Pars plana vitrektomija (PPV)

Vitrektomija se uspješno liječi u Poliklinici Knezović kao jednoj od 5 bolnica u RH koje se bave ovim problemom. Ako imate problem javite se.

Naručite se na pregled
pars plana vitrektomija

VITREKTOMIJA (PPV) – KIRURŠKO LIJEČENJE RETINALNIH BOLESTI

 

Vitrektomija – unazad 20-ak godina značajan razvoj tehnologije i operativne tehnike omogućio je operativno liječenje bolesti dubine oka za koje se nekada nije ništa moglo poduzeti.
Radi se o najtežim očnim bolestima kao što su krvarenja u dubini oka, odignuće mrežnice, teško oštećenje oka kod šećerne bolesti, teške upale itd.
Za mnoge od njih do prije nekoliko godina smatralo se da su inoperabilne, a danas ih je vitrektomijom moguće uspješno operirati.
Sa zadovoljstvom Vas informiramo da naša poliklinika unutar svojih usluga od sada vrši operacije na stražnjem očnom segmentu, odnosno vitrektomiju, što nas čini jednom od pet poliklinika koji se bave takvom vrstom operativnog liječenja u Republici Hrvatskoj.

Što je vitrektomija?

Vitrektomija je operativna metoda pristupa u dubinu oka tj. metoda liječenja bolesti na stražnjem segmentu oka.
To je sofisticirana mikrokirurška očna operacija odstranjivanja staklovine (vitreusa) iz unutrašnjosti očne jabučice.
Njome se uz pomoć posebnog aparata, vitrektoma, odstranjuju mutnine u staklastom tijelu, koje mogu biti posljedica nakupljanja zgrušane krvi, vezivnog tkiva ili upalnih promjena.
Oko ispunjava staklovina ili vitreus, želatinozna tvar, te se sve manipulacije mogu učiniti samo ukoliko se staklovina ukloni vitrektomom, posebnim rotirajućim ili rezajućim nožićem koji aspirira odrezane komadiće staklovine.
Zamućeno staklasto tijelo se obično zamijeni dodatkom providnog silikonskog ulja ili posebnom balansirajućom fiziološkom otopinom.
Razlikujemo prednju vitrektomiju kojom se uklanja manji dio staklovine iz prednjeg segmenta oka i tzv. pars plana vitrektomiju (PPV) kod koje se staklovina uklanja u potpunosti.
Kako se u oko najčešće ulazi na dijelu koji nazivamo pars plana, tako se i operacija često popularno naziva pars plana vitrektomija (PPV).

Kako se radi?

Operacije vitrektomije pripadaju najsloženijim operacijama u oftalmologiji i medicini uopće. Veličina dijelova oka koje se operira je od samo nekoliko desetinki milimetra pa do nekoliko milimetara, tako da se cijela operacija izvodi s posebnim mikroskopom i pomoću specijalnog kontaktnog povećala koje omogućuje jasan pogled u unutrašnjost oka i mrežnicu.
U oko se pristupa vrlo tankim instrumentima, ne debljima od igle, uz najsloženiju tehnologiju lasera, ultrazvuka i fine mehanike.
Takve se operacije u većini slučajeva izvode u operacijskoj sali pod lokalnom anestezijom, a u posebnim i složenim slučajevima i u općoj anesteziji.
Vitrektomija traje sat-dva, a u složenim slučajevima ponekad i dulje.
Izvodi se isključivo u vrhunskim očnim centrima jer zahtijeva uigrani tim te posebno educirane očne kirurge, kao i vrhunsku opremu i dodatni materijal.

Kada se radi?

Ovom mikrokirurškom operacijom moguće je liječiti mnogobrojne bolesti staklastog tijela (vitreusa), žilnice i mrežnice (retine).
Vitrektomiju izvodimo uvijek kada je potrebno kirurški pristupiti na očnu pozadinu.
Ova metoda je pridonijela značajnom poboljšanju liječenja dijabetičke retinopatije, najteže komplikacije šećerne bolesti u oku koja završava sljepoćom.
Operacija se obavlja I kod prisutstva krvi i drugih neprovidnih tvorevina u staklovini.
Njome se također mogu odstranjivati intraokularna strana tijela i zbrinjavati ozljede stražnjeg očnog segmenta.
Indikacije za vitrektomiju mogu biti i zamućenja ili upalni procesi u staklovini,odljepljenje mrežnice, ruptura žute pjege (rupe u centru najjasnijeg vida).

Oporavak

S obzirom da se vitrektomija izvodi ambulanto i u lokalnoj anesteziji te ne zahtijeva bolničko liječenje,oporavak je brz.
Kritično razdoblje nakon vitrektomije je dva do tri tjedna, izrazito je važno da se pacijent u tom razdoblju pridržava uputa liječnika i medicinskog osoblja.
Rezultati
Rezultati vitreoretinalne kirurgije posljednjih su godina značajno unaprijeđeni, zahvaljujući razumijevanju patofiziologije proliferativne retinopatije, većem kirurškom iskustvu te kontinuiranom tehničkom napretku. Uspješnost kod ovakvih vrsta zahvata seže i do 80 posto.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?