fbpx

Vide li muškarci i žene isto?

vide li muškarci i žene isto

Vide li muškarci i žene isto?

Vide li muškarci i žene isto?

Muškarci i žene doista stvari vide drugačije.

Prema novom istraživanju koje je provedeno, muškarci i žene zaista vide drugačije 🙂

Žene su bolje u razlikovanju boja, kažu istraživači, dok su muškarci izvrsni u praćenju objekata koji se brzo kreću i razaznavanju detalja iz daljine – evolucijske prilagodbe koje su vjerojatno povezane s našom prošlošću lovaca i sakupljača.

Studija koju je vodio profesor psihologije s koledža Brooklyn Israel Abramov podvrgla je nizu testova mlade odrasle osobe s normalnim vidom.

U eksperimentima s bojama muškarci i žene bili su skloni pripisivati ​​različite nijanse istim predmetima. Istraživači misle da znaju zašto.

Budući da su veće valne duljine povezane s “toplijim” bojama, narančasta se, primjerice, muškarcu može činiti crvenijom nego ženi.

Isto tako, ženama je trava gotovo uvijek zelenija nego muškarcima, kojima se zeleni predmeti čine malo žućima.

Studija je također otkrila da su muškarci manje vješti u razlikovanju nijansi u središtu spektra boja: plave, zelene i žute.

Muškarci su blistali u otkrivanju brzo promjenjivih detalja izdaleka, posebice boljim praćenjem tanjih, brže bljeskajućih traka unutar niza treptajućih svjetala.

Stručnjaci pripisuju ovu prednost razvoju neurona u vizualnom korteksu, koji je potaknut muškim hormonima. Budući da su muškarci posebno bogati testosteronom, rađaju se s 25% više neurona u ovoj regiji mozga od žena.

Evolucija na djelu?

Nalazi vizije podupiru takozvanu hipotezu lovaca-sakupljača, koja tvrdi da su spolovi razvili različite psihološke sposobnosti kako bi odgovarali njihovim pretpovijesnim ulogama.

Napominjući da su muškarci u studiji pokazali “značajno veću osjetljivost za fine detalje i podražaje koji se brzo kreću”, istraživači pišu da bi njihovi preci lovci “morali otkriti moguće grabežljivce ili plijen izdaleka te također lakše identificirati i kategorizirati te objekte.”

U međuvremenu, vizija ženskih “sakupljačica” možda je postala bolje prilagođena prepoznavanju bliskih, statičnih predmeta kao što je šumsko voće.

John Barbur, profesor optike i vizualnih znanosti na City University London, primijetio je da su žene često “lošije u smislu apsolutne kromatske [boje] osjetljivosti od muškaraca”.

Ali kada je riječ o primjećivanju suptilnih razlika među nijansama boje, žene imaju tendenciju da izbiju na prvo mjesto.

“Ako se ne bavite apsolutnom osjetljivošću za otkrivanje boja, već načinom na koji se boje procjenjuju — kao što je sposobnost da se opiše boja, ili što ta boja znači, i tako dalje,” rekao je, “ja bih rekao da su žene definitivno puno bolje od muškaraca.”

 

Posjetite naše novosti za više sličnih članaka.