Operacija suznih puteva

Postupak nije bolan i traje svega pet minuta. Saznajte više, naručite se na pregled.

Naručite se na pregled
oporavak nakon laserskog skidanja dioptrije

Operacija suznih puteva

Pod operacijama suznih puteva podrazumijevamo:

1. sondiranje suznih puteva.

U pacijenta koji imaju zastoj u prolazu suza iz oka, često dolazi do sekundarnih infekcija i gnojnog sadržaja u unutrašnjem očnom kutu. Nakon lokalne anestezije vrši se sondiranje suznih puteva da bi se osigurala protočnost i time smanjila učestalost infekcije. Zahvat se ponekad mora višekratno ponavljati.

2. implantacije punktalnih okludera

Punktalni okluderi su posebno dizajnirani čepići koji se implantiraju u odvodne suzonosne kanaliće, s ciljem smanjenja otjecanja prirodnih suza. Mogu se staviti na donje kapke, a u težim slučajevima i na gornje. Koriste se kod teških oblika suhog oka.

Da li je postupak implantacije bolan? Koliko traje?

Postupak implantacije traje 5 minuta, u operacijskoj sali. Pacijent leži, te se implantacija učini pod operacijskim mikroskopom. Anestezija najčešće nije potrebna, ili se daje u obliku kapljica za oči, kako bi postupak bio još ugodniji.

 

Kada možemo očekivati poboljšanje?

Pozitivan učinak ovog zahvata se očekuje tijekom prvog tjedna nakon operacije i traje dok se implantati ne izvade.

 

Da li postoji više vrsta punktalnih okludera?

Svi implantati nisu jednaki. Razlikuju se po vrsti materijala iz koga su izrađeni, veličini i dužini trajanja. Kako je riječ o minimalno invazivnom zahvatu, potrebno je detaljno se posavjetovati s liječnikom specijalistom.

Po mjestu postavljanja, implantate možemo podijeliti na punktalne i intrakanalikurarne. Punktalni se pozicioniraju površno. Prednost im je u tome što se lako uklanjaju ali je potrebna i veća pažnja prilikom umivanja i manipulacije po kapcima, kako se implantat ne bi nehotično uklonio. Ako i do toga dođe, nije opasno, postupak se lako ponovi. Intrakanalikularni se pozicioniraju dublje u suzne kanale.

Po vrsti materijala punktalni implantati dijele se na privremene – kolagenske koje se resorbiraju nakon određenog vremena i treba ih ponoviti, one trajne silikonske i napredne ( SmartPlug, Oasis FormFit, Eagle “Flow Controller” ). One mijenjaju oblik i volumen, ovisno o vanjskim uvjetima; temperaturi, vlazi i sl.

Veličina implantata varira od 0,2 – 1,0 mm, te je potrebna precizna izmjera kako bi se individualizirala odgovarajuća veličina.

Koriste li se ovi implantati i kod drugih oblika suhog oka?

Punktalni okluderi primjenjuju se kod suhog oka različite etiologije, kao npr. kod: autoimmunih bolesti, involutivnih promjena, nakon laserskog skidanja dioptrije, zračenja, operacije suzne žlijezde i sl.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?