fbpx

Pregled za operaciju mrene

Iako operaciju izvodimo već godinama uz najmodernije tehnologije. Dijagnostika prije iste je jedan od najbitnijih faktora. Savjetujte se s našim stručnjacima

Naručite se na pregled
pregled za mrenu

Pregled za mrenu

Koji su prvi simptomi katarakte / mrene

Katarakta, u narodu poznat naziv siva mrena, odnosi se na senilnu (staračku) kataraktu.
Starost je jedan od glavnih čimbenika kada govorimo o pojavi mrene/ katarakte. Kako starimo, tako u sastavu leće dolazi do raznih promjena koje dovode do zamućenog vida, tj. do njegovog gubitka.

Simptomi započinju s:

 • postepenim, bezbolnim padom vidne oštrine
 • gubitak kontrastne oštrine
 • pojava dvoslika na jedno ili na oba oka
 • noću značajno slabiji vid
 • poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (čitanje, vožnja, prepoznavanje lica, sport, zablještenje oko jakog svjetla ili pojava krugova oko izvora svjetla).

 

Na kataraktu treba posumnjati kod svakog pacijenta koji ima navedene simptome.

Dobna skupina

Sivu mrenu ili kataraktu ima 50% osoba u dobi između 65. i 74. godine, te 70% osoba starijih od 75 godina. Siva mrena najčešće se javlja nakon 60- e godine života. Taj proces uglavnom nastaje postupno tijekom nekoliko godina. Dobna granica dobivanja sive mrene sve se više pomiče prema ranijoj dobi zbog modernog načina života.

Ako se mrena pojavi pri rođenju djeteta, onda je to kongenitalna mrena.

Jesam li kandidat za pregled mrene?

Ispunite kratki upitnik te saznajte s preko 90% točnošću jeli vam potreban pregled za mrenu.

 

Ispuni upitnik

Kada trebate otići na pregled za mrenu

Na pregled za sivu mrenu/ kataraktu potrebno je doći kada imate osjećaj sivila ili mutnine, kada niste sigurni da li je vani kišan dan ili sunce, kada ne razlikujete boje na TV ekranu, kada ne prepoznajete crte lica Vaših najbližih- te na kraju, ako imate više od 65 godina.

 

Što treba prije pregleda obaviti

Prije pregleda za mrenu nema specijalne pripreme. Potrebno je naručiti se za pregled koji se može isti dan učiniti u Poliklinici Knezović.

 

Na pregled se preporučuje donijeti:

 • stare nalaze (dioptrije naočala/ kontaktnih leća koje pacijent koristi, eventualne nalaze nekih ozbiljnijih povreda/ ozljeda/ upala oka)
 • popis alergija (posebnu pažnju obratiti na alergije na lijekove)
 • popis lijekova koje pacijent konzumira (posebnu je pažnju važno obratiti na lijekove koji razrjeđuju krv, kao što su: Aspirin, Andol, Martefarin, Varfarin, Heparin i sl.).

 

Ukoliko već imate obavljen preoperativni pregled za mrenu/ kataraktu kod svog liječnika, dovoljno je samo da s nalazima dođete kod nas na konzultacijski pregled.

Koje pretrage se obavljaju na specijalističkom pregledu za mrenu?

Specijalistički pregled za mrenu/ kataraktu sastoji se od niza pretraga, mjerenja oka te provjere vida. Pregled je potrebno učiniti precizno, detaljno te od strane liječnika specijaliste oftalmologa.

Pregled uključuje:

 • određivanje dioptrije,
 • mjerenje očnog tlaka,
 • pregled na biomikroskopu,
 • pregled suznog filma,
 • širenje zjenica
 • pregled očne pozadine.

 

U sklopu pregleda potrebno je učiniti i biometriju– izračun jakosti intraokularne leće koja se stavlja u oko tijekom operacije.

Biometrija može biti ultrazvučna i optička (laserska), s tim da je optička puno preciznija, što je jako bitno ukoliko se pacijent odlučuje na multifokalnu intraokularnu leću (jasan vid na svim udaljenostima).

Modernije klinike imaju i endotelni mikroskop kojime se određuje broj i oblik endotelnih stanica na rožnici, što je važno jer se tako procjenjuje rizik operacije. Potrebno je učiniti i ultrazvuk oka kako bismo eliminirali određene bolesti očne pozadine
(ablacija retine).

 

Koliko traje pregled za mrenu?

Pregled traje od 30 minuta do sat i pol (ponekad i duže), ovisno o vremenu koje je potrebno da Vam se prošire zjenice. Širenje zjenica važan je korak u otkrivanju sive mrene/ katarakte. Ukoliko se kod proširenih zjenica na stražnjem dijelu oka uoče promjene, potrebno je pregled proširiti s ostalim pretragama kako bi Vam liječnik što preciznije mogao reci što možete očekivati od vida nakon operacije sive mrene/katarakte.

Važno je napomenuti da je vid nakon širenja zjenica zamućen 2-3 sata.

 

Što nakon pregleda za kataraktu, kakvi budu rezultati i sto preporučujete?

Nakon pregleda, ako ste kandidat za operaciju sive mrene/ katarakte, već unutar 7- 10 dana možete dobiti termin za operaciju.

Ono što je potrebno učiniti prije operacije jest:

 • nalaz kompletne krvne slike
 • mali koagulogram
 • donijeti dozvolu obiteljskog liječnika za operaciju u lokalnoj anesteziji.

 

Ukoliko konzumirate lijekove koji razrjeđuju krv, kao što su: Aspirin, Andol, Martefarin, Varfarin, Heparin i sl.), preporučujemo da se savjetujete s liječnikom internistom o prestanku uzimanja lijeka 4-5 dana prije operacije, odnosno da taj lijek zamijenite s drugim relevantnim lijekom.

Može li se napraviti pregled i operacija katarakte u istom danu ?

Pregled i operacija mrene ne može se učiniti u istom danu. Na pregledu, u dogovoru između Vas i liječnika, odlučuje se koja intraokularna leća će se ugraditi na mjesto Vaše prirodne leće. Na temelju tog dogovora, proizvođaču se šalju izmjeri Vašeg oka te se leća proizvodi isključivo za Vas. Proizvodnja traje nekoliko dana, zatim leća dolazi u polikliniku. Također, potrebno je učiniti preoperativne pretrage bez kojih se ne može pristupiti zahvatu.

Kada operirati kataraktu?

Sivu mrenu / kataraktu potrebno je operirati u ranom stadiju, tj.kada pacijentu siva mrena predstavlja problem u svakodnevnom funkcioniranju (čitanje, kuhanje, vožnja, hod…). To je stanje kada vid padne ispod 70%. Više nije potrebno čekati da mrena “sazre” kao što je to nekada bio slučaj. Za pacijenta, sigurnije je da se mrena ukloni u što ranijem stadiju jer je zahvat jednostavniji i manje rizičniji. Kada je mrena tvrda, stara i gusta, potrebno je puno više ultrazvučne energije je te sami zahvat teži, dulji i rizičniji za pacijenta.

 

Zašto se operirati privatno?

Najbitniji faktor je vrijeme te kvaliteta usluge i leća koje se ugrađuju u oko. Naime u bolnicama pacijent nema pristup modernim i tehnološki naprednim lećama, a vrijeme čekanja na operaciju je ponekad duže od godine dana, što povećava težinu operacije mrene koju je bitno operirati u što ranijoj fazi. Poliklinika Knezović je opremljena najmodernijom tehnologijom za izvođenje operacija mrene. Ultrazvučni uređaj Infiniti se odlikuje iznimno preciznim načinom rada i funkcionira u više modova kako bismo se individualno prilagodili svakom pacijentu. Rasap energije je minimalan, što dovodi do brzog oporavka nakon zahvata bez negativnih utjecaja na okolna tkiva oka.

Osim tehnologije, prednost naše poliklinike je veliko iskustvo u izračunu različitih intraokularnih leća (posebno multifokalnih) kao i u samom izvođenju zahvata iz razloga što je dr. Knezović izveo više tisuća uspješnih operacija mrene, te postojanje razlike u kvaliteti leća koje je neophodno ugraditi u oko prilikom operacije.

Naša poliklinika ugrađuje isključivo Symfony leće najviše svjetske kvalitete.  Osoblje poliklinike za naše pacijente dostupno je i van radnog vremena, te su sve postoperativne kontrole besplatne i na njih se ne čeka. 

 

 

Više o operaciji sive mrene / katarakte u Poliklinici Knezović.

 

Naručite se na pregled

 

 • DD slash MM slash YYYY
 • DD slash MM slash YYYY
 • Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajem privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?