fbpx

Ptoza

Operacija se vrši u lokalnoj anesteziji, šavovi se vade nakon 7-10 dana. Ponekad spuštenost gornjih vjeđa je posljedica spuštenosti obrva. Saznajte više.

Naručite se na pregled
ptoza

Ptoza

Spuštene vjedje i kako ih se zauvijek riješiti?

Nerijetko smo u prilici vidjeti osobu sa sanjivim pogledom usljed spuštenih vjeđa koji povremeno potpuno pokrivaju zjenicu, ometajući vid, radne aktivnosti ili normalno funkcioniranje. Takve osobe obično imaju izražene bore na čelu koje se javljaju uslijed stalnog naprezanja prilikom podizanja čela u sklopu kompenzatornog mehanizma da se podignu spuštene vjedje. Nažalost, podizanje čela može samo donekle riješiti problem, a u isto vrijeme se stvaraju novi koji se manifestiraju u vidu dubokih statičnih bora, glavoboljom i stalnim zamaranjem vida.

Sa funkcionalne strane, spuštena vjeđa može prekriti jedan dio vidnog polja te osoba može imati ispad gornjeg dijela vidnog polja pri čemu konstantno podiže glavu i krvi vrat, što dovodi do dodatnih muskuloskeletnih problema, bolova u vratu ili vratnoj kičmi.

Sa estetske strane, pacijent sa spuštenim vjedjama odaje sliku umorne i pospane osobe, oči koje inače prvo primjetimo na osobi, u ovom slučaju se ne ističu. Na slici ispod možemo vidjeti da vjeđa ima produžen Tarsal platform show (TPS) do 10 ili 12 mm, i skraćen Margin Reflex Distance 1 (MRD1) od 1 ili 2 mm .

 

 

Ptoza

 

Na ovakve vjeđe se šminkanje otežano primjenjuje i dame često gube želju da apliciraju šminku na ovo estatski izmjenjeno područje. Također, osobe sa spuštenim vjedjama imaju poteskoće sa korištenjem progresivnih ili bifokalnih dioptrijskih naočala, jer ne mogu jasno vidjeti kroz gornji dio stakla.

Medicinski definirano, ptoza predstavlja spuštenost gornje vjedje pri čemu je zjenica djelomično ili potpuno prekrivena. Javlja se kod odraslih i djece uslijed nekoliko različitih uzročnika. Kod pedijatrijske populacije ptoza, uz to što je estetski problem, može prouzročiti zaostatak razvoja vida zaklanjanjem vidne osi. To povećava rizik za nastanak slabovidnosti koji se kanije ne može liječiti, dok kod odraslih onemogućuje svakodnevne aktivnosti, umara pacijenta i narusava kozmetski izgled cijelog lica.

 

Prema uzroku ptoza može biti:

Aponeurotska ptoza: Ovo je najčešći oblik ptoze i nastaje kao posljedica procesa starenja i slabljenja mišića koji podiže vjedju. Ovo je najlakši oblik za korekciju, radi se u lokalnoj anesteziji, operacija traje oko 50 minuta po oko i može se kombinirati sa operacijama blefaroplastike ili dizanjem obrva. Rezultati su vidljivi odmah nakon završetka operacije i pacijent može sutradan nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Miogena ptoza: Nastaje zbog poremećaja mišića podizača gornje vjedje ili zbog poremećaja na neuromišićnom spoju. Najčešće je prvi znak bolesti Mijastenija gravis ili rijeđe mišićnih distrofija. Vjedje su spuštene obostrano ili jedna više i visina se mijenja tokom dana. Ovaj oblik je obicno tretira kauzalno sistemskom terapijom koja korigira spuštenost vjedja, a zaostaka ptoze se može do-korigirati operativno ako sistemska terapija nije optimalno učinkovita.

 

Neurogena ptoza: Najčešće je jednostrana, nastaje zbog poremećene funkcije kranijalnog nerva koji je odgovoran za pokrete vjedje ili simpatikusa. Može biti udružena i sa poremećajem pokretanja oka u sklopu pareze trećeg kranijalog nerva. Liječi se uzročno, ili kirurški.

 

Mehanička ptoza: Nastaje zbog tumora ili neke druge promjene na vjedji koja ju mehanički spušta. Ovaj oblik ptoze se takodjer liječi kirurski odstranjenjem promjena koja je dovela do ptoze

 

Traumatska ptoza: Nastaje kao posljedica povrede gornje vjdje i mišića koji ga podižu. Obično se čeka 6 mjeseci za oporavak struktura i tkiva, a onda se radi kirurški zahvat.

 

Operacije ptoze se kod odraslih obično rade u lokalnoj anesteziji i zahvat po oku traje oko 50 minuta. U kožu kapka injicira se obično lokalni anestetik u kombinaciji sa norepinefrinom da minimizira krvarenje i kasniji postoperativni hematom. U zavisnosti od spuštenosti vjeđe i funkcije mišića, možemo raditi samo jačanje mišića koji podiže vjedju (Levator palpebre superior advancement) ili dodatne zahvate poput suspenzije čeonog mišića (Frontalis sling).

Potrebno je da pacijent 3 ili 5 dana ranije korigira ili isključi antikoagulantnu sistemsku terapiju ako za to nema većih rizika.

Sama operacija je bezbolna. Rez na koži se sakriva u prirodnoj liniji kože čime se može korigirati visina dijela vjedje koji želimo da se vidi kada su nam oči otvorene (Tarsal Platform Show). Rezom kroz kožu odstranjujemo eventualni višak kože koji može iznositi i do 25 milimetara, vodeći računa koliko ćemo kože ostaviti. Tokom samog zahvata možemo ukloniti i višak masnog tkiva, tzv masne jastučice ili pričvrstiti tj. podići spuštenu suznu žljezdu, koja može davati utisak otečenih kapaka.

U svakom slučaju zahvat se kreira individualno za svakog pacijenta prema njegovim potrebama i zahtijevima.

Konci se mogu ukloniti sedmi dan nakon operacije. Važno je reći da se pacijent može nakon dva dana vratititi normalnim dnevnim aktivnostima, koji ne uključuju fitness i izražen fizički napor. I što je jako vazno za ženski dio čitateljica, šminkanje kapaka i kože oko kapaka može se nastaviti tri tjedna nakon operacije. Trajanje rezultata operacije je neograničeno, a pacijentima podmladjuje izgled za 10 ili 15 godina.

 

Kako se najbolje pripremiti za operaciju dizanja kapaka?

1. Savjetuje se prestanak ili smanjenje pušenja prije zahvata radi produženog zarastanja reza i maksimiziranja rezultata.

2. Izbagavanje odredjenih lijekova poput Aspirina, Brufena ili vitamina E nekoliko dana prije zahvata

3. Obezbjediti pratnju prilikom dolaska na operaciju

4. Izabrati educiranog i stručnog ljekara koji ima dovoljno iskustva da samostalno obavlja ove delikalne operacije

 

Koji su rizici tokom i nakon operacije?

1. Otok i hematom regije oko oka

2. Produženo zarastanje kože

3. Infekcija

4. Ožiljavanje

5. Pre ili pod-korekcija visine kapka

6. Asimetrija od 0.5 do 1 mm izmedju visine kapaka dva oka

Bilo kakve asimetrije dva kapka moguće je do-korigovati tokom operacije, ili nakon operacije dodatnim minimalno invazivnim tretmanima, zbog čega je naophodna kvalitetna komunikacija sa operaterom i stvaranje odnosa povjerenja.

Ptoza je spuštenost gornje vjeđe pri čemu je zjenični otvor djelomično ili potpuno prekriven. Ptoza, uz to što je estetski problem, kod djece može prouzročiti zaostatak vida u razvoju te zaklanjanje vidne osi što povećava rizik za nastanak slabovidnosti, dok u odraslih onemogućuje svakodnevne aktivnosti.

 

Faktori rizika

Rizični faktori za razvoj ptoze su naslijeđe, starenje, dijabetes mellitus, Mijastenija gravis i tumori mozga koji mogu utjecati na živčanu opskrbu i sam mišićni odgovor.

 

Spol

Mada se ne zna točna incidencija ptoze u svijetu, ona se u jednakom omjeru pojavljuje u ljudi različitih rasa kao i podjednako kod oba spola.

 

 

Liječenje

Prije operacije

Preoperativno je potrebno učiniti detaljan pregled kako bi se isključile određene bolesti kod kojih nije indicirana operacija.

Prije operacije potrebno je učiniti/ pripremiti:

  • kompletnu krvnu sliku
  • mali koagulogram
  • popis alergija (posebnu pažnju obratiti na alergije na lijekove)
  • popis lijekova koje pacijent konzumira (posebnu je pažnju važno obratiti na lijekove koji razrjeđuju krv, kao što su: Aspirin, Andol, Martefarin, Varfarin, Heparin i sl.).

 

Tijekom operacije

Operacija se kod odraslih osoba izvodi pod lokalnom anestezijom. Traje od 45 do 90 minuta, ovisno o tome uključuje li operacija oba kapka. Kirurg čini rez na prednjoj očnoj nabornoj površini kapka. Stavljaju se šavovi u mišić kako bi se ojačala njegova povezanost s kapkom i prilagodila visina vjeđe.

 

Nakon operacije

Nakon operacije ptoze potrebno je ograničiti određene aktivnosti tijekom dva tjedna. Također se preporučuje izbjegavati trljanje očiju ili izvođenje bilo čega što bi moglo izazvati iritiranje očiju. Kapak nakon operacije može biti malo otečen i možda se oko  neće moći u potpunosti zatvoriti u prvih par dana.

 

Operacija ptoze – zašto odabrati Polikliniku Knezović?- Dr. Igor Knezović – Kirurg

Doktor  Igor Knezović izveo je operaciju ptoze na nekoliko stotina pacijenata. Edukaciju je završio u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, KBC-u Rebro te u Indiji gdje je usavršio tehniku korekcije vjeđa.

dermalni fileri

 

Operacija ptoze cijena?

Prije operativnog zahvata savjetujemo da dođete na konzultacije kako biste se s kirurgom dogovorili detalje vezane za zahvat. Cijene konzultacija te svih estetskih zahvata kao i tekuće akcije Poliklinike Knezović pogledajte na CJENIK

 

Naručite se na konzultacije

 

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY
  • Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajem privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

 

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?