fbpx

Suho Oko Liječenje U Poliklinici Knezović

suho oko liječenje

Suho Oko Liječenje

Suho Oko

Suhe oči nastaju kada očna površina više nije dovoljno natopljena suznom tekućinom. Film za suzu obično drži površinu očne jabučice glatkom i podatnom, što omogućava oštar vid. Uz to, suzavi film sadrži germicidne tvari i tako štiti od infekcija. Prozirnu rožnicu opskrbljuje i kisikom i hranjivim tvarima, jer nema vlastite krvne žile. Kod suhih očiju ove funkcije su poremećene nedovoljnom ili izmjenjenom suznom tekućinom.

Suho Oko Liječenje

Površina oka je stalno izložena vanjskom okruženju, pa se mogu pojaviti defekti epitela uzrokovani ozljedama, infekcijama i bolestima. Suvremeni način života doveo je do masovnog povećanja učestalosti bolesti suhog oka koja ugrožava vid; oko 10-30% stanovništva koje živi u industrijaliziranim zemljama pati od sindroma suhog oka.

Iako bolest suhog oka može nastati u bilo kojoj dobi, rizik je veći kod starijih osoba, osobito kod žena uslijed hormonalnih promjena. Ovisno o uzroku i težini, uzrok se ne može uvijek u potpunosti ukloniti standardnim metodama liječenja. – dr.sc. Igor Knezović

Problem suhih očiju

Gotovo svaka peta osoba zna za ovaj problem: oči peku, grebu, pocrvene i imate osjećaj kao da su ispunjene pijeskom. Ovo je također poznato kao sindrom suhog oka. Mnogi utjecaji svakodnevnog (modernog) života opterećuju oko i uzrokuju i pokreću kasniju nelagodu i bol u očima koji često mogu biti trajni.

Crvenilo, umor, zamagljen vid i grebanje očiju prvi su znakovi nelagode u očima. Tijekom vremena mogu se pojaviti mnogi drugi simptomi i ozbiljne komplikacije, poput neugodnih promjena u udobnosti vida i infekcija.

Je li bolest suhog oka opasna za zdravlje?

Bolest suhog oka može biti izolirani klinički entitet, a može se i javiti u sklopu različitih autoimunih bolesti.

Na svu sreću, na pravodobno liječenje dolazi do postepenog popuštanja simptoma i zaliječenja. Danas rijetko dolazi do trajnih posljedica, što možemo zahvaliti bogatijim i naprednijim terapijskim opcijama, ovisno o vrsti i stupnju bolesti suhog oka.

Suho Oko Liječenje

Dry Eye Protokol

Naš poseban tretman za suhe oči ne utječe izravno na meibomske žlijezde. Njegovo djelovanje je neizravno. Područja “bljeskanja” (buborbitalna i zigomatska regija) su područja gdje prolazi parasimpatički živac.

Kako funkcionira?

Tretman suhog oka traje samo nekoliko minuta. Oči pacijenta prekrivene su zaštitnim okularima. Hidrogel se nanosi na donji kapak. Izvodi se niz svjetlosnih impulsa oko donjeg oka, nježnih i neinvazivnih. Serija se ponavlja na isti način za oba oka. Liječenjem se vraća normalna aktivnost meibomske žlijezde.

Rezultati

Kao rezultat toga, suhi lipidni sloj dobiva prirodno povećanje lipida, što smanjuje isparavanje suzne tekućine i sprječava isušivanje oka. Osim toga, poboljšava se kvaliteta žljezdanog sekreta i stabilizira lipidni sloj suznog filma.

Poliklinika Knezovć – Prva u Hrvatskoj

Suho Oko Liječenje

Možemo se pohvaliti činjenicom kako smo prvi počeli s liječenjem suhog oka naprednim protokolima. Prvi uređaj koji smo imali bio je E-eye, uređaj francuske tvrtke E Swin koja je poznata po proizvodnji  vrhunskih uređaja posvećenih analizi i liječenju sindroma suhog oka. Danas smo opremljeni novijim i modernijim uređajima za dijagnostiku i liječenje sindroma suhog oka.

Uz napredne i vrlo pametne uređaje, možemo se pohvaliti i činjenicom da imamo najbolje stručnjake educirane na temi suhog oka od kojih je i naš dr. Knezović baš i doktorirao.

NOVI I BOLJI UREĐAJ

Dry Eye protokol – tretman koji rješava problem suhog oka

Sindrom suhog oka može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Može zahvatiti jedno ili oba oka te bez pravovremene reakcije dovodi i do upale.

Suze koje vaše oči proizvode neophodne su za cjelokupno zdravlje očiju i jasan vid. Suho oko znači da vaše oči ne proizvode dovoljno suza ili da stvarate suze koje nemaju odgovarajući kemijski sastav.

Mogu ga uzrokovati treptaji ili problemi s kapcima, lijekovi poput antihistaminika, oralnih kontraceptiva i antidepresiva, suha klima, vjetar i prašina, opći zdravstveni problemi poput artritisa ili Sjögrenovog sindroma te kemijske ili termičke opekline očiju.

Simptomi mogu uključivati ​​nadražene, ogrebotine, suhe, neugodne ili crvene oči, osjećaj pečenja ili osjećaj nečega stranog u očima i zamagljen vid.

Što sve uključuje pregled za suho oko i što nakon pregleda?

Dr. sc. Igor Knezović: Pregled za suho oko je ključan i tek nakon detaljnog specijalističkog pregleda možemo bolest svrstati u određenu kategoriju i ordinirati adekvatnu terapiju.

Na pregledu se rade različiti testovi, kao npr. Schirmer test kojim određujemo količinu suza i TBUT test kojim se određuje kvaliteta suznog filma. Nadalje, korisno je učiniti i Lissamine green test kako bismo kvantificirali područja na površini oka koja su devitalizirana uslijed trajne suhoće. Meibomografijom slikamo žlijezde lojnice koje se nalaze u vjeđama i na taj način ih možemo vizualizirati i pratiti u postupku liječenja.

Cilj je da se što više pune kako bismo imali dovoljno „ulja“ za podmazivanje i stabilizaciju suznog filma.

Kako znam da je Dry Eye Protokol dobar za mene?

Provjera suznog filma od velike je važnosti. Ono što gledamo prilikom pregleda jest kvaliteta suznog filma. Imamo svu potrebnu opremu i naprednu tehnologiju kojom provjeravamo koliko je zaista stabilan vaš suzni film.

U prosjeku suzni film treba biti stabilan 10 sekundi. Kada je suzni film stabilan manje od 10 sekundi, oko se smatra suhim.

Kompletan pregled traje otprilike 30 minuta.

Je li Protokol bolan?

Kada se primjenjuje svjetlosna zraka na donji kapak, osjetit ćete blagu vrućinu. Osim toga, potpuno je ugodno i bezbolno.
Ne osjećate nikakvu nelagodu, a sam tretman je općenito vrlo siguran.

Koliko tretmana je potrebno?

Rezultati su vidljivi odmah nakon prvog tretmana, a sam proces liječenja suhog oka Dry Eye protokolom uključuje tri tretmana. 

  1. 1. tretman
  2. 2. tretman – 2 tjedna nakon prvog
  3. 3. tretman – mjesec dana nakon drugog