fbpx

Operacija suznih puteva

Postupak nije bolan i traje svega pet minuta. Saznajte više, naručite se na pregled.

Naručite se na pregled
oporavak nakon laserskog skidanja dioptrije

Operacija suznih puteva

Kako bi zadržalo funkciju, oko se vlaži suzama. Treptanjem se postiže stalno podmazivanje te je prednja površina oka uvijek vlažna. Normalno je da višak suza kanalićima odlazi u nos. Nekada se zna dogoditi da ima toliko suza da sistem tako veliku količinu suza ne može odvesti i nastaje prekomjerno suzenje.

DOB

Zatvoreni, odnosno začepljeni suzni putevi najčešći su kod beba ili kasnije, kod odraslih osoba nakon 50 godina starosti.

VRSTE operacija suznih puteva

Pod operacijama suznih puteva podrazumijevamo:

Ispiranje ili sondiranje suznih puteva

U pacijenta koji imaju zastoj u prolazu suza često dolazi do sekundarnih infekcija i gnojnog sadržaja u unutrašnjem očnom kutu. Nakon lokalne anestezije vrši se sondiranje suznih puteva da bi se osigurala protočnost i time smanjila učestalost infekcije. Zahvat se ponekad mora višekratno ponavljati.

Implantacije punktalnih okludera

Punktalni okluderi su posebno dizajnirani čepići koji se implantiraju u odvodne suzne kanaliće, s ciljem smanjenja otjecanja prirodnih suza. Mogu se staviti na donje kapke, a u težim slučajevima i na gornje. Koriste se kod teških oblika suhog oka.

 

 

Ispiranje ili sondiranje suznih puteva

Kada se vrši

Sondiranje suznih puteva vrši se kada se suza ne može normalno odvoditi, ostavljajući vodenaste i nadražene oči. Često uzrok bude infekcija, upala, tumor ili ozljeda.

Tijek postupka

Postupak se izvodi tako što se prošire suzonosni kanalići ili se probija opna koja se nalazi na sredini odvodnog dijela suznog sustava i onemogućuje normalno otjecanje suze iz oka u nos.

Anestezija

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji kapima.

Prije sondiranja

Prije sondiranja potrebno je napraviti specijalistički pregled, potpisati informirani pristanak te ukapati anestetik u oči.

Tijekom sondiranja

Tijekom sondiranja pacijent udobno sjedi u operacijskoj stolici. Postupak traje svega 5-10 minuta po oku.

Nakon sondiranja

Oporavak nakon sondiranja suznih puteva je brz. Pacijent nakon pola sata ide kući. Kontrola je sljedeći dan. Pacijent nakon zahvata dobije odgovarajuću terapiju i upute. Nakon zahvata preporučuje se da se taj dio ne trlja i ne pritišće (ne pljuskati vodom, ne brisati ručnikom, ne raditi težak fizički posao).

 

Implantacija punktalnih okLudera

Kada se primjenjuju – ujedno i faktor rizika

Punktalni okluderi primjenjuju se kod hiposekrecijskog oblika suhog oka različite etiologije, kao npr.:

 • Kod autoimunih bolesti
 • involutivnih promjena
 • nakon laserskog skidanja dioptrije
 • nakon zračenja
 • nakon operacije suzne žlijezde.

 

Prije implantacije

Prije zahvata nije potrebna specijalna priprema. Zahvat nije bolan no pacijentu se u oči kapa anestezija da mu bude što ugodnije.

Tijek implantacije

Za vrijeme zahvata, pacijent je u ležećem položaju. Punktalni se okluderi stavljaju precizno pod operacijskim mikroskopom. Zahvat traje svega par minuta po oku.

Nakon implantacije

Nakon implantacije pacijent ide kući. Preporučuje se da ubuduće ne trlja jako oči na mjestu gdje je okluder postavljen.

 

 

Boli li postupak?

Postupak implantacije traje 5 minuta, u operacijskoj sali. Pacijent leži, te se implantacija učini pod operacijskim mikroskopom. Anestezija najčešće nije potrebna, ili se daje u obliku kapljica za oči, kako bi postupak bio još ugodniji.

 

Vrste punktalnih okludera

Punktalni okluderi razlikuju se po vrsti materijala iz koga su izrađeni, veličini i dužini trajanja.

Riječ je o minimalno invazivnom zahvatu. Prije zahvata potrebno je detaljno se posavjetovati s liječnikom specijalistom.

Po mjestu postavljanja, implantate možemo podijeliti na:

 • punktalne
 • intrakanalikurarne.

 

Punktalni se pozicioniraju površno. Prednost im je u tome što se lako uklanjaju ali je potrebna i veća pažnja prilikom umivanja i manipulacije po kapcima, kako se implantat ne bi nehotično uklonio. Ako i do toga dođe, nije opasno, postupak se lako ponovi. Intrakanalikularni se pozicioniraju dublje u suzne kanale.

Po vrsti materijala punktalni implantati dijele se na privremene – kolagenske koje se resorbiraju nakon određenog vremena i treba ih ponoviti, one trajne silikonske i napredne (SmartPlug, Oasis FormFit, Eagle “Flow Controller”). Oni mijenjaju oblik i volumen, ovisno o vanjskim uvjetima (temperaturi, vlazi). Veličina implantata varira od 0,2 – 1,0 mm, te je potrebna precizna izmjera kako bi se individualizirala odgovarajuća veličina.

 

Implantacija punktalnih okludera cijena?

Cijena implantacije punktalnog okludera iznosi 750 kn po oku. Pogledajte naš cjenik za sve tekuće akcije.

Naručite se na konzultacije

 

 • DD slash MM slash YYYY
 • DD slash MM slash YYYY
 • Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajem privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?