Ptoza

Operacija se vrši u lokalnoj anesteziji, šavovi se vade nakon 7-10 dana. Ponekad spuštenost gornjih vjeđa je posljedica spuštenosti obrva. Saznajte više.

Naručite se na pregled
ptoza

Ptoza

Ptoza je spuštenost gornje vjeđe pri čemu je zjenični otvor djelomično ili potpuno prekriven. Ptoza, uz to što je estetski problem, kod djece može prouzročiti zaostatak vida u razvoju te zaklanjanje vidne osi što povećava rizik za nastanak slabovidnosti, dok u odraslih onemogućuje svakodnevne aktivnosti.

 

Faktori rizika

Rizični faktori za razvoj ptoze su naslijeđe, starenje, dijabetes mellitus, Mijastenija gravis i tumori mozga koji mogu utjecati na živčanu opskrbu i sam mišićni odgovor.

 

Spol

Mada se ne zna točna incidencija ptoze u svijetu, ona se u jednakom omjeru pojavljuje u ljudi različitih rasa kao i podjednako kod oba spola.

 

VRSTE PTOZA

Prema nastanku ptoza može biti:

 • prirođena
 • stečena

 

Prema uzroku može biti:

 • Aponeurotska ptoza

Ona najčešće involutivna kao posljedica procesa starenja. Gornja vjeđa je spuštena obostrano i asimetrično uz pogoršanje ptoze tijekom dana, a funkcija mišića podizača gornje vjeđe je najčešće uredna.

 • Miogena ptoza
  Nastaje zbog poremećaja samog mišića podizača gornje vjeđe ili zbog poremećaja na neuromišićnom spoju. Najčešće je prvi znak bolesti Mijastenija gravis. Vjeđe su spuštene obostrano i asimetrično, tijekom dana se pogoršava, a nakon odmora oporavlja.
 • Neurogena ptoza
  Najčešće je jednostrana, nastaje zbog poremećene funkcije moždanog živca koji je odgovoran za pokrete vjeđa ili simpatikusa.
 • Mehanička ptoza
  Nastaje zbog poremećene pokretljivosti gornje vjeđe uz urednu funkciju živca i mišića.
 • Traumatska ptoza je posljedica povrede gornje vjeđe.

 

Liječenje

Liječenje ptoze je kirurško te obuhvaća nekoliko operativnih tehnika na mišićima podizačima vjeđe. U djece je preporučljivo ukloniti ptozu čim prije da bi se spriječio razvoj slabovidnosti.

 

Prije operacije

Preoperativno je potrebno učiniti detaljan pregled kako bi se isključile određene bolesti kod kojih nije indicirana operacija.

Prije operacije potrebno je učiniti/ pripremiti:

 • kompletnu krvnu sliku
 • mali koagulogram
 • popis alergija (posebnu pažnju obratiti na alergije na lijekove)
 • popis lijekova koje pacijent konzumira (posebnu je pažnju važno obratiti na lijekove koji razrjeđuju krv, kao što su: Aspirin, Andol, Martefarin, Varfarin, Heparin i sl.).

 

Tijekom operacije

Operacija se kod odraslih osoba izvodi pod lokalnom anestezijom. Traje od 45 do 90 minuta, ovisno o tome uključuje li operacija oba kapka. Kirurg čini rez na prednjoj očnoj nabornoj površini kapka. Stavljaju se šavovi u mišić kako bi se ojačala njegova povezanost s kapkom i prilagodila visina vjeđe.

 

Nakon operacije

Nakon operacije ptoze potrebno je ograničiti određene aktivnosti tijekom dva tjedna. Također se preporučuje izbjegavati trljanje očiju ili izvođenje bilo čega što bi moglo izazvati iritiranje očiju. Kapak nakon operacije može biti malo otečen i možda se oko  neće moći u potpunosti zatvoriti u prvih par dana.

 

Operacija ptoze – zašto odabrati Polikliniku Knezović?- Dr. Igor Knezović – Kirurg

Doktor  Igor Knezović izveo je operaciju ptoze na nekoliko stotina pacijenata. Edukaciju je završio u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, KBC-u Rebro te u Indiji gdje je usavršio tehniku korekcije vjeđa.

dermalni fileri

 

Operacija ptoze cijena?

Prije operativnog zahvata savjetujemo da dođete na konzultacije kako biste se s kirurgom dogovorili detalje vezane za zahvat. Cijene konzultacija te svih estetskih zahvata kao i tekuće akcije Poliklinike Knezović pogledajte na CJENIK

 

Naručite se na konzultacije

 

 • DD slash MM slash YYYY
 • DD slash MM slash YYYY
 • Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajem privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

 

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?