Siva mrena

Operacija katarakte je najčešća kirurška intervencija na ljudskom tijelu i postala je rutinska procedura u suvremenim očnim klinikama.

Naručite se na pregled
pregled za operaciju mrene

Siva mrena

Ultrazvučna metoda operacije katarakte

Operacija mrene spada u najčešće ali i u najuspješnije zahvate u medicine općenito.
Jedini način liječenja katarakte je kirurški. Usprkos brojnim istraživanjima do sada nije pronađen niti jedan pouzdan vid prevencije katarakte ili njenog medikamentoznog liječenja.
Operacija katarakte je najčešća kirurška intervencija na ljudskom tijelu i postala je rutinska procedura u suvremenim očnim klinikama.

Kirurške metode liječenja katarakte su:

  • ekstrakapsularna ekstrakcija (“klasična” operacija)
  • fakoemulzifikacija (“ultrazvučna” operacija)
  • kombinacija laserske i ultrazvučne metode

 

Termin ekstrakapsularna ekstrakcija se odnosi na tehnike kojima se uklanja dio prednje lećne kapsule, nukleus i kortikalne mase a ostavlja dio prednje kapsule, zadnja kapsula i zonularni oslonac za potrebe implantacije IOL (intraokularne leće).
Ultrazvučna operacija mrene – zahvat Suština fakoemulzifikacije se sastoji u ultrazvučnom razmekšavanju nukleusa uz istovremenu aspiraciju i irigaciju kroz mali, hermetički zatvoren rez. Značaj malog operativnog reza ogleda se u konstatnoj kontroli intraokularnog tlaka i dubine prednje sobice, nivou postoperativnog astigmatizma i brzini rehabilitacije pacijenta. Ovisno o širini kanile za emulzifikaciju i vrsti IOL, neophodna širina operativnog reza kreće se od 1.5 do 2.8 mm.

Ovako mali rez, koji se ne šiva, potpuno zarasta za 2-5 dana, kada se pacijenti vraćaju u normalne aktivnosti, bez ograničenja.

Ono što danas možemo smatrati suvremenom a pouzdanom metodom za operaciju katarakte je fakoemulzifikacija ultrazvukom (u pulsnom ili “burst” modu radi redukcije utrošene energije), kroz inciziju do 2.8 mm, a sve pod zaštitom okolnih tkiva viskoelastikom.

Kada operirati kataraktu?

1. kada je postavljena dijagnoza i savjetovana operacija

2. kad smanjenje vidne oštrine ometa vaše dnevne aktivnosti

Alcon aparat za ultrazvučnu operaciju mrene

Rana indikacija za operaciju katarakte umanjuje energiju neophodnu za emulzifikaciju (zbog manje tvrdoće nukleusa) i time olakšava operacijski tijek, ubrzava rehabilitaciju i reducira broj komplikacija. “Zrelost” katarakte, ranije osnovni parametar prilikom donošenja odluke o operaciji, danas ima manji značaj.
Reducirana vidna oštrina na 0.7 značajno otežava čitanje i vožnju jer sa sobom nosi i pad kontrastnog vida i osećaja za boje. Takvi pacijenti imaju i teškoće pri kretanju, naročito niz stepenice što je čest uzrok teških povreda, pa ih treba blagovremenu uputiti na operaciju.

Komplikacije

Komplikacije kod operacije katarakte danas su izuzetno rijetke. Fibroza zadnje kapsule i takozvana “sekundarna katarakta” i dalje ostaje najčešća komplikacija i javlja se u oko 10% operiranih (starijih od 60 godina) ali se jednostavno i efikasno uklanja YAG laserom.

Oftalmološki pregled

Nakon detaljnog pregleda oba oka, upotpunjenog širenjem zjenica, izračunom jakosti intraokularne leće (optička biometrija) i ultrazvučnim pregledom, Vaš doktor će Vam reći da li ste kandidat za operaciju mrene i kakav se učinak operacije može očekivati. Postoje stanja i bolesti oka koja mogu utjecati da, usprkos uspješnoj operaciji, vidna oštrina bude manja od očekivane. Biti će vam objašnjena vrsta planirane operacije, planirana refrakcija (dioptrija poslije operacije) i vrsta anestezije.

Operacija

U tijeku operacije pacijent je udobno smješten i leži na leđima. Lice se pokriva sterilnom folijom za jednokratnu uporabu, koja je providna u predjelu oka koje se operira. Poseban instrument drži vjeđe otvorene. Operacija katarakte obično traje 8-15 minuta, a pacijent odlazi iz centa za oko sat-dva vremena.

Intraokularne leće IOL
Intraokularne leće

Svim pacijentima se u tijeku operacije ugrađuje IOL na mjesto gde se nalazila prirodna leća. IOL ima funkciju da nadomjesti optičku funkciju i funkciju barijere između dijelova oka pa se ugrađuje u dioptrijama od -5 do +30. Za svakog pacijenta i za svako oko posebno se određuje dioptrijska vrijednost i tip IOL.

Vrste intraokularnih leća:

a.) MONOFOKALNE LEĆE

Tradicionalna MONOFOKALNA ( jednojakosna) IOL fokusira zraku svjetla u jednu točku u daljini, što omogućuje odličan vid na daljinu. Nakon ugradnje takve leće potrebno je nošenje naočala prilikom gledanja na blizinu zbog nemogućnosti akomodacije umjetne leće ( iznimka monovision). Dizajn leće može biti sferičan ili asferičan. Trenutno su na tržištu najkvalitetnije leće sadrže UV filter i filter za plavo svjetlo i time štite žutu pjegu od degenerativnih promjena i propadanja vida.

TORIČNE MONOFOKALNE IOL su nova generacija cilindričnih intraokularnih leća koje, osim uobičajene sferne dioptrije, mogu ispraviti i astigmatizam čime se postiže veća kvaliteta vida kod pacijenata s astigmatizmom.

b.) MULTIFOKALNE LEĆE

MULTIFOKALNA LEĆA je posebno dizajnirana da stvara više fokusa u različitim točkama te oponaša prirodnu akomodaciju, tj. jasan vid na daljinu i blizinu što čini pacijenta neovisnim o naočalama i kontaktnim lećama.

Za uspješnu ugradnju multifokalne intraokularne leće nužno je precizno mjerenje jakosti IOL prije zahvata tzv. optička biometrija i točan središnji smještaj IOL tijekom zahvata. Naša poliklinika obavlja takve operativne zahvate i kontinuiranom edukacijom svojih operatera prati trendove u svjetskoj kirurgiji oka.

Postoji nekoliko vrsta multifokalnih intraokularnih leća:

1. REFRAKTIVNE intraokularne leće

djeluju na sličnom principu kao i multifokalne kontaktne ili naočalne (progresivne) leće, s tri zone koje istovremeno omogućuju vid na blizinu, srednju udaljenost i na daljinu.

Prednosti i nedostaci refraktivne multifokalne leće. Refraktivna multifokalna IOL pruža izvrsnu oštrinu vida na srednju i veću udaljenost. Vidna oštrina na blizinu je odgovarajuća , ali ne može biti dovoljna za čitanje jako sitnih slova što se u slučaju izrazite potrebe može korigirati naočalama za blizinu. Prema dosadašnjim istraživanjima oko 25% pacijenata s ugrađenom refraktivnom multifokalnom IOL u početku primjećuje blaži odsjaj i haloe oko svjetla, što može izazvati blaže smetnje prilikom noćne vožnje. Međutim, većina pacijenata se s vremenom navikava na ovaj fenomen odsjaja koji postaje nezamijetan. Važno je napomenuti da 7-8% pacijenata s ugrađenom standardnom monofokalnom lećom također primjećuje odsjaj i haloe.

2. DIFRAKTIVNE intraokularne leće

predstavljaju najveće tehnološko dostignuće među intraokularnim lećama zbog dobre vidne oštrine na blizinu i daljinu. Leće mogu biti BIFOKALNE i TRIFOKALNE, ovisno koliko fokusa jasnog vida osiguravaju nakon implantacije.

3. SYMFONY INTRAOKULARNA LEĆA

Symfony multifokalne intraokularne leće za pacijente nakon operacije mrenenajnoviji je proizvod tvrtke Abott Medical Optics sa tzv. proširenim rasponom vida. Ovom tehnologijom uspjeli su se smanjiti na minimum svi nedostatci klasičnih multifokalnih leća, kao što su zablještenja, haloi, teže privikavanje i osjećaj slabijeg kontrasta.

Laserska operacija katarakte –

preciznost i sigurnost na prvom mjestu zahvaljujući mikrokirurgiji bez noža!

Amo Intralase iFS laser za bezkontaktni pristup leći prilikom operacije mrene
Amo Intralase iFS femtosekundni laser
Najmodernije operacije mrene se izvode kombinacijom lasera i ultrazvuka. Specijalnim Intralase iFS laserom se radi triplanar incizija – ulazak u oko laserom umjesto nožem , a ostatak operacije se izvodi ultrazvučnom sondom kao i kod klasične metode. Takav zahvat je minimalno invazivan pa se njime postižu najbolji postoperativni rezultati.

Femtosekundni laseri se koriste u mikrokirurgiji oka od 2001. godine, a u kirurgiji katarakte doprinose savršenoj preciznosti i sigurnosti pacijenta te brzoj rehabilitaciji vida.

Ova premium vrsta operacije preporuča se svim pacijentima koji žele savršenu kvalitetu vida!

Također se preporuča svim pacijentima koji imaju predispoziciju za razvoj komplikacija dosad primjenjivanih metoda operacije katarakte, npr. dijabetičarima, osobama sa prethodnom traumom oka, upalnim stanjima oka, sa degenerativnim bolestima mrežnice kao i osobama koje jednostavno žele najbolju uslugu koju pružaju svjetske oftalmološke klinike.

Operacija mrene može biti jednostavna i bez trauma – tj. prema najboljim svjetskim standardima.

Dovoljno je da se prijavite na pregled, a naše osoblje i renomirani operateri će Vam pružiti najbolji tretman.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?