fbpx

Edukacije i inovacije

Dr. Knezović konstantnim edukacijama dovodi mnoge svjetske inovacije u Polikliniku Knezović te koristi metode dostupne jedino na ovome dijelu Eu.

Naručite se na pregled
edukacije i inovacije

DR. JOVANOVIĆ EDUCIRA O NAJNOVIJIM METODAMA POMLAĐIVANJA LICA

Na linku SOE newslettera možete pročitati stručni članak naše doktorice Jovanović o rejuvenaciji periokularne regije pod naslovom “Little Secrets of Rejuvenation: Art and Science of Beauty”. Kirurško i nekirurško podmlađivanje lica posebno regije vjeđa i oko njih, predstavlja jednu od najbrže rastućih industrija danas sa sve većim brojem klijenata i pacijenata kao i pratećim rastom medicinskog kadra koji se bavi ovim tehnikama. U oftalmologiji postoji posebna disciplina koja se usko specijalizirala za funkcionalne i estetske zahvate regije vjeđa, orbita i suznog sustava, a naziva se okuloplastičnom kirurgijom. U našem tekstu možete pročitati o metodama rješavanja podočnjaka, viška kože na vjeđama te znacima starenja gornjeg i srednjeg lica.

https://soevision.org/wp-content/uploads/2023/12/SOE-YO-Newsletter-December-2023-Edited-HD.pdf#page=9

 

DISC PROTOCOL

Posljednjih 15 godina dr.Knezović se specijalizirao za suvremenu lasersku terapiju keratokonusa. U sklopu edukacije boravio je u mnogim centrima izvrsnosti za liječenje keratokonusa (Atena, Kolumbija, London, Indija, Berlin i dr.). U svojoj klinici operirao je brojne pacijente različitim i do tada najboljim kirurškim zahvatima za keratokonus, kao što su: Athens protocol, Cretan protocol, Cross Linking, Contact Lens Assist Cross Linking, Vet PTK procedure itd. Na temelju velikog iskustva i deseci tisuća zadovoljnih, operiranih pacijenata, dr. Knezović je kontinuirano istraživao i poboljšavao postojeće operativne protokole. Kao krunu dugogodišnjeg rada i velikog iskustva patentirao je svoju kiruršku metodu liječenja pacijenata oboljelih od keratokonusa – DISC protokol (Decentrered Individualized Spherocyndrical Protocol).

DISC protokol sastoji se od dva laserska ahvata i individualno prilagođenog Cross Linkinga za svakog pacijenta. Prednosti ove metode su što je dubina prodiranja lasera u tkivo rožnice manja, rezultati zahvata su predvidljiviji te je zračenje svakog oka u sklopu Cross – Linking postupka pažljivo izračunato i prilagođeno pojedinac. Prema dosadašnjim iskustvima, DISC Protokol kod nekih pacijenata daje iznenađujuće dobre rezultate i visok postotak vraćanja vida.

Dr. Knezović predstavio je rezultate svoje prestižne i novopatentirane metode na međunarodnom oftalmološkom kongresu u Vodicama 5. svibnja 2022., napisao znanstveni rad koji je prošao stroge međunarodne recenzije i uspješno objavljen u međunarodnom časopisu – Decentrered Individualized Sphero-Cylindrical (DISC) Ablacija i umrežavanje rožnice u bolesnika s progresivnim keratokonusom.

U usavršavanju metode dr. Knezović je surađivao sa stručnjacima Instituta za fiziku u Zagrebu i razvio softver i prediktivne algoritme za laserske zahvate koristeći inovativne tehnologije za izvođenje operativnih zahvata u suradnji s tvrtkom proizvođačem softverskih rješenja iz Praga, Češka.

Hrvatska zajednica inovatora dala je službenu ocjenu operacije DISC Protocol kao inovacije, te ju je prema stupnju novosti svrstala u radikalnu inovaciju, a prema ciljnom tržištu kao inovaciju za globalno tržište.

 

Ultrazvučna operacija mrene – karate chop metoda

Dr. Knezović 2009. godine uhodao elitnu Karate chop metodu operacije mrene u RH.

Ova metoda djeluje izrazito poštedno na ljudsko oko, jer oslobađa najmanje ultrazvučne energije tijekom operacije. Sami zahvat se izvodi endoskopski, na 2,2 mm, bez injekcije, ambulantno i bezbolno. Poznati svjetski inovator u oftalmologiji i izumitelj je ove metode, prof. Agarwal, osobno je surađivao u razvoju metode s  Dr. Knezovićem.

Pročitajte sve što trebate znati o operaciji mrene –>

 

karate chop

Prof. Agarwal i Dr. Knezović u Indiji

Dr. Knezović kao pozvani predavač 2010. godine u Rumunjskoj,

Transilvanija, educira kolege iz Rumunjske o najnovijim metodama laserske dijagnostike različitih bolesti oka. Ovom elitnom skupu prisustvovalo je oko 50 kolega i dr. Knezović je prepoznat kao vodeći oftalmolog u regiji iz polja laserske primjene u dijagnostici i liječenju očnih bolesti.

 

Lasersko skidanje dioptrije

Dr. Knezović 2011. uveo upotrebu Carriazo pendularnog mikrokeratoma u RH.

Dr. Knezović ostvario suradnju s Centro Oftalmologico Carriazo – referentnom centru za edukaciju poznate njemačke kompanije Schwind u Kolumbiji, kod idejnog začetnika i izumitelja pendularnog mikrokeratoma dr. Carriaz-a.

mikrokeratom

 

Lasersko skidanje dioptrije – NO CUT METODA

Dr. Knezović je 2012. godine uhodao metodu bez reza po prof. Pallikarisu u RH.

Ova metoda ima brojne prednosti pred LASIK metodom, jer ne slabi tkivo rožnice, ne oštećuje suzni film, ne stvara “aberacije visokog reda” odnosno “egzotične” dioptrije. Za razlike od PRK metode, tijekom zahvata ne koristi alkohol i na taj način izbjegava kemijsko oštećenje podležećeg tkiva. Također, nema mehaničkog pritiska na rožnicu što smanjuje potencijalne rizike tijekom zahvata radi kratkotrajnog povišenja očnog tlaka, kao što je npr. ablacija mrežnice.

 

Dr. Knezović / Prof. Pallikaris

Metoda koja je unijela revoluciju u lasersku korekciju vida

Po najnovijim istraživanjima, ova metoda  ima i manju pojavnost “haze-a” (mutnina u tkivu rožnice koje smanjuju vidnu oštrinu) što predstavlja jednu od najčešćih nuspojava PRK metode. Nakon zahvata nije moguće vidjeti da je operacija ikada bila učinjena, odnosno oko izgleda “nedirnuto”.

Prof. Pallikaris je izveo prvu LASIK operaciju na svijetu i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na međunarodnoj razini.

Pročitajte više o laserskoj korekciji vida te o svim metodama i razlikama između metoda –>

 

Liječenje keratokonusa

Knezović 2012. Godine uveo Atenski protokol u RH. Ova revolucionarna metoda liječenja keratokonusa omogućava oboljelima povratak vidne oštrine i stabilizaciju bolesti. Dr. Knezović je završio specijalnu obuku iz područja laserskog liječenja keratokonusa i individualnih laserskih tretmana nepravilnih rožnica (topo-guided procedure) kod jednog od najpoznatijih kirurga iz tog područja, profesora Kanellopoulosa, koji radi na prestižnom Sveučilištu New York Medical School i globalni je ambasador Wavelighta.

atenski protokol

Profesor Kanellopoulos / Dr. Kenzović

Pročitajte više o liječenju Keratokonusa i Atenskom protokolu –>

Izlaganja dr. Knezovića u Europi

Dr. Knezović i njegov stručni tim su redoviti predavači na najvećim Europskim stručnim skupovima iz područja laserskog skidanja dioptrije i kirurgije mrene ESCRS | European Society of Cataract & Refractive Surgeons

 

izlaganja u europi dr knezovic

Izlaganje Milano 2012.

Izlaganje Amsterdam 2013.

 

Izlaganje London 2014.

 

Izlaganje Istanbul 2015.

Izlaganje Barcelona 2015.

  1. U 2015. godini objavljen znanstveni rad u svjetski poznatom časopisu o metodi dr. Knezovića kojom je spasio teško bolesno oko.

 

U 2015. GODINI OBJAVLJEN ZNANSTVENI RAD U SVJETSKI POZNATOM ČASOPISU O METODI  DR. KNEZOVIĆA KOJOM JE SPASIO TEŠKO BOLESNO OKO

Prihvaćen nam je i objavljen znanstveni rad (prikaz slučaja) u jednom od najvećih svjetskih publikacijskih konzorcija, sa strogom međunarodnom recenzijom (Hindawi Publishing Corporation, Acceptance rate oko 30%), pod nazivom:

 

Riječ je o pacijentu s progresivnim keratokonusom na oba oka, s dekompenziranom i izrazito tankom rožnicom, čiju smo bolest uspjeli zaustaviti, regularizirati rožnicu i značajno poboljšati vidnu oštrinu.

Vidna oštrina s početnih 5%, nakon 12 mjeseci praćenja dosegla je 70%!

 

edukacije i inovacije

Dr. Knezović objavljuje rezultate kombiniranih operativnih zahvata koje kao jedini očni doktor izvodi u hrvatskoj

Acta Clinica Croatica 2015.

Objavljen izvorni znanstveni rad o metodi koju je dr.Knezović uveo u RH – Atenski protokol. Riječ je o kombiniranim individualnim laserskim zahvatima i kornealnog cross-linking-a kod pacijenata koji boluju od keratokonusa.

  • Partial Topography-Guided Photorefractive Keratectomy followed by Corneal Cross Linking in the management of progressive keratoconus: our initial ten-month result

 

Posebnu pozornost treba obratiti na topografske slike prije-poslije, gdje se uočava značajna regularizacija kornealne površine, kao i na vidnu oštrinu koja je nakon zahvata poboljšana.

Topografski vođene laserske operacije su prikladne za pacijente s nepravilnim (iregularnim) astigmatizmom, kao što je slučaj kod: keratokonusa, pelucidne marginalne degeneracije, kornealnih ožiljaka, stanja nakon ozljede ili transplantacije rožnice i sl.

Dr. Knezović, kao glavnu urednik, 2015. godine izdaje udžbenik pod nazivom Oftalmologija-za-studij-sestrinstva

Ova knjiga je kategoriji udžbenika, što znači da će generacije studenata učiti iz ove knjige koju je napisao dr. Knezović i suradnici. Kao pokazatelj kvalitete ovog udžbenika je i činjenica da je CIP zapis dostupan u raĉunalnome katalogu Nacionalne i sveuĉilišne knjiţnice u Zagrebu pod brojem 1234567, te da ima svoj jedinstveni  ISBN 978-953-7676-23-0

 

Dr. Knezović uvodi u RH najprecizniju metodu za skidanje dioptrije Contoura Vision

Dr.sc. Igor Knezović dr.med. sudjelovao na Međunarodnom kongresu o Contoura Vision– najnovijoj metodi laserske korekcije vida, održanom u Beču od 14.-16.11.2016. kao jedini oftalmolog iz ovog dijela Europe.

 

Dr. Knezović – Član American Academy of Ophthalmology

Dr. Knezović aktivno sudjeluje u radu najprestižnije oftalmološke zajednice u svijetu Američke Oftalmološke Akademije ( American Academy of Ophthalmology ), gdje kao punopravan član 2017. Godine u Las Vegasu prikazuje svoje metode liječenja i razmjenjuje iskustva s renomiranim kolegama iz cijelog svijeta.

dr knezovic poliklinika AAO izlaganja

 

Pozvani predavač na HOOD

Dr Knezović je redoviti pozvani predavač (2013, 2014, 2015, 2017.) na skupovima hrvatskog oftalmološkog društva, Sekcija za kataraktu i refraktivnu kirurgiju, gdje razmjenjuje iskustva i educira kolege o laserskim metodama kirurgije oka koje izvodi u Poliklinici Knezović

edukacije i inovacije

 

Dr. Knezović uvodi Nove metode u liječenju suhog oka

Dr. Knezović kao pozvani predavač 2017. u Mađarskoj prikazuje rezultate liječenje suhog oka pomoću E-Eye uređaja, kojeg Poliklinika Knezović jedina u regiji koristi za stabilizaciju suznog filma prije laserskih korekcija dioptrije.

Pročitajte više o metodi liječenja suhog oka –>

 

edukacije i inovacije

 

Europskog udruženja kirurga katarakte i refraktivnih kirurga

Dr. Knezović 2017. godine u Kopenhagenu i 2018. godine u Beču aktivno sudjeluje u radu Europskog udruženja kirurga katarakte i refraktivnih kirurga, gdje s brojnim kolegama iz Europe razmjenjuje najnovije metode o unapređenju laserskih operacija oka.

 

europsko udruzenje kirurga katarakte

 

Pročitajte više o Dr. Knezoviću –>

Potrebno vam je drugo mišljenje? Pošaljite pitanja Dr. Knezoviću –>

Naručite se na pregled –>

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?