fbpx

Kontaktne leće ili laserska korekcija vida? Prednosti i nedostaci

leće ili laser

Zahtijevate li kao i veliki dio svjetske populacije, korekciju vida zbog kratkovidnost, dalekovidnosti ili astigmatizma, postoje tri osnovne opcije – naočale, kontaktne leće ili laserska korekcija vida.

 

Neki ljudi odluče nositi naočale, koje daju ispravno rješenje bez ikakvih nuspojava. Međutim, ako naočale ne odgovaraju vašem stilu života i tražite mogućnost koja može olakšati aktivni život, pružiti bolji periferni vid i ‘prirodan izgled’ tada u obzir dolaze opcije kontaktnih leća ili laserske korekcije vida. 

Kontaktne leće

Prednost kontaktnih leća je zasigurno u tome što ih možemo ukloniti po želji i što se s njima može lako eksperimentirati. Za nevjerojatno drugačiji izgled možete nositi i obojene leće koje mijenjaju boju šarenice.

 

Nedostatak kontaktnih leća je u mogućnosti nastanka suhog oka. Leće limitiraju pristup kisika oku te se vrlo lako može pojaviti i sam sindrom suhog oka. Još jedan nedostatak leća jest i ona neugodnost pri stavljanju leća u oko. Potrebno je posebno paziti na čistoću ruku pri stavljanju leća kako ne bi došlo do nepotrebne infekcije.

Laserska korekcija

Kada se radi o laserskoj korekciji najveća prednost je u trajanju. Jednom kad se laserska korekcija napravi, to postaje trajno rješenje i ne postoji više potreba za kontaktnim lećama. Za jedno oko potrebno je oko 15 minuta kako bi se izvršila korekcija, a oporavak je uobičajeno unutar 4 dana od korekcije. 

 

Kao i za svaki kirurški zahvat, i za laser postoje rizici koje treba uzeti u obzir. To se vrlo lako može i izbjeći, najboljim odabirom oftalmologa s vrlo dobrim iskustvom iza sebe. Uzima se u obzir i da je laserska korekcija i zahvat na zdravom organu, tako da pacijent mora prije svega biti vrlo komotan i siguran za takvu vrstu zahvata.

 

Važno je napomenuti da je laserska korekcija jedan od najsigurnijih zahvata u medicini. Pacijenti imaju opravdan strah od operacije jer nitko ne voli doticaj stranog tijela s očima, međutim zahvat je siguran i bezbolan te brz.

Laserska zraka prati našu rožnicu te treptaje oka te ne postoji mogućnost da laser promaši naše oko što je većinu pacijenata strah.

 

operacija

U našoj se Poliklinici već dugi niz godina obavlja zahvat laserske korekcije vida bez ikakvih komplikacija te se trudimo uvijek imati najnaprednije i najnovije uređaje za samo izvođenje istih.

 

Na kraju, možda odaberete opciju leća zbog faktora troškova. Međutim, ako se troškovi analiziraju tijekom jednog ili dva desetljeća, na kraju će se i isplatiti. Ako ste kontaktne leće plaćali u razdoblju od 10-20 godina, velike su šanse da će se to pokazati skupljom opcijom.

 

Odgovore na najčešće postavljena pitanja o laserskoj korekciji pročitajte ovdje.

Naručite se za detaljni pregled i odaberite najbolje za sebe.