

Suho oko – SIMPTOMI

Sindrom suhog oka pacijenti najčešće opisuju kao osjećaj:

 • suhoće
 • peckanja
 • žarenja
 • osjećaj pijeska
 • osjećaj stranog tijela u očima

 

Suho oko može dovesti do osjećaja umora i neugode zbog nadraženosti . Ovisno o stupnju suhoće, simptomi suhog oka mogu biti bol i osjetljivost na svjetlost.

 

 

Pregled za suho oko

Pregled suhog oka u Poliklinici Knezović uvelike se razlikuje od pregleda u običnim očnim ambulantama. Budući da je dr. Knezović doktorirao upravo na temu suhog oka, poliklinika je opremljena najmodernijim aparatima za dijagnostiku ove bolesti.

Izdvajamo Neinvazivni TBUT test gdje kompjuterski i na specijalnim mapama dobivamo tzv. “Temporospacijalnu analizu suznog filma”. To znači da možemo u realnom vremenu vidjeti gdje i kada dolazi do mikro popuštanja suznog filma. Ova dijagnostička pretraga je jako bitna za ljude koji žele laserski skinuti dioptriju.

Meibomografija je pretraga tijekom koje skeniramo i slikamo žlijezde lojnice koje su ključne za oporavak od ove bolesti. Bez ove metode, stvarno stanje žlijezda lojnica je bila samo liječnička pretpostavka.

 

Kako otkriti suho oko?

Dijagnostika je u potpunosti bezbolna i kompletno se može obaviti u samo jednom dolasku u Poliklinici Knezović u svega 30 minuta.

 • Neinvazivni TBUT test
 • Meibomografija
 • Schirmer test 1
 • TBUT
 • Lissamine green score

 

Pogledajte sve informacije o pregledu za suho oko –>

 

Jeli štitnjača povezana sa sindromom suhog oka?

Bolesti štitnjače pridonose nastanku sindroma suhog oka. Ponekad je upravo to i prvi simptom na osnovu kojeg liječnici posumnjaju na bolest štitnjače. Najčešći razlog je retrakcija (povlačenje) vjeđa i pojačano isparavanje suza.

Jeli suho oko opasno za zdravlje?

Suho oko može biti opasno za zdravlje oka jer je oslabljena prva barijera koja sprečava ulazak mikroba u oko. Očne infekcije su puno češće kod ljudi koji boluju od ove bolesti i potrebno je pridržavati se liječničkih uputa kako bi se mogućnost infekcije svela na minimum.

 

Suho oko stupnjevi suhoće

 

Postoji dosta podjela suhog oka. Jedna od najpoznatijih je Oxfordska klasifikacija, koja graduira bolest na 6 stupnjeva (od 0 do 5)

STUPANJ 0. najblaži, može biti prolazan uzrokovan blažom iritacijom ili suhim zrakom. Najčešće prolazi sam od sebe i nije potrebno neko specifično liječenje.

STUPANJ 1. traje više dana Terapija: potrebno je kapati umjetne suze.

STUPANJ 2. traje više tjedana. Terapija: Dry Eye protokol umjetne suze.

STUPANJ 3. je početak kronične bolesti. Potrebno je ozbiljno shvatiti problem i hitro ga rješavati. Terapija: Dry Eye protokol , umjetne suze, higijena vjeđnog ruba s posebnim preparatima, masaža vjeđnog ruba toplim oblozima, protuupalne kapi za oči.

STUPANJ 4. predstavlja razvijenu kroničnu bolest. Terapija je kao kod 3. stupnja, samo traje duže i rezultati terapije su slabiji.

STUPANJ 5. trebamo izbjeći i prevencijom učiniti sve da do njega ne dođe. Na svu sreću danas se rijetko viđa u praksi i može biti posljedica nekih autoimunih bolesti.

 

 

Metode liječenja suhog oka

 

1. Prirodan lijek za suhe oči?

Prirodan lijek za suhe oči bi bio što češće treptanje. Svakim treptajem masiramo vjeđa što pridonosi boljem i obilnijem izlučivanju loja koji je nužan za stabilnost i trajanje zaštitnog učinka koji suzni film ima za oko.

 

2. Liječenje suhog oka kapima

 • Najbolje kapi za suhe oči

Danas postoji više proizvođača kapi za suhe oči ili umjetnih suza. Koje od njih su optimalne za Vas najbolje će Vam reći liječnik specijalist nakon oftalmološkog pregleda.

 • Kapi za suhe oči bez konzervansa

Jedna od bitnijih značajki kapi za suhe oči je da u njima nema konzervansa. Konzervans dugoročno može dovesti do iritacije i crvenila očiju, tako da ga svakako pokušajte izbjeći.

 • Kapi za suhe oči cijena

Cijena kapi ua suhe oči varira od 50 do 120 kuna po jednoj bočici ili određenom broju monodoza.

 

3. Liječenje SUHOG OKA Dry Eye protokolom

Liječenje SUHOG OKA naprednim DRY EYE protokolom u Poliklinici Knezović.

 

Liječenje uzroka suhog oka u Poliklinici Knezović

JEDNOSTAVNO, BRZO I BEZBOLNO!

Prije tretmana

Prije svakog tretmana radimo specijalne dijagnostičke protokole kako bismo mogli sa sigurnošću znati rezultat terapije. Protokol se sastoji do niza slikanja i skeniranja oka i potpuno je ugodan i bezbolan za pacijenta.

Traje oko 20 minuta. Nakon toga, pacijent se udobno smjeti na mekani krevet a na oči se stavi zaštitna maska. Po vjeđama se rasporedi specijalni jednokratni gel koji se makne nakon zahvata.

Zahvat je kratak, traje svega 2 minute. Tijekom zahvata ništa ne boli. Odmah nakon tretmana pacijenti ponekad osjećaju blagu toplinu koju opisuju kao ugodnu.

Zahvat uključuje tretiranje dijelova ispod oka ipl svjetlosnim zrakama koje prodiru točno u područje Meibomovih žlijezda te ih stimuliraju I potiču na rad.

Po završenom tretmanu doctor procjenjuje ukoliko postoji potreba za dodatnim istiskivanjem I počišćavanjem kanalića (blagom masažom).

 

Koliko je tretmana potrebno

Proces liječenja DRY EYE protokolom –  uključuje tri tretmana. Drugi tretman se izvod 15 dana nakon prvog, a treći 30 dana nakon drugog. Ponekad je potrebno ponoviti samo jedan tretman godinu dana nakon provedenog liječenja.

 • Rezultati vidljivi nakon prvog tretmana
 • Učinak ovog uređaja je poboljšanje suznog filma kod 80 % tretiranih pacijenata.
 • Zahvat je u potpunosti bezbolan i bez nuspojava.

 

suho oko

 

Učinak tretmana

Rezultati liječenja ovise o pravilnoj selekciji pacijenata. Nisu svi dobri kandidati za ovu vrstu liječenja. Ako pacijent boluje od hiposekrecijskog oblika suhog filma (manji broj ljudi) onda je bolja terapija postavljanje punktalnih okludera (privremeno začepljenje odvodnih suzonosnih kanala). Ipak, većina oboljelih ima hiperevaporativni oblik suhog oka (slabija kvaliteta suza) gdje DRY EYE PROTOKOL daje odlične rezultate.

 

Efekti liječenja kumulativni su i traju

1 tjedan nakon prvog tretmana
2 do 3 tjedna nakon drugog tretmana
6 mjeseci do 2 godine nakon trećeg ili četvrtog tretmana

 

E-eye

Imate suhe oči? Ili mislite da bi to mogao biti vaš problem?

Naručite se na pregled i provjerite!

 

 • DD slash MM slash YYYY
 • DD slash MM slash YYYY
 • Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajem privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?