Staračka dalekovidnost

staracka dalekovidnost

Staračka dalekovidnost ili prezbiopija što nas to muči u zrelim godinama?

Baš kao bore na licu ili sijede vlasi na glavi, jedan od prvih znakova starenja je i početak slabljenja vida na blizinu – ono što se stručno naziva staračka dalekovidnost ili prezbiopija.U određenim godinama života poslovi koji zahtijevaju oštar vid na blizinu postaju otežani tako da i obično čitanje izaziva napor. Slova su zamućena, za ugodno čitanje potrebno je štivo udaljiti sve više i više dok ruke ne postanu “prekratke”.

Kad se pojavljuje?

Obično se javlja nakon 40-te godine života. Prosječna starost stanovništva u Hrvatskoj je 41 godinu pa je prezbiopija problem koji zahvaća većinu populacije Hrvatske. Preko milijarda ljudi na svijetu ima prezbiopiju.

Koje smetnje vida su prisutne?

Prvi simptomi kod većine ljudi:

nemogućnost čitanja sitnog tiska, osobito u uvjetima smanjenog svjetla umaranje očiju kod dužeg čitanja nejasan vid na blizinu ili trenutna zamagljenost kod promjena različitih udaljenosti gledanja ( osjećaj da su ruke prekretke ).

Što uzrokuje prezbiopiju?

Prezbiopija ili staračka dalekovidnost je proces primarno vezan uz starosne promjene očne leće – prirodne prozirne leće u ljudskom oku. Funkcija očne leće je fokusiranje bliskih predmeta (baš kao i kod leće u objektivu foto aparata), koje zahtijeva intenzivno stezanje i rastezanje očne leće (tzv. akomodacija oka), kao i mišića i ligamenata u oku vezanih uz leću. S vremenom očna leća postaje sve deblja i nefleksibilnija, a očni mišići slabe što se manifestira sve težim gledanjem na blizinu, odnosno dalekovidnošću.

Može li se spriječiti nastanak prezbiopije?

Lijek za staračku dalekovidnost ne postoji. Moguće je zdravom prehranom i načinom života paziti na zdravlje oka, ali ne i spriječiti nastanak prezbiopije. Jedino se mogu otkloniti posljedice tog stanja. Loš vid na blizinu se obično uspješno korigira naočalama ili kontaktnim lećama. Kako očna leća vremenom postaje sve manje elastična, tako se povećava i iznos dioptrije potrebne za korekciju vida, koja se kreće od cca +0.50 za početne prezbiope pa sve do blizu +3.00 za osobe sa preko 60 godina starosti.

Kako omogućiti dobar vid na svim udaljenostima?

Nastupom staračke dalekovidnosti liječnik specijalist oftalmolog propisuje uz postojeću dioptriju za daljinu i dodatnu dioptriju za čitanje. Obično su naočale za čitanje sa jednom dioptrijom dovoljne za većinu poslova na blizinu, ali su nepraktične jer zahtijevaju stalno stavljanje i skidanje. Osim toga, omogućuju čist vid samo na udaljenosti pogodnima za čitanje (cca 40cm) dok je vid na udaljenostima od 1-2 metra još uvijek zamućen.

Često se zbog toga pribjegava drugim metodama poput kupnje bifokalnih (dvije dioptrije u jednim naočalama) ili progresivnih naočala (više dioptrija u jednim naočalama) kako bi riješili problem vida na različitim udaljenostima. Oni kojima nošenje naočala nije praktično mogu se odlučiti za korištenje bifokalnih ili multifokalnih kontaktnih leća kao i laserskim korekcijama vida.

Koje su cijene zahvata?

Na našem cjeniku možete pogledati sve cijene zahvata, međutim obzirom da postoji više različitih metoda i različitih vrsta leća koje se ugrađuju obzirom na rezultate vašeg specijalističkog pregleda, najbolje je naručiti se i posavjetovati sa specijalistom.

Pregled za prezbiopiju iznosi 750,00 kn te uključuje:

 • Kompjutersko slikanje dioptrije – Refraktometrija
 • Određivanje dioptrije na usku zjenicu
 • Određivanje dioptrije na široku zjenicu (cikloplegična refrakcija)
 • Mjerenje očnog tlaka
 • Pregled oka na biomikroskopu
 • Pregled očne pozadine (fundusa oka)
 • Procjena količine i kvalitete suznog filma (TBUT, SCHIRMER TEST, LISSAMINE GREEN SCORE)
 • Non-invasive TBUT – kompjuterska evaulacija suznog filma
 • Mjerenje širine zjenice u različitim uvjetima osvjetljenja (Antares)
 • Kornealna topografija (Placido ring)
 • Kornealna tomografija (Pentacam analiza)
 • Optička biometrija AL scan
 • Endotelna mikroskopija

 

NARUČITE SE NA PREDOPERATIVNI PREGLED I KONZULTACIJE

DaNe

Slanjem podataka putem ovog online obrasca dajete privolu za obradu upisanih podataka u svrhu naručivanja za pregled.