Ksantelazme, ektropij, entropij

Ektropij je izvrtanje vjeđe prema van, tako da je spojnica okrenuta prema van, operacija se vrši u lokalnoj anesteziji

Naručite se na pregled

Ksantelazme,  ektropij, entropij

Operacije korekcija vjeđa, entropija, ektropija, ksantelazmi se također vrše u lokalnoj anesteziji.

KSANTELAZMA

Ksantelazma (xanthelasma) je dobroćudna tvorba kože vjeđa koja nastaje zbog lokalnog taloženja lipoproteina u unutrašnjem sloju kože (dermis). Češće se pojavljuje u postmenopauzalnih žena, može biti udružena s povišenom razinom masnoće u krvi.

Obično je bilateralna i smještena u koži medijalnog kuta gornje i donje vjeđe u obliku žućkasto bijelih oštroograničenih plakova te narušava estetski izgled lica. Odstranjuje se operativno, uz sklonost ponovne pojave nakon određenog vremena.

 

OPERACIJA EKTROPIJA I ENTROPIJA

Ektropij je izvrtanje vjeđe prema van, tako da je spojnica okrenuta prema van, te izložena vanjskim utjecajima, što može prouzročiti sušenje, crvenilo i žuljanje u oku. Ako zahvati donji kapak može spriječiti odvod suza, pa njihovo stalno brisanje još pogoršava bolest.
ksantelazma entropij ektropijČešće je prisutan na donjoj vjeđi, može biti prirođeni i stečeni. Prirođeni ektropij je rijedak i najčešće je udružen s drugim anomalijama. Stečeni ektropij može biti:

Involutivni ektropij nastaje zbog gubitka napetosti tarzusa i vjeđnih ligamenata uslijed procesa starenja.
Mehanički ektropijje uzrokovan tvorbom koja mehanički izvrće vjeđu.
Cikatricijalni ektropijje posljedica ožiljkivanja kože nakon povrede ili upale.
Paralitički ektropij nastaje nakon pareze n. facialisa što dovodi do gubitka funkcije m.orbicularis oculi i nemogućnosti zatvaranja oka (lagophtalmus).
Za privremeno ublažavanje simptoma se primjenjuju neutralne i antibiotske kapi i masti, a konačno izliječenje se postiže operativnim zahvatom skraćivanja vjeđe.

zahvat ksantelazma entropij ektropij

Entropij je uvrtanje ruba kapka prema očnoj jabučici tako da trepavice dođu u dodir s rožnicom i spojnicom što daje osjećaj stranog tijela u oku i grebanje.

Prirođeni entropij nastaje kao posljedica nerazvijenog ili nedostatnog tarzusa te hipertrofičnog rubnog dijela orbikularnog mišića što dovodi do gubitka stabilnosti vjeđe. Stečeni entropij može biti:

Involutivni entropij se pojavljuje najčešće na donjoj vjeđi nakon 60. godine života. Nastaje zbog popuštanja napetosti struktura vjeđe uslijed procesa starenja.
Mehanički entropij nastaje obično na gornjoj vjeđi zbog mehaničkog pritiska viška kože, otekline tkiva ili tumora u blizini vjeđe.
Cikatricijalni entropij nastaje kao posljedica ožiljnih promjena vjeđe zbog upale, povrede ili operacije.
Spastički entropij je uzrokovan refleksnim spazmom m. orbikularisa okuli zbog iritacije ili upale oka.
Za privremeno ublažavanje simptoma se primjenjuju neutralne te antibiotske kapi i masti, a konačno izlječenje se postiže operativnim zahvatom na vjeđi.

Za sva pitanja slobodno
nas nazovite na 01 / 66 77 222

Gdje smo?

Poliklinika Knezović

Green Gold poslovni centar, toranj V1, 8.kat

Ulica grada Vukovara 269f

10000 Zagreb

Kako do nas?