fbpx

Pterigij (vanjska mrena) klasična operacija

Specijalizirana smo poliklinika za bolesti prednjeg očnog segmenta te vrlo uspješno tretiramo sve vrste očnih bolesti. Naručite se već danas i riješite vaš problem.

Naručite se na pregled

Pterigij (vanjska mrena)

Pterigij – vanjska mrena -nemojte čekati

Jedna od učestalih bolesti koja može ugroziti vid je pterigij ili vanjska mrena. Radi se o vaskulariziranoj duplikaturi spojnice najčešće u unutrašnjem (medijalnom) dijelu oka koja prelazi na rožnicu i svojim rastom može zakloniti vidnu os.

Javlja se najčešće u srednjoj i starijoj životnoj dobi, a glavni rizični faktor je izloženost UV zračenju pa je tako pterigij učestaliji u osoba koje radno vrijeme provode na suncu (npr. građevinari, poljoprivrednici).

vanjska mrena pterigij

Osnovni poremećaj je mutacija u vezivnom tkivu spojnice (matrix metaloproteinaza) uz insuficijenciju tj. nedostatnost limbalnih stanica rožnice što vodi u nekontrolirano bujanje tkiva. Ima sklonost vraćanju tj. ponovnom rastu ako nije stručno operiran.

 

Simptomi:

  • Vaskularizirana tvorba u nazalnom očnom kutu koja izgleda poput krila s bazom prema nosu i vrhom na rožnici koja   često izaziva iritaciju i kozmetički problem
  • Pterigij svojim rastom može povlačiti rožnicu i izazvati iregularni astigmatizam tj. dioptriju koju pacijent prije nije imao
  • Grebanje, suzenje, osjećaj stranog tijela u oku
  • Ako u potpunosti preraste centar rožnice može uzrokovati nepovratno oštećenje vida

 

Liječenje pterigija je operativno.

OPERACIJA PTERIGIJA UZ PRIMJENU ROTACIJSKOG REŽNJA SPOJNICE

Ova metoda je „zlatni standard“ u operaciji primarnog pterigija iako se u mnogim centrima još ne primjenjuje.

Uz operativno liječenje se mogu primijeniti posebni lijekovi (antimetaboliti – Mitomicin C, 5 fluorouracil) koji stopu recidiva smanjuju na minimum.

prije-poslje-pterigij

 

Uspješan postoperativni nalaz nakon primjene rotacijskog režnja spojnice

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?