fbpx

Oftalmološki pregled za djecu

Vrlo je važno rano uočiti probleme vida jer se bolji rezultati liječenja kod djece postižu što se problemi ranije otkriju.

Naručite svoje dijete na pregled

oftalmološki pregled za djecu

Kada obaviti prvi oftalmološki pregled za dijete

Nikada nije prerano za pregled vida djeteta. Postoje specijalizirani instrumenti kojima se vid pregledava i kod malih beba. Sistematski pregled za djecu između 4. i 6. godine života, prije odlaska u vrtić ili školu potrebno je obaviti i specijalistički oftalmološki pregled vida, a posebno ako obiteljski imate problema s vidom ili ste primijetili neke od simptoma slabije vidne oštrine. Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije pregled je potrebno napraviti do četvrte godine života kao prevenciju slabovidnosti, te rani utjecaj na poremećaje vidne oštrine.

Najčešći problemi vida kod djece su kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, ali isto tako se pojavljuju i strabizam i ostale pojave koje mogu uzrokovati slabovidnost.

Ne otkriveni problemi vida u ranoj mladosti mogu utjecati na teškoće u učenju, lošem ponašanju i lošim ocjenama u školi. Vrlo je važno rano uočiti probleme vida jer se bolji rezultati liječenja kod djece postižu što se problemi ranije otkriju.

 

Koliko često voditi dijete na pregled očiju?

Dijete je potrebno na pregled voditi jednom godišnje, ili po potrebi ukoliko pokazuje simptome da se dioptrija promijenila.

 

Kako primijetiti treba li vašem djetetu oftalmološki pregled

Postoje mnogi znakovi i simptomi kojima možemo primijetiti da možda vid djeteta nije izvrstan. Ukoliko se dijete žali da slabije vidi, približavanje objektima promatranja (bilo da se radi o udaljenim predmetima ili o onima u blizini) . Isto tako i promjene položaja glave tijekom gledanja primjerice televizije ili pokrivanje jednog oka. Trljanje očiju i pretjerano suzenje isto tako mogu biti jedni od simptoma slabijeg vida, te alarm da je vrijeme za posjetiti dječjeg oftalmologa.

 

5 znakova koji ukazuju da vaše dijete slabije vidi

 • Gledanje televizije pri maloj udaljenosti
 • Približavanje predmeta promatranja
 • Škiljenje
 • Trljanje oči
 • Glavobolje

 

Bježanje oka ili strabizam kod djece

Strabizam ili bježanje oka poremećaj je položaja oči koje u fiziološkom stanju stoje paralelno i prate pokrete jednako. Kod strabizma oko bježi u stranu (rjeđe oba oka), te je uz to vezana i refrakcijska greška oka. Mozak to oko jednostavno zapostavlja te to oko postaje slabovidno. Upravo iz tog razloga ističe se važnost ranog pregleda i otkrivanja, nakon čega se mogu obavljati vježbe, nositi potrebna korekcija kako bi se razvoj vida postao stabilan, te se pokušalo utjecati na problem. S dobi djeteta značajno opada mogućnost liječenja strabizma vježbama.

 

Kako primijetiti slabovidnost kod djeteta

Slabovidnost nastaje i kao posljedica strabizma odnosno bježanja oka. Vid se tijekom djetinjstva razvija. Najaktivniji razvoj vida kod djeteta je između druge i treće godine, kada se i mogu pojaviti neke od grešaka. Mozak kako bi imao kompletnu sliku jednostavno ignorira oko koje ima ili strabizam ili refraktivnu grešku te gleda s onim zdravim okom.

Slabovidnost je potrebno na vrijeme otkriti kako bi se na nju moglo i utjecati. Nošenje okluzije ( flastera ) preko oka, nošenje dioptrijske korekcije ili operativni zahvati strabizma neka su od mogućih rješenja kod slabovidnosti.

 

Kompletan oftalmološki pregled za djecu – cijena iznosi 400 kuna.  Pogledajte tekuće akcije u našem cjeniku–>

 

Koje pretrage uključuje oftalmološki pregled za djecu?

Specijalistički očni pregled za djecu uključuje ne samo

 • pregled oštrine vida,tj. dioptrije, već i
 • provjeru neuroloških funkcija,
 • mjerenje očnog tlaka,
 • koordinacije očnih mišića,
 • opće stanje vanjskih i unutarnjih očnih struktura( (određivanje kuta škiljenja, testiranje mogućnosti fuzije,
 • provjera binokularnog vida, sposobnost fiksacije, skijaskopija, test na boje).

 

Skijaskopija se radi snimanjem na automatskom kompjuteriziranom refraktometru, nakon što smo djetetu proširili zjenicu kapima 1% tropicamida. Njome objektivno određujemo dioptriju kod male djece sve do školske dobi.

 

Trajanje pregleda je 60 minuta.

Prije pregleda 

Očni pregled za djecu je važan jer za olakšano učenje trebaju ove osnovne vještine vezane za vid: dobar vid na blizu i na daljinu, prostorna koordinacija, vještina pravilnog pomicanja i fokusiranja očiju, periferna budnost oka, koordinacija oko-ruka. Djetetu je poželjno prije pregleda objasniti gdje ide i što će na pregledu raditi.

Nakon pregleda dijete će zbog proširenih zjenica dva do tri sata biti slabijeg vida. Ukoliko skijaskopija pokaže iznenađujuće rezultate, dijete se naručuje na kontrolni pregled za konačno utvrđivanje dioptrije koji je dio cijene kompletnog pregleda za dijete.

 

Naručite vaše dijete na pregled

 

 • DD slash MM slash YYYY
 • DD slash MM slash YYYY
 • Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajem privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?