fbpx

Tehnologija

IFS ADVANCED FEMTOSECOND LASER – NAJNOVIJI IFS LASER

Najnoviji iFS Advanced Femptosecond laser 5. generacije tvrtke Abbot Medical Optics predstavlja sami vrh ponude u aktualnoj laserskoj refrakcijskoj kirurgiji. iFS Advanced Femptosecond laser pruža kirurzima veću kontrolu i više opcija pri radu uz maksimalno prilagođavanje svakom pacijentu. Sa više od 4 milijuna obavljenih zahvata, IntraLase patentirana tehnologija koju koristi ovaj laser je potvrđeno najbolji izbor kod laserske korekcije vida.

 

ifs femtosecond laser

iFS laser omogućuje:

 • Povećanu prilagodbu flapa
 • Povećanu biomehaničku stabilnost flapa
 • Brži oporavak vidne oštrine
 • Iznimnu sigurnost

 

Ovim novim iFS laserom se prilikom iLASIK zahvata refrakcijske korekcije postiže stvaranje flapa (poklopca , režnja ) pri vrhu rožnice potpuno bezkontaktno , pomoću laserskih zraka koje režu rožnicu na određenoj dubini i time omogućavaju minimalno invazivan i maksimalno precizan zahvat.

U odnosu na prijašnje generacije, iFS laser donosi još nekoliko novosti a to su:

 • izrada eliptičnog flapa koja omogućava simetričniju redistribuciju sila time stvarajući glatkiju površinu reza
 • izradu uklopivog ruba flapa ( s kutem do 150°), koji omogućuje povećanu biomehaničku stabilnost flapa
 • niža izračena energija pri svakom laserskom pulsu, time i manje oštećenje okolnog tkiva
 • skidanje dioptrije laserifs laser skidanje dioptrije

 

Uz upotrebu prigodom iLASIK zahvata , najnoviji AMO iFS Advance Femptosecond iFS laser omogućuje i napredne opcije obrađivanja rožnice. Tako je njime moguće izvoditi keratoplastike , ugradnju intrastromalnih prstenova kao i rez kroz rožnicu prigodom operacije mrene , jer IntraLase tehnologija omogućava izrazito precizne, i uniformne rezove na rožnici u gotovo beskonačnom rasponu oblika.

 

WAVELIGHT ALLEGRETTO EYE-Q LASER 400HZ EXCIMER LASER

WaveLight Allegretto Eye-Q Laser je excimer laser najnovije generacije.Pri kreiranju individualnog profila laserske ablacije rožnice uračunava kompjuterski dobivene podatke topografskih mjerenja rožnice te aberometrije oka, što omogućuje savršeno precizno i prilagođeno skidanje dioptrije u svakog pojedinog pacijenta.

Laserska korekcija vida

 

Allegretto Wavelight koristi nevidljive ultraljubičaste (UV) zrake veličine 0,25 mikrona za uklanjanje iznimno malenih dijelova tkiva rožnice kako bi eliminirao kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam. Laser jednu dioptriju skida za oko 2 sekunde. Manje vremena pod laserom, znači manje stresa i neudobnosti za vas.

Revolucionarna tehnologija otišla je nekoliko koraka dalje inkorporirajući i laserski software i ugrađen eye tracker sa sposobnošću praćenja pokreta oka brzinom od 400 pokreta u sekundi. Ova tehnologija omogućuje emitiranje laserskog pulsa samo potpuno centriranoj rožnici, što osigurava izuzetno visok stupanj sigurnosti.

Perfect Pulse tehnologijom se osigurava kontrola i prilagodba svake pojedine laserske zrake na tri različita mjesta u samom laseru. Ako zraka ne bi odgovara zadanim parametrima ili oko pacijenta nije u ispravnom položaju, aparat je neće propustiti.

Koristeći naprednu Wavefront Optimized tehnologiju osigurava se izuzetna pouzdanost i visoka uspješnost procedure laserskog skidanja dioptrije. Uvođenjem te napredne tehnologije poboljšava se kvaliteta noćnog vida te nestaju postoperativni fenomeni u smislu rasipanja svjetla u noćnim uvjetima.

 

AL- SCAN OPTIČKI BIOMETAR NIDEK

AL -scan biometar služi za izračun aksijalne duljine oka i intraokularne leće.To je optički biometar koji za za 10 sec napravi kompletno biometrijsko mjerenje AL , ACD , CCT , K , PS i WTW. Ono što daje izuzetnu prednost ovom uređaju je to što u sebi sadrži 3D auto praćenje i auto start, koji omogućavaju brzo i jednostavno mjerenje. Također, moguće su dodatne sonde za biometar i pahimetar kod guste katarakte. Keratometrija i aksijalna dužina ovaj uređaj mjeri u 360 točaka, što samim time daje i veću točnost. Od još nekih “vrlina” ovog aprata, navest ćemo 8 formula za izračun IOL i optimiziranje rezultata, te Scheimpflug prikaz prednje sobice i rožnice.

nidek all scan

 

ALCON ACCURUS 800 CS

Konzola Accurus 800CS je moderno tehnološko dostignuće u operacijama stražnjeg segmenta tvrtke Alcon, od sada u našoj poliklinici pomoću njega naš kirurg vrši operacije na stražnjem segmentu, to je ujedno i najsloženiji kirurški postupak za pristup u dubinu oka.

Accurus objedinjuje više funkcija koje su neophodne za operacije. Uz pomoć ovog uređaja izvode se operativni zahvati u dubini oka (vitrektomije). Vrlo je važno imati pod kontrolom intraokularni tlak i tlak irigacije s obzirom da se kod takvih operativnih zahvata ulazi u oko.

Accurus ih digitalno kontrolira, po zahtjevu operatera se mogu prilagoditi uvjetima operacije.

Tokom vitrektomije vrlo je važno osvjetljenje unutar oka za što bolju vidljivost i pregledost.

Glavna funkcija, po kome se i zahvat zove, je vitrektomija. Tim postupkom se uklanja staklovina iz oka, instrumentom naziva – vitrektom. Vitrektom pomoću malog otvora sjecka i usisava dijelove staklovine. S Accurusom postoje 3 vrste mogućnosti korištenja vitrektoma (20G, 23G i 25G – oznaka dimenzije). Najčešće se koristi 23 G vitrektom s kojim se zahvat završava i bez šavova što znaći ne samo veću udobnost za pacijente nego i kraći vijek operacije.

 

alcon acurus

 

Accurus xenon illuminator sa hladnim svjetlom čuva retinalne strukture od toplinskog oštećenja.

Iluminacija je potrebna kako bi operater mogao vidjeti u unutrašnjost oka tijekom zahvata.

Accurussize Alcon kod pojave krvarenja koristi program dijatermije, kojom se kao i ostalim funkcijama upravlja pomoću nožne pedale. Accurus posjeduje mnoge mogućnosti finog podešavanja operacijskih parametara, frekvencija kojom vitrektom vrši dok uklanja stakovinu se regulira do brzine od 2500 cpm (cuts per minute – rezova u minuti). Radom se pokazalo da je veća brzina pogodnija za rad blizu retine jer smanjuje mogućnost trakcije, i manje su komplikacije za vrijeme zahvata, a manje brzine se odabiru kad za uklanjanje staklovine iz centralnih dijelova oka. Tako se i smanjuje učestalost intraoperativnih komplikacija.

 

DCT PASCAL – NAJPRECIZNIJI MJERAČ OČNOG TLAKA

Pascal tonometrija napokon dostupna i u Hrvatskoj !
Puno ime ove metode je DCT-Pascal (digital countur tonometry-Pascal).

Za razliku od dosadašnjih metoda mjerenja očnog tlaka (osobito u usporedbi s aplanacijskom metodom – najčešće korištenom) Pascal daje idealne, realne vrijednosti. Naime, koristeći piezoelektrični kristal na vrhu mjernog instrumenta, dobivene vrijednosti nisu ovisne o biomehaničkim svojstvima rožnice i jednake su kao da očni tlak mjerimo direktno, manometrom postavljenom u prednju očnu sobicu.

pascal

Tlak se mjeri 100 puta u sekundi, te njegova ovisnost o razlici sistoličkog i dijastoličkog tlaka. Sam senzor ostaje prislonjen na rožnici oko 8-10 sekundi nakon čega se očitava intraokularni tlak.

Takve vrijednosti možemo sa apsolutnom sigurnošću uzeti u obzir te ih zajedno s ostalim antiglaukomskim pregledima i pretragama upotrijebiti u preciznoj dijagnostici i praćenju glaukoma.

 

FAG VISUCAM LITE ZEISS

Fluoresceinska angiografija (FAG) je dijagnostička pretraga kojom se ispituju krvne žile oka (mrežnica, žilnica, šarenica) kao i pigmentni epitel mrežnice (RPE).

Standardna i neizostavna je u dijagostici i praćenju bolesnika s degeneracijom žute pjege (ARMD), dijabetičkom retinopatijom, okluzivnim bolestima krvnih žila oka, madežima (nevusi) žilnice, tumorskim promjenama, mrežničnim distrofijama i drugim bolestima oka.

fag poliklinika knezovic

Pretraga se izvodi uz pomoć suvremene digitalne Zeiss fundus kamere vrlo visoke rezolucije tako da su snimke dostupne neposredno iza zahvata uz očitanje nalaza.
To je invazivna pretraga jer prilikom izvođenja koristimo fluoresceinsku boju koja se injicira u venu na ruci. Kada boja uđe u krvožilni sustav oka, cijeli proces pratimo na monitoru i slikamo najznačajnije dijelove pretrage.

Dobivene fotografije analiziramo, a bolesniku je moguće odmah na licu mjesta rastumačiti potencijalnu patologiju na očnoj pozadini.

Kod bolesnika koji u svojoj anamnezi imaju alergije na neke lijekove ili hranu treba posebno oprezno pristupiti izvođenju pretrage. Pacijentima za angiografiju savjetujemo na dan izvođenja pretrage uzeti lagani obrok.

U Poliklinici koristimo novu, digitalnu Visucam Lite Zeiss kameru.

 

INFINITI ALCON

Infiniti Alcon je jedan od najboljih aparata za ultrazvučnu operaciju mrene na tržištu. Odlikuje se preciznim i provjerenim radom te stabilitetom svih očnih struktura tijekom operacijskog zahvata.

Naime, neki drugi, jednostavniji i stariji aparati, nisu u mogućnosti odražavati “mirnim” okolne dijelove oka koje ne želimo “uznemiravati” dok odstranjujemo zamućenu leću. To je jako bitno, budući da su ti dijelovi mikroskopskih promjera i svaka nepotrebna trauma nije dobrodošla jer može rezultirati komplikacijama. Zato je jako bitno operacije vršiti sa sigurnom aparaturom.

infiniti alcon laser

 

KERATO-REFRAKTOMETAR SHIN NIPPON

Skladna kombinacija preciznosti i ergonomije u modernom kerato-refraktometru japanske tvrtke Shin-Nippon.

Uređaj omogućava vrlo precizna očitanja vidne oštrine (do +/-30 dioptrija i +/-10 cilindara) kao i keratometrijska mjerenja , sve to potpuno bezkontaktno i u manje od minute.

kerato refraktometar knezovic

KORNEALNI TOPOGRAF ANTARES CSO

Najnapredniji topograf rožnice i suznog filma , uz napredni sustav za fitanje kontaktnih leća

Tehnički detalji:

Placido disk sa 24 prstena
Digitalna HD kamer, PC interface USB3.0
Bijelo, plavo (470nm) i IR (890 nm) svijetlo

 

laserska operacija cijene

 

MOELLER WEDEL HI-R 900 OPERACIJSKI MIKROSKOP

Moeller Wedel mikroskop je univerzalni mikroskop za sve kirurške oftalmološke zahvate. Iznimno velika stereo baza omogućuje maksimalnu percepciju dubine, a čisto osvjetljenje pri zumiranju sa filterima stvara jasno i čisto svjetlo.

Pomoću razdjeljnika snopa , na mikroskop je moguće spojiti adapter za video ili digitalne kamere , kao i stereoskopski promatrački okular.

Odlike uređaja:

 • 25 mm stereo baza za pojačan 3D vid
 • apokromatska optika
 • adaptabilni pojačavač crvenog refleksa
 • motorizirani zoom i fokus
 • fino namještanje nagiba
 • 200 mm prednja leća (opcionalno 175 mm)
 • EIBOS i TOCULAR kompatibilan

 

PENTACAM – WAVELIGHT OCULYZER

Pentacam je medicinski uređaj , kamera, koja analizira prednji dio oka na najprecizniji način time pružajući neophodne podatke potrebne prigodom laserske korekcije vida i drugih pretraga.

Do prije nekoliko godina, preciznost u laserskom skidanju dioptrije bila je određena iznosom dioptrije i cilindara, no otkrićem Pentacama to se mijenja.

Rotacijom Scheimpflug kamere u svim meridijanima omogućuje precizan trodimenzionalni prikaz prednjeg segmenta oka, a time i individualiziran pristup u refraktivnim kirurškim zahvatima.

Koristi se za mjerenje

 • topografije rožnice (elevacione i kurvaturne mape ),
 • pahimetriju rožnice u cijeloj njezinoj površini,
 • tomografsku analizu,
 • 3D analizu prednje sobice,
 • mjerenje gustoće leće,
 • mjerenje jačineintraokularne
 • leće koja se planira ugraditi za pacijente prethodno podvrgnute
 • refraktivnim kirurškim zahvatima.

 

Središte rožnice, koje je ključno u planiranju refraktivne kirurgije, mjereno je vrlo precizno zbog rotirajućeg procesa snimanja. Sam proces snimanja traje manje od 2 sekunde, a sitni pokreti oka se automatski korigiraju. Rezultat kratkog perioda snimanja i 3D snimke jest precizna mogućnost mjerenja 25000 referentnih točaka elevacije.
Topografija uključuje izradu mape koja opisuje elevacije i depresije površine rožnice. Pentacam omogućuje izradu topografske analize prednje i stražnje površine rožnice koja se temelji na točnom mjerenju elevacija s jedne strane rožnice na drugu (od limbusa do limbusa). S obzirom da pokriva veći areal rožnice, Pentacam daje značajno točnija mjerenja elevacije u odnosu na Orbscan.

Osim mjerenja oblika rožnice, Pentacam nam dostavlja i mjerenje njezine debljine (pahimetrija). S obzirom da generira 25000 podatkovnih točaka koje nam daju inofrmacije ne samo o prednjoj, već i stražnjoj plohi rožnice, moguće je opisati njezinu točnu debljinu kroz cijelu duljinu i širinu. Ovaj princip daje bolje rezultate i od ultrazvučnih standardnih pahimetara koji mjere debljinu rožnice u jednoj točki, a poznato je kako ona varira (najdeblja je uz limbus, najtanja u centru).

Sljedeća u nizu prednosti Pentacam uređaja jest sposobnost određivanja stupnja zamućenosti prirodne leće oka, što nam pomaže u procjeni odgovarajućeg pristupa liječenju smanjene vidne oštrine; određuje kandidate koji bi bili pogodniji za ugradnju intraokularne leće, nego za lasersku korekciju vida. Osim toga, pruža mogućnosti izračunavanje jačine injtraokularne leće koja se planira ugraditi,
te je posebno koristan u slučajevima očiju koje su prethodno bile tretirane laserskom korekcijom.

Nakon precizne analize dobivene na Wavelight Oculyzer Pentacamu koju unosimo u softver lasera, svakog pacijenta vodimo individualno i posebno prilagođavamo zahvatu kako bismo postigli najbolji rezultat.

Upravo radi Vaše, a i naše sigurnosti, provodimo detaljnu preoperativnu analizu, kao dodatnu garanciju same laserske operacije.

OPTO-SLT JE SLT LASER

Opto slt laser je instaliran u sustav biomikroskopa s procjepnom svjetiljkom i koristi se za neinvazivno operativno liječenje bolesti oka:

 • Selektivna laserska trabekuloplastika – najmoderniji pristup u liječenju glaukoma dr radi SLTotvorenog kuta
 • Periferna laserska iridotomija – najmoderniji pristup u liječenju glaukoma zatvorenog kuta
 • Laser kapsulotomija – liječenje zamućenja stražnje kapsule leće ( sekundarne katarakte) nakon operacije mrene

 

Selektivna laserska trabekuloplastika ( SLT) je najnoviji pristup trenutno u svijetu za neinvazivno ( bez kirurškog otvaranja oka) liječenje glaukoma otvorenog kuta i većini slučajeva se može smatrati konačnim tretmanom. Ovaj tretman omogućuje pacijentu da se zauvijek riješi doživotnog kapanja antiglaukomskih kapi.

slt laser optotek knezovic

Uređaj koristi laser koji djeluje selektivno na određene stanice u području trabekuluma očnog kuta koje sadrže pigment melanin. Time se postiže bolji učinak, a smanjuje termalno oštećenje trabekuluma koje uzrokuju drugi neselektivni laseri poput ALT lasera. U kliničkim ispitivanjima pokazuje trenutno najbolje rezultate u neinvazivnom liječenju glaukoma otvorenog kuta. Koristi manju lasersku snagu i tako ne oštećuje strukture u trabekulumu ( vidljivo elektronskim mikroskopom). Ovaj postupak se može ponavljati bez štetnih posljedica na oko.

LPI Laserska periferna iridotomija ( LPI) je postupak kojim se selektivno pravi mikroskopski otvor u šarenici blizu njegove baze.Koristi se za neinvazivno ( bez kirurškog otvaranja oka) liječenje glaukoma zatvorenog kuta. Postupak se može ponavljati nekoliko puta.

SOCT COPERNICUS

Optička koherentna tomografija (Optical Coherence Tomography OCT) je nova, jednostavna neinvazivna, nekontaktna metoda slojevnog snimanja mrežnice i vidnog živca. Osim za rano otkrivanje ova dijagnostička metoda ima važnu ulogu u planiranju liječenja (lasersko skidanje dioptrije, operacije na prednjem i stražnjem segmentu oka), odnosno praćenju različitih bolesti mrežnice i vidnog živca.Posebno ističemo ranu dijagnostiku glaukoma gdje se mjerenjem debljine živčanih vlakana oko glave vidnog živca (RNFL) i analizom glave vidnog živca (PNO) može otkriti najraniji stadij glaukomske bolesti koji nije moguće utvrditi drugim metodama.  U Poliklinici koristimo SOCT Copernicus čiji software omogućuje detaljnu analizu stanja prednjeg očnog segmenta s rezolucijom 3 mikrometra. Pomoću posebne nekontaktne leće koja se namjesti na uređaj SOCT Copernicus omogućeno je snimanje prednjeg očnog segmenta ovom neinvazivnom metodom u samo nekoliko sekundi.

 

lasersko skidanje dioptrije

Snimanje omogućuje:

 1. izradu pahimetrijske mape
 2. mjerenje debljine epitela
 3. mjerenje debljine poklopca ( flap-a) prilikom LASIKa
 4. mjerenje iridokornealnog kuta

 

SPEKULARNI MIKROSKOP CEM 500 NIDEK

Spekularni mikroskop broji endotelne stanice rožnice. Na taj način moguće je u ranom stadiju otkriti i spriječiti različite eventualne bolesti rožnice koja vode u zamućenje nakon operacije.

CEM 530 endotelni(spekularni) mikroskop sadrži u sebi kameru visoke rezulucije, koja uz pomoć izuzetno naprednih računalnih algoritama omogućuje pouzdano i brzo mjerenje važećih parametara endotela rožnice.

endotelna-mikroskopija

Naš novi model (CEM530) sadrži jedinstvenu funkciju snimanja paracentralnih slika – 8 polja 0,25 x0,55 mm.

On snimi 16 slika u 4 sekunde i posloži ih po kvaliteti i optimalnu označi. Prikaz polja i analiza po 4 moda: trace , photo ,area i apex. Moguća je i sveobuhvatna analiza oblika i veličine s histogramima. Dobivene informacije sa našim novim uređajem omogućuju nam preciznu procjenu stanica endotela.

Također, aparat sadrži i 3D auto praćenje i auto start , ekran osjetljiv na dodir i podesivi nagib prema pacijentima.

Sa našim novim aparatom bit ćemo u mogućnosti otkriti znatno ranije određene bolesti ili rizike prije određenih operacija, koji se ne mogu otkriti na niti jedan drugi način.Stoga je ovaj uređaj neophodan dio mnogih predoperativnih i dijagnostičkih pregleda

 

ULTRAZVUČNI PAHIMETAR QUANTEL MEDICAL

Izrazito precizan uređaj za mjerenje centralne debljine rožnice (pahimetrije).

Tehničke informacije:

Raspon mjerenja od 200 do 800 mikrona
Preciznost od ± 5 mikrona
Frekvencija 20 MHz
Jednostavan je za krištenje, u uređaj je inkorporiran software koji odmah nakon mjerenja pokazuje vrijednost pahimetrije.

Prije dijagnostičke pretrage se oko anestezira kapima, nakon toga se nježna sonda prisloni na središnji dio rožnice. Pretraga je bezbolna i brza te se koristi u:

Refraktivnoj kirurgiji oka ( prije i poslije laseskog skidanja dioptrije)
Tijekom rožničnog cross linkinga za evaluaciju debljine rožnice u bolesnika s keratokonusom
U dijagnostici glaukoma

 

VEGA CROSS LINKING

Vega Xlink Crosslinking System je sklop uređaja koji služe za izvođenje cross-linking zahvata čime se učvršćuje struktura rožnice (posebno kod keratokonusa).

cross linking uredjaj

Odlike uređaja:

 • mikrokamera u boji sa LCD monitorom integriranim u optičku glavu za snimanje zahvata u realnom vremenu
 • usko LED polje za distribuciju UV svjetla
 • adaptabilna dijafragma šarenice (4-11mm) za različite površine tretiranja , uz zadržavanje potrebne gustoće snage od 3mW/cm2
 • kolimacijski sustav sa prekidajućom LED crvenom diodom za preciznu fokalizaciju
 • koaksijalno zeleno fiksacijsko svjetlo
 • balansirajuća ručka na širokoj bazi za stabilnu upotrebu
 • kontrolna pedala
 • raspon od 54mm

 

VIDNO POLJE OCTOPUS 900

Octopus 900 predstavlja najkompletniji perimetar dostupan danas na tržištu.Omogućava testiranje u svim fazama bolesti – od rane detekcije bolesti, praćenja progresije propadanja vidnog polja pa sve do kasnog stadija bolesti s ostatnim vidnim poljem.Visoko je senzitivan, izbjegava greške koje nastaju zbog umora pacijenta, ili gubitkom fokusa, te pomicanjem glave.

vidno-polje